【太過份】單親爸認體罰教子:生得就要教好佢

736 回覆
1174 Like 84 Dislike
個仔自己應承下次再講大話就跪回家
細個就要俾佢知唔可以信口開河
講得出就要做得到

不過個老豆可能工作忙,單親冇時間照顧
唔知點解個仔要講大話
一味話[講大話]就要罰就武斷左啲
有冇了解過前因後果先
可能依家TSA一日有百鳩幾樣功課
做唔哂又俾人罰
欠交又俾人罰
根本就冇可能做得哂
咪講大話,話自己冇帶功課,
有時工作太忙冇時間相處,就淨係睇到[講大話]既片面
如果個大話係合理既,咁個老豆應唔應該罰佢呢

再講,依家出黎做野
以前最乖最靜最聽教聽話既同學
發展都不太如意
反而有啲反叛,駁老師嘴嗰啲所謂拽學生
依家撈到風生水起
當然前題係反叛得黎,成積都有中上

呢個offer係佢老豆開,佢咁細個根本唔識討價還價。
唔通老豆嬲到仆街,佢仲話唔好咩。
大人應該有能力去判斷到呢個懲罰係唔合適,唔好一句體罰就當成件事好平常。
如果佢係閂埋門拎藤條fit兩下,我都認為冇咩大問題。但遊街示眾實在太over。

你地想像下個小朋友比人用呢種方式管教,佢大個如果帶綠帽,一定會除鳩哂佢啲衫,搵條鎖鏈鎖鳩住佢拖佢出街爬。

鐵鏈 除衫就真係over曬

利申:做野既時候真係見過 仲替個細路報左警 完全睇唔過眼 除曬衫 唔俾入屋
做得好呀
宜家d細路比人過份保護到呢
愈黎愈多太子仔當自己大曬

罰兔仔跳 罰跑十個圈 罰掌上壓
依啲係咪體罰
有冇重傷
心理嗰啲得個仔知
冇其他人清楚

好呀 用鍛鍊體能嚟代替體罰

如果我係個老竇我情願罰佢罰兔仔跳 罰跑十個圈 罰掌上壓

如果我鍾意public humiliate 佢搞到佢心理唔平衡,至少佢有力殺死我報仇

本來就應該先了解清楚點解個仔做錯依啲野
個補習老師話佢講大話
講咩大話?點解講大話?
補習老師有冇為難個仔?
個仔係咪畀人恰?
清楚哂再罰唔遲
個仔要唔會(至少主動想)再重覆
否則你只係依承諾虐待個仔
唔係解決問題

有道理
正皮係比老豆
痴撚線
平時做開Cd rom
今次突登login 正評比老豆既

啲垃圾教畜
成撚叫同啲細路講道理講理論
屌你老味,小朋友有理性就唔會係小朋友啦
重話乜撚影響自專成長,
屌你你唔比啲警戒佢佢一路講大話講到大個又對佢成長好好?
而且個細路重要唔係第一次講

屌那星
講到尾成件事又係正義撚搞搞陣
真係好撚憎周街啲正義撚,唔知頭唔知路就報警,痴撚線

Btw 早個排向FB見到有條片,個肥仔細路起飛腳踢自己疑似老母
呢啲咪抵撚死囉
生出黎又唔教,咪自己受返

三歲定八十

個仔鬧到個老豆頭耷耷都見過啦
做得好呀
宜家d細路比人過份保護到呢

你望下上面
睇見fb班道德撚就嘔心
好爸爸!養不教,父之過。
原意係好,方法錯咗

但係老豆同個仔講明再講大話就要罰脆
d細路成日當你玩 好多大人得把口 比d細路食住

一啲都冇錯
獎罰要分明
唔敢罰就唔好生

如果你話佢講完真係做就係啱嘅話
咁老豆話佢講完大話就要用摺凳打佢,而佢真係做,跟住細路入廠咁點呀?

教係要教,但係唔代表佢用嘅方法係啱
體罰細路仔淨係會俾細路覺得自己講大話就會俾人打,所以唔講係因為唔想俾人打
但係佢唔會明點解自己唔可以講
體罰淨係教識咗佢盲目服從,咁對佢嘅發展無幫助架喎
成日話港豬淨係識得聽人講,冇主見,但係到自己教仔嗰陣又淨係識得叫細路服從

又如果,乜柒都如果。佢宜家跪住過馬路者。個細路咁都頂唔順,佢將來係香港生存唔到。
[quote]

一啲都冇錯
獎罰要分明
唔敢罰就唔好生

咁老豆話佢講完大話就要用摺凳打佢,而佢真係做,跟住細路入廠咁點呀?

體罰細路仔淨係會俾細路覺得自己講大話就會俾人打,所以唔講係因為唔想俾人打
成日話港豬淨係識得聽人講,冇主見,但係到自己教仔嗰陣又淨係識得叫細路服從

又如果,乜柒都如果。佢宜家跪住過馬路者。個細路咁都頂唔順,佢將來係香港生存唔到。[/quote]
你返工做錯野,你老細要你係公司跪返屋企得唔得?
咁都頂唔順,你係香港一定生存唔到
而家樣樣都話唔做得,不如唔好生好過尤其係啲所謂專家,叫啲家長同小朋友解釋,討論,屌佢哋老母,都唔知有冇小朋友,如果講得聽,個老豆唔洗咁罰佢,而家個老豆講明係最後一次,即係估到個仔會送去兒童之家
[quote]

一啲都冇錯
獎罰要分明
唔敢罰就唔好生

又如果,乜柒都如果。佢宜家跪住過馬路者。個細路咁都頂唔順,佢將來係香港生存唔到。[/quote]
你返工做錯野,你老細要你係公司跪返屋企得唔得?
咁都頂唔順,你係香港一定生存唔到

Wtf,呢個係咩類比法
正皮老豆
養不教父之過
而家樣樣都話唔做得,不如唔好生好過尤其係啲所謂專家,叫啲家長同小朋友解釋,討論,屌佢哋老母,都唔知有冇小朋友,如果講得聽,個老豆唔洗咁罰佢,而家個老豆講明係最後一次,即係估到個仔會送去兒童之家

好想叫個班家長記得自己打過嘅說話,睇吓自己啲仔女將來點撚樣。個個小朋友資質悟性品格唔同,有啲係講唔入耳,要罰佢先夠深刻。
由細被老母打到大
最嚴重試過被拖地支棍打到爆缸, 要入院縫針

本人4年前3大畢業, 現就職大公司

由細被老母打到大

好威咩 都唔知講黎做乜
由細被老母打到大

支持打到佢收聲
咁細個無須講仁義禮智,因為唔明

好想叫個班家長記得自己打過嘅說話,睇吓自己啲仔女將來點撚樣。個個小朋友資質悟性品格唔同,有啲係講唔入耳,要罰佢先夠深刻。

agger
因才施教好重要, 有d細路一曳可以好曳, 所有軟攻都無用

例如我細個

但網上好多撚屌都唔知人地老豆平時點教仔,就一單事係到評頭品足,真係好on9。可能呢個就係宜家互聯網嘅心態,乜柒都睇表面,有理冇理屌咗,最多潛水del comnent
以前我都係比阿媽又打又鬧 打到流鼻血先收手
老豆試過一巴打落黎添
小朋友根本就要打先識錯
D人反對係因為有小部份父母打得太誇張傷害到小朋友
最緊要打完佢知錯咩 要同佢講返

依家果d小小野都唔比佢地自己試不特止
淨係一味懶溫柔咁講道理
親戚已經有例子啦
個堂細妹由細到大野蠻到死
因為細個佢老母唔識教
淨係一味同佢講道理 唔打
但佢老豆會打 所以佢識得睇眉頭眼額
老豆就驚老母就恰

樓上先有人講細個俾人打就自然會打小朋友
父母用good cop bad cop方法都好正常
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞