【太過份】單親爸認體罰教子:生得就要教好佢

736 回覆
1174 Like 84 Dislike
離一離題,欺凌都有直接關係
其實可以捉個仔去運動場
罰佢跑圈
跑800米,下次再犯就1200米,
一個圈一個圈咁加上去
但係自己一齊同個仔跑
體罰之餘,仲要陪個仔一齊罰

利申: 結左婚唔生仔

如果個仔唔肯呢?

你既意思即係打完佢就會聽教?

我問如果仔唔肯點算?
你教我佢會聽話既方法
咩年代
要打先識教

教仔同年代無直接關係喔

點樣無呀?
接收既資訊同社會環境都爭好遠啦,痴線

耳濡目染,我細個時親身見證

當然我係旁觀

拳頭大就係道理 樓上有好多
如果道理又講完,咩關愛都做晒,仔都係唔聽話做壞事?
咁仲有咩方法

跟住就會有人話依家啲後生仔嬌生慣養,郁啲跳樓

有基本道德操守就係道德撚
咁文中個老豆都係啦,講下大話咩咁大不了,使唔使又打又跪?

唔去了解小朋友心先就又打又跪

應該生仔都要孝牌,譬如兒童心理學

先唔講點教係最好
連基本既尊重都唔識就真係唔駛講
叫個仔當街跪一定就係唔尊重自己個仔

當然我係旁觀

加多句,拳頭唔係打我既,拳頭大就係道理
最好既教育係當個o靚仔1516 個陣就佢上LIHKG

如果個仔唔肯呢?

我問如果仔唔肯點算?
你教我佢會聽話既方法

如果個五歲小朋友唔肯溫書,你打完佢佢就自動識溫?
佢最後咪一樣係望住本書喊同發吽逗,結果有好到咩?
咁仲有咩方法

咁打係咪一定聽先?
打都唔聽係唔係送去保良局?
睇到眼濕濕
遲啲個仔生性會多謝返個老豆

我問如果仔唔肯點算?
你教我佢會聽話既方法

如果個五歲小朋友唔肯溫書,你哄完佢佢就自動識溫?

我明白
打唔係唯一既方法,我只係認為係其中一種方法,完全唔做根本不可能
至於打既程度應該視乎個仔壞既程況

我問如果仔唔肯點算?
你教我佢會聽話既方法

我明白
打唔係唯一既方法,我只係認為係其中一種方法,完全唔做根本不可能

唔打=哄?
咁仲有咩方法

咁打係咪一定聽先?

世事無話一定得架,
只係其中一種方法,唔通送去保良局咩

當然我係旁觀

用拳頭教道理,自然認為只有拳頭最有效

但係個腦塞住,唔䁱得由人哋角度諗

拳頭就係道理,個小朋友唔壞就奇
個小朋友入黑社會,周街打人唔好問點解。因為佢由細到大就只係知道,唔夠老豆打,所以要屈服。(唔係講緊呢件事個老豆,講緊話唔打冇方法教好佢果班)

我明白

唔打=哄?

你可以改任何方法入去
咁仲有咩方法

咁打係咪一定聽先?

世事無話一定得架,
只係其中一種方法,唔通送去保良局咩

咁咪係囉
咁你地講條撚咩,講到唔打就好似人類會滅亡咁
我覺得over 左, 呢啲野返屋企先做

但係老豆同個仔講明再講大話就要罰脆
d細路成日當你玩 好多大人得把口 比d細路食住

一啲都冇錯
獎罰要分明
唔敢罰就唔好生

如果你話佢講完真係做就係啱嘅話
咁老豆話佢講完大話就要用摺凳打佢,而佢真係做,跟住細路入廠咁點呀?

教係要教,但係唔代表佢用嘅方法係啱
體罰細路仔淨係會俾細路覺得自己講大話就會俾人打,所以唔講係因為唔想俾人打
但係佢唔會明點解自己唔可以講
體罰淨係教識咗佢盲目服從,咁對佢嘅發展無幫助架喎
成日話港豬淨係識得聽人講,冇主見,但係到自己教仔嗰陣又淨係識得叫細路服從

我想問你點解唔可以講大話?出黎社會唔識講大話可以含撚

我問如果仔唔肯點算?
你教我佢會聽話既方法

我明白

你終於去到個重點
就係罰則既程度
我相信大部分屌個老豆既user
都唔會一面倒反對體罰
至少我唔會
但係問題係佢個罰則
即係叫個仔跪番屋企
完全係罰得過重
同時好唔尊重個仔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞