【太過份】單親爸認體罰教子:生得就要教好佢

736 回覆
1174 Like 84 Dislike
佢又錯唔晒 學壞左 邊個負責?

如果你話佢講完真係做就係啱嘅話
咁老豆話佢講完大話就要用摺凳打佢,而佢真係做,跟住細路入廠咁點呀?

教係要教,但係唔代表佢用嘅方法係啱
體罰細路仔淨係會俾細路覺得自己講大話就會俾人打,所以唔講係因為唔想俾人打
但係佢唔會明點解自己唔可以講
體罰淨係教識咗佢盲目服從,咁對佢嘅發展無幫助架喎
成日話港豬淨係識得聽人講,冇主見,但係到自己教仔嗰陣又淨係識得叫細路服從

你要個心智未成熟既細路去理解原因同後果

你做得父母,就係要同佢解釋呢啲嘢
你唔可以就咁揀條簡單嘅路就算,因為教育佢係父母嘅責任,而呢個責任係包括要佢明白點解咁做啱,咁就唔啱
同埋依家佢個仔都八歲啦,依家唔教仲想拖到幾時啊?

你一定未教過大班細路
百厭果啲你講一萬次都當你唱歌 體驗完果種無力應該講唔到呢啲說話

你講摺凳不如講埋用刀用槍呀笨 點解可以假定呢啲野?
由細被老母打到大
最嚴重試過被拖地支棍打到爆缸, 要入院縫針

本人4年前3大畢業, 現就職大公司

兩者有關係?你無入過院就入唔到大學?
由細被老母打到大

好威咩 都唔知講黎做乜

唔威
只想講有時打係一種教育黎, 我想像唔到細個我無家母睇住, 我可以學到有幾壞, 依家有幾折墮, 始終有時細路係生性自律之前, 可以做好多令自己成年後後悔既事

我始終唔同意當街叫個仔跪
你話返屋企罰都仲OK
同埋呢,我想話父母既價值觀都未必正確架
如果你話你去抗議示威,你老母就打斷你隻腳,咁你仲支唔支持體罰
我覺得over 左, 呢啲野返屋企先做

但係老豆同個仔講明再講大話就要罰脆
d細路成日當你玩 好多大人得把口 比d細路食住

一啲都冇錯
獎罰要分明
唔敢罰就唔好生

大個左心理影響好大
返到屋企打佢,罰佢跪冇野講。

由細到大,我老母打我鬧我都係係屋企
佢話佢一定唔會當街教仔女,大人或者細路都要尊嚴
利申: 讚成適當既體罰
講到自己好撚偉大咁
但係用埋啲痴線佬手段
同而家啲廢老質你食屎然後話袋錢入你袋有乜分別
我覺得over 左, 呢啲野返屋企先做

但係老豆同個仔講明再講大話就要罰脆
d細路成日當你玩 好多大人得把口 比d細路食住

一啲都冇錯
獎罰要分明
唔敢罰就唔好生

大個左心理影響好大
返到屋企打佢,罰佢跪冇野講。

由細到大,我老母打我鬧我都係係屋企
佢話佢一定唔會當街教仔女,大人或者細路都要尊嚴
利申: 讚成適當既體罰

尊嚴
由細被老母打到大

兩者有關係?你無入過院就入唔到大學?

咁我自己親身可以話你聽有囉
中四生性之前完全係因為怕老母而讀書, 我唔合格一定會被打, 果時好多根基特別係語文能力完全係果時迫番黎, 之後我就知同其他人既能力分野, 有d野細個唔學好, 去到某個位根本點追都追唔上

似乎你老母當年打到你傻咗,你先講得出咁on9嘅說話

如果你話佢講完真係做就係啱嘅話
咁老豆話佢講完大話就要用摺凳打佢,而佢真係做,跟住細路入廠咁點呀?

教係要教,但係唔代表佢用嘅方法係啱
體罰細路仔淨係會俾細路覺得自己講大話就會俾人打,所以唔講係因為唔想俾人打
但係佢唔會明點解自己唔可以講
體罰淨係教識咗佢盲目服從,咁對佢嘅發展無幫助架喎
成日話港豬淨係識得聽人講,冇主見,但係到自己教仔嗰陣又淨係識得叫細路服從

你要個心智未成熟既細路去理解原因同後果

你做得父母,就係要同佢解釋呢啲嘢
你唔可以就咁揀條簡單嘅路就算,因為教育佢係父母嘅責任,而呢個責任係包括要佢明白點解咁做啱,咁就唔啱
同埋依家佢個仔都八歲啦,依家唔教仲想拖到幾時啊?

你一定未教過大班細路
百厭果啲你講一萬次都當你唱歌 體驗完果種無力應該講唔到呢啲說話

你講摺凳不如講埋用刀用槍呀笨 點解可以假定呢啲野?

逼到啲細路屈服就係好?
我就係响咁嘅環璄長大,係又打唔係又打,逼到你屈服為止
到三十幾歲人都仲好多陰影
社交有障礙,脾氣暴燥,成日發惡夢諗番細過嘅事
未出街斬人算萬幸
就係多d呢班大愛撚條街先咁多死港孩on9仔 講左後果協議好左,都重要再犯,如果唔打佢一身以後重會聽教聽話嘅?唔當個老豆on9仔都偷笑喇,我細個住32樓比老母捉出lift口比老母舉起左我威脅話要掉我落街添,我而家廿幾歲咪一樣同屋企人關係好好有講有笑,根本呢d事對一個幾歲嘅細路就唔會做成咩心理陰影,買件玩具都原諒左個老豆喇,反而重要嘅係罰佢背後嘅意義,個小朋友以後都會記住呢件事唔啱,唔敢再犯

我細個畀老豆打斷左隻左腳Tim la, 依家行路都gut 下 gut 下。我而家廿幾歲咪一樣同屋企人關係好好有講有笑,根本呢d事對一個幾歲嘅細路就唔會做成咩心理陰影。
就係多d呢班大愛撚條街先咁多死港孩on9仔 講左後果協議好左,都重要再犯,如果唔打佢一身以後重會聽教聽話嘅?唔當個老豆on9仔都偷笑喇,我細個住32樓比老母捉出lift口比老母舉起左我威脅話要掉我落街添,我而家廿幾歲咪一樣同屋企人關係好好有講有笑,根本呢d事對一個幾歲嘅細路就唔會做成咩心理陰影,買件玩具都原諒左個老豆喇,反而重要嘅係罰佢背後嘅意義,個小朋友以後都會記住呢件事唔啱,唔敢再犯

我細個畀老豆打斷左隻左腳Tim la, 依家行路都gut 下 gut 下。我而家廿幾歲咪一樣同屋企人關係好好有講有笑,根本呢d事對一個幾歲嘅細路就唔會做成咩心理陰影。

Ching ho ball
補習導師篤人背脊

呢D先叫大愛撚呀
其實真係冇人想知你地細個有冇比人打
亦唔代表有比人打,就等於打仔係啱
相信在座咁多位唔夠我咁切身感受到
因為我有經歷過
但我當時根本改唔到
但童年陰影就好大
打左十幾年都冇用,仲繼續打
根本白癡
中國體罰咁出名
唔見佢教到班有高尚情操嘅人出黎?
外國唔主張體罰,佢地行為點解好過啲港豬蝗蟲咁多?
唔好咁食古不化啦
上一代咁做,唔代表一定好
根本莫視細路仔感受
到你而家咁大個,做錯野係咪可以打柒你?
我教你炸喎
易地而處,諗下人感受
唔係打得勁,夠侮辱就等於教得好嘅
估唔到咁多正評
失望
呢個post證明咗華人社會永遠都唔會好似西方社會咁進步
有d野係根深蒂固 變唔到
好爸爸
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞