【太過份】單親爸認體罰教子:生得就要教好佢

736 回覆
1174 Like 84 Dislike
成日都話陰影好大,有時就係需要呢種陰影等啲細路知道乜嘢係唔可以做,
你要明白同細佬仔講道理係冇用架
因為佢哋仲未識分咩嘢叫做對錯

你只可以好似教動物咁做啱就長獎就打

呢個正
當個仔係貓狗

當街打去教仔,對阻止佢做一件事係好有效,不過要面對幾個問題。

佢比人打慣左既話,你連打都無用,睇怕再無其他方法用。

佢覺得自己無錯打人都無問題,但打同學就唔係咁睇。

佢開始識返擊,到時變互毆。

當然打得多感情會差。

專家話當街打自信心同自我價值會降,比較易變成一事無成或者自閉等等。

就咁睇呢個細路曉得自己自動自覺跪
我覺得佢已經識得點樣去應酬佢老豆罰佢既方法
連呢d招數都識得蒙混過關 都幾難有其他方法搞得掂呢種細路
打仔都有問題
男人老狗比人打兩嘢會少忽肉咩
應該係理解/關心個仔錯既原因

可能佢特登做錯搏關心 應該由細個就開始培養傾心事習慣 而唔係用懲罰教佢錯就要打 唔錯得

好多問題你唔係本人唔會明 唔可以用成人思維諗細路
支持個老豆的人同反對個老豆的人
自己咩學歷? 父母咩學歷?
養不教 父之過 比個 呢位老豆
依家太多港童 不過要適可而止
支持個老豆的人同反對個老豆的人
自己咩學歷? 父母咩學歷?

成個POST最ON9係你
咁樣教都好過而家班生完唔撚教既仆街
屌你老母 而家出街真係分唔到香港細路同小蝗蟲,成撚日鳩叫鳩跑,成隻小畜牲咁
一句家教就叫人唔好理
下次個細路「承諾」左犯錯比你打跛佢你係咪又照做呀

先唔講體罰對身體可能有傷害
邊個話體罰係唯一方法
成班畜生比人打大先懂事就要其他人都受返
以後教仔洗鬼用口慢慢講咩 佢一做錯 一巴摑埋去即時搞掂 體罰萬歲
個仔自己應承下次再講大話就跪回家
細個就要俾佢知唔可以信口開河
講得出就要做得到

不過個老豆可能工作忙,單親冇時間照顧
唔知點解個仔要講大話
一味話[講大話]就要罰就武斷左啲
有冇了解過前因後果先
可能依家TSA一日有百鳩幾樣功課
做唔哂又俾人罰
欠交又俾人罰
根本就冇可能做得哂
咪講大話,話自己冇帶功課,
有時工作太忙冇時間相處,就淨係睇到[講大話]既片面
如果個大話係合理既,咁個老豆應唔應該罰佢呢

再講,依家出黎做野
以前最乖最靜最聽教聽話既同學
發展都不太如意
反而有啲反叛,駁老師嘴嗰啲所謂拽學生
依家撈到風生水起
當然前題係反叛得黎,成積都有中上
他表示,幼子現時讀三年級,一年級時成績很好,全級200人考頭30,操行A或B;二年班開始差,跌到百幾,操行C。他歸咎於前妻在長假期帶兒子返大陸所致,「自從二年級返大陸之後就差好多」。
體罰呢家野根本個個家長都會做, 分別只係程度不同, 有D細路好聲好氣同佢講道理真係晒燃氣
好想知咁撚多人正評究竟有冇睇哂呢位家長嘅"體罰"。
呢次嘅問題唔係對個小朋友肉體上嘅傷害,跪返屋企當然唔會造成咩肉體上大傷害。
佢呢種懲罰叫遊街示眾,文明社會竟然仲有咁多人支持。咁嘅懲罰對佢心智造成好大影響,呢個唔係一個適當嘅懲罰。以後就覺得只要自己岩,就可以做任何罰去懲罰錯既一方。
個仔自己應承下次再講大話就跪回家
細個就要俾佢知唔可以信口開河
講得出就要做得到

不過個老豆可能工作忙,單親冇時間照顧
唔知點解個仔要講大話
一味話[講大話]就要罰就武斷左啲
有冇了解過前因後果先
可能依家TSA一日有百鳩幾樣功課
做唔哂又俾人罰
欠交又俾人罰
根本就冇可能做得哂
咪講大話,話自己冇帶功課,
有時工作太忙冇時間相處,就淨係睇到[講大話]既片面
如果個大話係合理既,咁個老豆應唔應該罰佢呢

再講,依家出黎做野
以前最乖最靜最聽教聽話既同學
發展都不太如意
反而有啲反叛,駁老師嘴嗰啲所謂拽學生
依家撈到風生水起
當然前題係反叛得黎,成積都有中上

呢個offer係佢老豆開,佢咁細個根本唔識討價還價。
唔通老豆嬲到仆街,佢仲話唔好咩。
大人應該有能力去判斷到呢個懲罰係唔合適,唔好一句體罰就當成件事好平常。
如果佢係閂埋門拎藤條fit兩下,我都認為冇咩大問題。但遊街示眾實在太over。

你地想像下個小朋友比人用呢種方式管教,佢大個如果帶綠帽,一定會除鳩哂佢啲衫,搵條鎖鏈鎖鳩住佢拖佢出街爬。
叻哥
咁教法 好易弊多於利
尤其大街大巷 好傷自尊心
如果個阿爸打之餘會講道理都好啲
同埋阿爸訪問嘅講法係真心嘅 應該係真愛
希望個仔大個睇返會諒解
男人老狗打幾打就冇哂自尊?

你有冇仔女?

定係冇撚咗童年記憶?

你條畜牲冇羞恥之聲,唔出奇

夠鐘訓教啦 小學雞 戇撚鳩鳩咁撚樣 呢一代既大人有邊個唔係俾人打大

所以係咪就要下一代承受返你童年嘅痛苦?
同意有位巴打講既
有時就係要佢有果d陰影

好變態

你有冇仔女?

定係冇撚咗童年記憶?

你條畜牲冇羞恥之聲,唔出奇

夠鐘訓教啦 小學雞 戇撚鳩鳩咁撚樣 呢一代既大人有邊個唔係俾人打大

所以係咪就要下一代承受返你童年嘅痛苦?

邊一忽見到有痛苦 你又知編報導個細路好痛苦? 唔好企係高地
如果真係好似報紙寫咁自行下跪,即係個仔清楚明白自己做錯咩事,亦承擔責任受罰,完全值得讚揚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞