【太過份】單親爸認體罰教子:生得就要教好佢

736 回覆
1174 Like 84 Dislike
其實真係冇人想知你地細個有冇比人打
亦唔代表有比人打,就等於打仔係啱
相信在座咁多位唔夠我咁切身感受到
因為我有經歷過
但我當時根本改唔到
但童年陰影就好大
打左十幾年都冇用,仲繼續打
根本白癡
中國體罰咁出名
唔見佢教到班有高尚情操嘅人出黎?
外國唔主張體罰,佢地行為點解好過啲港豬蝗蟲咁多?
唔好咁食古不化啦
上一代咁做,唔代表一定好
根本莫視細路仔感受
到你而家咁大個,做錯野係咪可以打柒你?
我教你炸喎
易地而處,諗下人感受
唔係打得勁,夠侮辱就等於教得好嘅
估唔到咁多正評
失望

華人社會劣根性
我覺得作為一個細路
其實父母言語abuse 先會真正咁影響佢地心理
乜咁屎ga 垃圾 你唔死都無用 仆街仔
果d 先會真正影響小朋友既一世

如果罰完佢
之後慢慢教返好佢
係要佢明白做左d 乜野 就會有咩好大既代價
其實無問題

兩者有關係?你無入過院就入唔到大學?

咁我自己親身可以話你聽有囉
中四生性之前完全係因為怕老母而讀書, 我唔合格一定會被打, 果時好多根基特別係語文能力完全係果時迫番黎, 之後我就知同其他人既能力分野, 有d野細個唔學好, 去到某個位根本點追都追唔上

似乎你老母當年打到你傻咗,你先講得出咁on9嘅說話

所以你意思霍金都係比佢老母打到咁撚叻?
白癡邏輯
所以三大個個都比人打柒到死先入到?

中四生性之前完全係因為怕老母而讀書, 我唔合格一定會被打, 果時好多根基特別係語文能力完全係果時迫番黎, 之後我就知同其他人既能力分野, 有d野細個唔學好, 去到某個位根本點追都追唔上

請問有幾戇鳩?
你又知我細個有幾撚曳? 你確定用如果溫和方法, 我會乖乖讀書?

唔知頭唔知路就收皮啦好嗎

我都唔反對體罰,但絕對反對呢種遊街示眾嘅懲罰方法。
我寧願佢返屋企大巴大巴車,都唔支持咁樣罰。

白癡邏輯

霍金原來係俾佢老母打到要坐輪椅
我覺得作為一個細路
其實父母言語abuse 先會真正咁影響佢地心理
乜咁屎ga 垃圾 你唔死都無用 仆街仔
果d 先會真正影響小朋友既一世

如果罰完佢
之後慢慢教返好佢
係要佢明白做左d 乜野 就會有咩好大既代價
其實無問題

Yes, 打/罰完一定要講翻道理
睇左咁耐見到贊成打細路嘅人多數係細個自己俾人打形成
佛洛依德用「打=愛, 被打=被愛」黎解釋SM同心理問題

https://www.psychologytoday.com/blog/good-thinking/201604/what-really-happens-when-parents-hits-their-kids
睇下個研究結果
痴撚線
平時做開Cd rom
今次突登login 正評比老豆既

啲垃圾教畜
成撚叫同啲細路講道理講理論
屌你老味,小朋友有理性就唔會係小朋友啦
重話乜撚影響自專成長,
屌你你唔比啲警戒佢佢一路講大話講到大個又對佢成長好好?
而且個細路重要唔係第一次講

屌那星
講到尾成件事又係正義撚搞搞陣
真係好撚憎周街啲正義撚,唔知頭唔知路就報警,痴撚線

你講到一個小朋友好似畜牲咁
會唔會支持小朋友出街帶口罩同帶狗帶?

當你體罰啱,馬路咁危險搞呢d野?
講大話要罰,不過唔填命呀?
因為我有經歷過
但我當時根本改唔到
但童年陰影就好大
根本白癡
中國體罰咁出名
唔好咁食古不化啦
根本莫視細路仔感受
我教你炸喎
易地而處,諗下人感受
估唔到咁多正評
失望

你睇番上面,有人覺得外國細路仔太嘈有問題架
奴性到極點自然會眼紅人地有自由
因為我有經歷過
但我當時根本改唔到
但童年陰影就好大
根本白癡
中國體罰咁出名
唔好咁食古不化啦
根本莫視細路仔感受
我教你炸喎
易地而處,諗下人感受
估唔到咁多正評
失望

Ching, 教過細路未? 未就過主啦,乜都攞自己個套同廢老有乜分別
因為我有經歷過
但我當時根本改唔到
但童年陰影就好大
根本白癡
中國體罰咁出名
唔好咁食古不化啦
根本莫視細路仔感受
我教你炸喎
易地而處,諗下人感受
估唔到咁多正評
失望

Ching, 教過細路未? 未就過主啦,乜都攞自己個套同廢老有乜分別

等睇遲啲成街細路跪住行
外國幾時話冇體罰
外國幾時過兒童乖過香港兒童
因為我有經歷過
但我當時根本改唔到
但童年陰影就好大
根本白癡
中國體罰咁出名
唔好咁食古不化啦
根本莫視細路仔感受
我教你炸喎
易地而處,諗下人感受
估唔到咁多正評
失望

自打咀巴
相信個仔大個左會好感激老豆
要佢跪唔係問題 但係應該係屋企做 係街首先會傷自尊心 而家老豆比人告 仲可能會比個細路一種老豆係錯既 連警察都要拉佢既感覺
因為我有經歷過
但我當時根本改唔到
但童年陰影就好大
根本白癡
中國體罰咁出名
唔好咁食古不化啦
根本莫視細路仔感受
我教你炸喎
易地而處,諗下人感受
估唔到咁多正評
失望

所以大家都係中國人係無錯

已經好多學者講體罰同侮辱小朋友自尊心影響深遠
然後呢度就鼓吹體罰,再痴線d就炫耀自己俾父母重罰既戰績
屌你真係不要分得那麼細

而家d細路容易接觸資訊
社會又進步左
你仲打算可以體罰或者純粹用威權教仔
真係自食奇果

仲有話咁多港孩係因為唔體罰又係偷換概念
唔用體罰同唔撚教係兩件事嚟,又想溝埋一齊講混淆視聽

白癡邏輯

霍金原來係俾佢老母打到要坐輪椅

我對你地非黑即白既二元世界觀嘆為觀止

練番正常個腦先上網啦柒頭
現實一定係中學都未畢業, 真係稍微入到垃圾U讀下書都講唔出咁呢d咁驚人既說話

點夠你犀利呀 又三大又大公司咁
因為我有經歷過
但我當時根本改唔到
但童年陰影就好大
根本白癡
中國體罰咁出名
唔好咁食古不化啦
根本莫視細路仔感受
我教你炸喎
易地而處,諗下人感受
估唔到咁多正評
失望

所以大家都係中國人係無錯

已經好多學者講體罰同侮辱小朋友自尊心影響深遠
然後呢度就鼓吹體罰,再痴線d就炫耀自己俾父母重罰既戰績
屌你真係不要分得那麼細

而家d細路容易接觸資訊
社會又進步左
你仲打算可以體罰或者純粹用威權教仔
真係自食奇果

仲有話咁多港孩係因為唔體罰又係偷換概念
唔用體罰同唔撚教係兩件事嚟,又想溝埋一齊講混淆視聽

佢地覺得體罰=教
唔體罰=唔教仔

我對你地非黑即白既二元世界觀嘆為觀止

練番正常個腦先上網啦柒頭
現實一定係中學都未畢業, 真係稍微入到垃圾U讀下書都講唔出咁呢d咁驚人既說話

點夠你犀利呀 又三大又大公司咁

九唔搭八

班道德撚真心定蝦腸呀
個仔做錯都話要等大家冷靜先說教,係公眾位又話唔得,依家就係要點醒佢,做錯野就係咁醜怪,要磨煉下細路仔既挫折抵抗力,第時都冇咁易跳樓啦

你想個小朋友做棵大樹定做溫室小花先

你地做老豆做到咁廢連個仔都睇唔起你啦,仲學人說教
呢到個個又話要港獨
又屌中共中華文化咁
仲以為啲人好有思想
屌原來到最後又係撐番中華文化
真係好on9,次次有啲咁嘅新聞就有一大班教育專家上水。又話咁教唔得,咁講又心理陰影。每個細路都聽講聽話,你覺得有無可能?啲人又淨係講自己中意聽嘅野,咩罰無得睇電視咪算囉,屌你不如唔好罰?諗起小學做錯野係講道理加小息罰坐,結果成個學期都係個啲人不停罰坐,有條撚用咩?
細路就係細路,思考能力唔會太高,我自己有啲野都係大大下先諗得通,細個時你講萬幾次都無用。所以適當體罰唔一定就真係唔要得,個時真係身體最誠實。
睇返個老豆都唔係郁手打,係細路做返自己應承過嘅野,唯一係馬路的確危險,唔太應該。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞