【太過份】單親爸認體罰教子:生得就要教好佢

736 回覆
1174 Like 84 Dislike
到底有人答到我點解跪住返屋企係體罰未
個細路跪到重傷?

話咩有心理陰影果d仲搞笑
咁屋企人鬧個仔都可以有心理陰影啦
咁係咪唔鬧得
加上你自己做錯野,根本係自作自受

成件事個重點係個仔做錯野就應該兌現承諾
講左要罰咩就真係罰咩
唔係得個講字

當然呢個方法個老豆都認係無乜用
應該要諗下點先可以改善

罰兔仔跳 罰跑十個圈 罰掌上壓
依啲係咪體罰
有冇重傷
心理嗰啲得個仔知
冇其他人清楚

好呀 用鍛鍊體能嚟代替體罰

如果我係個老竇我情願罰佢罰兔仔跳 罰跑十個圈 罰掌上壓

如果我鍾意public humiliate 佢搞到佢心理唔平衡,至少佢有力殺死我報仇

本來就應該先了解清楚點解個仔做錯依啲野
個補習老師話佢講大話
講咩大話?點解講大話?
補習老師有冇為難個仔?
個仔係咪畀人恰?
清楚哂再罰唔遲
個仔要唔會(至少主動想)再重覆
否則你只係依承諾虐待個仔
唔係解決問題
有份四月出嘅research話體罰係同兒童叛逆/反社會行為/攻擊性/心理及認知問題有直接聯繫

The more children are spanked, the more likely they are to defy their parents and to experience increased anti-social behavior, aggression, mental health problems and cognitive difficulties, according to a new meta-analysis of 50 years of research on spanking by experts at the University of Texas at Austin and the University of Michigan.

"We as a society think of spanking and physical abuse as distinct behaviors," she says. "Yet our research shows that spanking is linked with the same negative child outcomes as abuse, just to a slightly lesser degree."

https://www.sciencedaily.com/releases/2016/04/160425143106.htm

依啲係咪體罰
有冇重傷
心理嗰啲得個仔知
冇其他人清楚

如果我鍾意public humiliate 佢搞到佢心理唔平衡,至少佢有力殺死我報仇

個補習老師話佢講大話
講咩大話?點解講大話?
補習老師有冇為難個仔?
個仔係咪畀人恰?
清楚哂再罰唔遲
唔係解決問題

你既講法同我既講法係無抵觸
咁假設個老豆了解完個仔真係做錯
係咪應該罰先
我就覺得講過既野要算數
算啦,同上面班生番講都哂氣
呢隻教返就係train班唔敢反抗既奴隸出黎,
係識教唔洗打d仔女一樣知咩叫尊重同腳踏實地

有冇具體D 點教
願聞其詳

教仔同審犯差唔多
查案查清楚
到罪名成立先再睇罰到咩程度
個細路跪到重傷?

咁係咪唔鬧得

講左要罰咩就真係罰咩
唔係得個講字

應該要諗下點先可以改善

我搵唔到香港嘅例子,但係有台灣

教育部31日提出「體罰」明確定義為:教師於教學或教育過程中實施懲罰,採用讓學生身體疼痛或不舒服的方式執行,除由教師本身施加(如毆打、鞭打、打耳光、打手心、打臀部等),由教師命學生自已做的行為(如交互蹲跳)也是。

by台北市教師會
http://www.tta.tp.edu.tw/1_news/detail.asp?titleid=1833

我諗冇人想罰企
企得耐隻腳會攰

咁罰企算唔算體罰
上一代個個都係咁教仔,邊個未試過跪神主牌同騰條炆豬肉?
不過依家d靚仔好撚醒,一個唔覺意報警拉你就慘

依啲係咪體罰
有冇重傷
心理嗰啲得個仔知
冇其他人清楚

個補習老師話佢講大話
講咩大話?點解講大話?
補習老師有冇為難個仔?
個仔係咪畀人恰?
清楚哂再罰唔遲
唔係解決問題

你既講法同我既講法係無抵觸
咁假設個老豆了解完個仔真係做錯
係咪應該罰先
我就覺得講過既野要算數

承諾過既懲罰係差唔多必定要執行
有可能特赦 睇原因
我覺得over 左, 呢啲野返屋企先做

但係老豆同個仔講明再講大話就要罰脆
d細路成日當你玩 好多大人得把口 比d細路食住

一啲都冇錯
獎罰要分明
唔敢罰就唔好生

如果你話佢講完真係做就係啱嘅話
咁老豆話佢講完大話就要用摺凳打佢,而佢真係做,跟住細路入廠咁點呀?

教係要教,但係唔代表佢用嘅方法係啱
體罰細路仔淨係會俾細路覺得自己講大話就會俾人打,所以唔講係因為唔想俾人打
但係佢唔會明點解自己唔可以講
體罰淨係教識咗佢盲目服從,咁對佢嘅發展無幫助架喎
成日話港豬淨係識得聽人講,冇主見,但係到自己教仔嗰陣又淨係識得叫細路服從

咁淨講唔罰有用
罰係negative reinforcement
唔用呢個用positive ?

btw
冇人叫你同個細路講用摺凳打佢

由嗰個老竇講嘅嘢,好明顯睇到佢嘅negative reinforcement係無效,因為佢之前體罰完個仔都係唔聽
你話淨講唔罰冇用,但係好明顯罰都冇用囉

你要做positive reinforcement,ok
咁咪同個細路講你坦白承認嘅話我就獎啲嘢俾你
咁咪positive囉
同講道理係擺埋一齊用係冇矛盾㗎

講道理唔等於positive reinforcement
但亦都無人講過講道理=唔另外用positive reinforcement
個細路跪到重傷?

咁係咪唔鬧得

講左要罰咩就真係罰咩
唔係得個講字

應該要諗下點先可以改善

教育部31日提出「體罰」明確定義為:教師於教學或教育過程中實施懲罰,採用讓學生身體疼痛或不舒服的方式執行,除由教師本身施加(如毆打、鞭打、打耳光、打手心、打臀部等),由教師命學生自已做的行為(如交互蹲跳)也是。

by台北市教師會
http://www.tta.tp.edu.tw/1_news/detail.asp?titleid=1833

我諗冇人想罰企
企得耐隻腳會攰

咁罰企算唔算體罰

算掛
近排係街度見到個六歲左右既靚仔
指住佢老母大大聲話佢係白癡
個老母居然只係同佢講「啦,唔可以咁樣架」
結果個死靚仔越叫越大聲,全場望住望住鬧佢老母

真係無眼睇
個細路跪到重傷?

咁係咪唔鬧得

講左要罰咩就真係罰咩
唔係得個講字

應該要諗下點先可以改善

by台北市教師會

我諗冇人想罰企
企得耐隻腳會攰

咁罰企算唔算體罰

如果你有認真睇埋內文就會見到
「那罰站行不行、打掃教室行不行?教育部訓委會常委柯慧貞說,基本上不建議老師採取罰站等處罰手段,若真發生,還必須視罰站的情況是否經民主程序、比例原則、符合教育目的性等原則,認定是否違法」

真係無眼睇

鬧番個仔仔係白痴
再問點解唔得
如果你有認真睇埋內文就會見到
「那罰站行不行、打掃教室行不行?教育部訓委會常委柯慧貞說,基本上不建議老師採取罰站等處罰手段,若真發生,還必須視罰站的情況是否經民主程序、比例原則、符合教育目的性等原則,認定是否違法」

真係無眼睇

根據連登仔講法
係個老母唔識 識教唔會咁
就算係咁都唔應該用體罰
要用西方個套獎勵嘅教法

要同佢講道理

真係無眼睇

鬧番個仔仔係白痴
再問點解唔得

如果佢答 得
跟住呢

真係無眼睇

鬧番個仔仔係白痴
再問點解唔得

如果佢答 得
跟住呢

點解要叫人白痴?

鬧番個仔仔係白痴
再問點解唔得

如果佢答 得
跟住呢

點解要叫人白痴?

因為你係白痴

鬧番個仔仔係白痴
再問點解唔得

如果佢答 得
跟住呢

點解要叫人白痴?

因為你係白痴

我要摑你摑到你喊
因為我要摑你摑到你喊
咁又點?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞