【太過份】單親爸認體罰教子:生得就要教好佢

736 回覆
1174 Like 84 Dislike

如果個五歲小朋友唔肯溫書,你打完佢佢就自動識溫?
佢最後咪一樣係望住本書喊同發吽逗,結果有好到咩?

如果個五歲小朋友唔肯溫書,你哄完佢佢就自動識溫?

我明白
打唔係唯一既方法,我只係認為係其中一種方法,完全唔做根本不可能
至於打既程度應該視乎個仔壞既程況

你終於去到個重點
就係罰則既程度
我相信大部分屌個老豆既user
都唔會一面倒反對體罰
至少我唔會
但係問題係佢個罰則
即係叫個仔跪番屋企
完全係罰得過重
同時好唔尊重個仔

所以負評係比跪返屋企
體罰無問題,係罰既方法唔岩姐

咁打係咪一定聽先?
打都唔聽係唔係送去保良局?

世事無話一定得架,
只係其中一種方法,唔通送去保良局咩

咁咪係囉
咁你地講條撚咩,講到唔打就好似人類會滅亡咁

痴撚線,我講緊打係其中一種方法呀,咩撚都打就仆街。
識唔識字架你老母

我問如果仔唔肯點算?
你教我佢會聽話既方法

我明白
打唔係唯一既方法,我只係認為係其中一種方法,完全唔做根本不可能

你終於去到個重點
就係罰則既程度
都唔會一面倒反對體罰
至少我唔會
但係問題係佢個罰則
即係叫個仔跪番屋企
完全係罰得過重
同時好唔尊重個仔

問題係而家呢度d人講到當街跪住行都係無問題
甚至再嚴重都唔過份

我明白

你終於去到個重點
就係罰則既程度
都唔會一面倒反對體罰
至少我唔會
但係問題係佢個罰則
即係叫個仔跪番屋企
完全係罰得過重
同時好唔尊重個仔

但可能個仔壞到好嚴重呢,
班道德撚無了解過喔。

你既意思即係打完佢就會聽教?

我問如果仔唔肯點算?
你教我佢會聽話既方法

我明白

其實我諗只有10%既細路係會自動波去溫書做功課
其餘90%都係要迫
有啲人會打佢鬧佢,迫佢讀書
呢個係最快最低成本既做法
有大部分會陪佢一齊做,一齊溫
呢個成本高啲,因為你要花大量時間陪佢

最後亦係最高成本既,就係了解佢既興趣
從而用唔同方法引起佢讀書溫書做功課既興趣
每個細路都唔同,冇得一本通書用到老
好似之前啲咩 side angle side, 鋼鍊化學歌,
甚至打機學三國歷史
都係呢類既教學方法
當然呢個真係好花時間精神體力
大家都做過學生,讀書溫書真係好悶
要將讀書溫書融入喺遊戲,玩樂就可以提起佢興趣
然後佢自自然就會自動波

利申: 結左婚唔生仔

我明白

你終於去到個重點
就係罰則既程度
都唔會一面倒反對體罰
至少我唔會
但係問題係佢個罰則
即係叫個仔跪番屋企
完全係罰得過重
同時好唔尊重個仔

問題係而家呢度d人講到當街跪住行都係無問題
甚至再嚴重都唔過份

只可以講
已經扭曲左既價值觀
係唔會咁易撥亂反正
體罸作為約束

咁冇撚咗個約束佢哋會變成點呀

答我啦體罸撚

好似社會無左法律一樣
講好啦唔好郁手啊 公眾場所打仔對小朋友心理影響好大架

我明白

你終於去到個重點
就係罰則既程度
都唔會一面倒反對體罰
至少我唔會
但係問題係佢個罰則
即係叫個仔跪番屋企
完全係罰得過重
同時好唔尊重個仔

但可能個仔壞到好嚴重呢,
班道德撚無了解過喔。

就算犯再嚴重既事都好
罰則都應該有底線
正如現代西方既文明社會
佢地既罰則都有底線
就係死刑
就算個犯做過咩,殺過幾多人
法官都唔會判佢五馬分屍
呢個就係文明既罰則
而叫一個人跪住行番屋企
一定係唔文明同唔尊重既做法

我明白

其餘90%都係要迫

好似之前啲咩 side angle side, 鋼鍊化學歌,
甚至打機學三國歷史
都係呢類既教學方法
然後佢自自然就會自動波

一句總結:無心機教咪撚生

咁打係咪一定聽先?
打都唔聽係唔係送去保良局?

世事無話一定得架,
只係其中一種方法,唔通送去保良局咩

咁咪係囉
咁你地講條撚咩,講到唔打就好似人類會滅亡咁

痴撚線,我講緊打係其中一種方法呀,咩撚都打就仆街。
識唔識字架你老母

你都識講其中一個方法啦 咁姐係仲有其他方法啦 咁點解仲要用呢種傷害身體心靈既方法呢? 講到尾咪就係父母蠢EQ低 唔識諗方法之餘就用呢個蠢人都識既方法去發洩自己既情緒囉
冇人一出世就係壞人,

你哋行為係佢哋榜樣

點解你哋唔撚自我反省呀?

覺得自己食鹽多就啱撚哂呀?

你哋只會成為你哋口中嘅老屎忽咋死戇尻

自己做老屎忽有著數無問題
你做老屎忽爭的利益就屌你老母閪啦
冇人一出世就係壞人,

你哋行為係佢哋榜樣

只要睇下呢到撐老豆既user
就知道身教既重要
冇人一出世就係壞人,

你哋行為係佢哋榜樣

就知道身教既重要

生得就要教好
冇人一出世就係壞人,

你哋行為係佢哋榜樣

就知道身教既重要

以前果代無受過教育唔識教我絕對理解
但到咗呢一代都仲係咁就真係好令人失望
特別係上面果位話自己讀三大嘅巴打
好悲哀

我明白

其餘90%都係要迫

甚至打機學三國歷史
都係呢類既教學方法
然後佢自自然就會自動波

一句總結:無心機教咪撚生

教仔真係勞心勞力,用你畢生既時間ga
所以千祈唔好見人地啲bb得意就走去生
更加唔好驚老左冇人養又走去生
做得好
如果大部分細路係講就會聽既
搭車果陣就唔會見到咁多小魔怪係到嘈嘈閉啦
唔好話講道理 見過老豆老母即場鬧完都依然固我
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞