【太過份】單親爸認體罰教子:生得就要教好佢

736 回覆
1174 Like 84 Dislike
罰我反而覺得無咩罰 但係係馬路真係好危險囉
其實點解上面講到外國就唔會打仔咁嘅

幾時打仔變咗亞洲專利

諗起之前日本北海道果單丟低自己個仔, 5日後先搵番果單...
其實睇正負皮都知呢度大部分人支持邊個

你睇清楚啲回覆,就知根本好多文同片都冇睇過就正評。
見到"生得就要教好佢"呢句說話就正評。
話個老竇當街羞辱個仔嗰啲人
明明一早講好咗再講大話就要由補習社罰跪到屋企
咁係個仔自取其辱定係老竇要當街羞辱佢?

嗰老竇發現個仔大話之後講:你講大話?同我跪到番屋企! 咁先叫當街羞辱
以上依個case 我覺得係個仔自取其辱 而個老竇只係講得出做得到

你哋講得啱 係公眾地方跪真係好羞家 真係有機會做成心理陰影
我覺得老竇定到個懲罰咁係想提高阻嚇性 唔想個仔再犯
但個仔犯錯 唔通因為想保護佢而食言?
食多幾次言 個仔就會覺得犯咩錯都冇所謂 反正冇後果
變得愈來愈難教

用口講就教得好個仔邊個父母想用體罰依個方法?
覺得依個老竇好霸氣 就算教唔到個仔唔好講大話嘅原因 起碼都教到個仔守信
正評係比個老竇肯教仔 少一個港孩
其實點解上面講到外國就唔會打仔咁嘅

幾時打仔變咗亞洲專利

諗起之前日本北海道果單丟低自己個仔, 5日後先搵番果單...

唔計高登d特別吹水例子
香港體罰濕碎
新加坡、日本、泡菜果d就勁

嗰老竇發現個仔大話之後講:你講大話?同我跪到番屋企! 咁先叫當街羞辱
以上依個case 我覺得係個仔自取其辱 而個老竇只係講得出做得到

變得愈來愈難教

覺得依個老竇好霸氣 就算教唔到個仔唔好講大話嘅原因 起碼都教到個仔守信

個仔肯跪係因為知道唔跪既話會有更恐怖既懲罰等緊佢

諗下都驚 一個人究竟平時係受緊咩對待先會做出寧願當眾下跪既行為
適當時候做適當既野就得,因事情嚴重性增加相對懲罰好合理
只要罰個仔時唔好為發洩自己情緒
到個仔大左知道點解時就會明白
呢D就叫生性,長大

好撚多家長都係覺得乜撚都唔使教,大左就會識
點解要大左先明白,細個唔可以講道理講到明既?
細個先係學野最快的階段,你細個都教唔好,大個左更加唔可能改
細個出貓斷正 比老豆罰跪神主牌

變得愈來愈難教

你真係覺得小朋友有能力同大人講條件?
用大人角度代入小朋友身份?

如果凡事要靠阻嚇先有用,有朝一日個仔大左,夠你打果時,就冇所謂 反正冇後果
打唔可以打一世,唔講道理唔教道德一世都唔會教得好

仲有唔好講到打=教。你用把口教唔好,你打一樣教唔好

變得愈來愈難教

共同協議?
小朋友意願?

阻嚇阻嚇,完全唔撚使知犯事因由

冇人知個老竇有冇事後同佢講道理 了解個仔點解要講大話
細路仔好多時心智未成熟 唔係一教就明白事理
所以要先管後教
至於點管 你可以用獎可以用罰
以上個老竇用左罰咁解

懲罰內容一定唔會係小朋友既意願
要佢做自己唔想做既事先叫懲罰
希望個老豆+法官+啲垃圾怪獸家長睇到
我撐你 好過啲識生唔識教嘅垃圾
我細個咪一樣俾老豆罰跪地主,依家果啲掂一掂都報警,岸撚鳩
其實我撐老豆
老實講句 人地教仔關你撚事咩
只不過係佢係公眾地方咁罰就一定比大眾留意到架啦
細個咪一樣比老豆拎皮帶打到仆街
依家同老豆相處完全冇問題

變得愈來愈難教

你真係覺得小朋友有能力同大人講條件?
用大人角度代入小朋友身份?

如果凡事要靠阻嚇先有用,有朝一日個仔大左,夠你打果時,就冇所謂 反正冇後果
打唔可以打一世,唔講道理唔教道德一世都唔會教得好

仲有唔好講到打=教。你用把口教唔好,你打一樣教唔好

對住心智未成熟嘅小朋友
當口講道理教唔好嘅時候就要先管後教
先教識佢個規矩係點 再同佢解釋點解要咁做
佢心智慢慢成熟 再加上一啲經歷先會明背後嘅道理

而家篇文有冇話個老竇齋體罰唔講道理?

我認同有巴打講過用阻嚇黎管教仔女只限小朋友階段
到仔女心智成熟嘅時候 我都反對體罰
支持!

變得愈來愈難教

個仔肯跪係因為知道唔跪既話會有更恐怖既懲罰等緊佢

諗下都驚 一個人究竟平時係受緊咩對待先會做出寧願當眾下跪既行為

況且佢咁都會講大話唔係佢自取其辱,喺過份嚴厲嘅教育之下,個細路平時就只係因為恐懼俾老豆罰先聽話,唔係知道點解講大話係錯嘅,佢恐懼嚴厲嘅懲罰之下所以講大話。佢講嘅大話係保護自己嘅大話,成年人比小朋友講得多,唔識咁做大個左都好難生存。教育小朋友唔係基於恐懼而聽話,係要啟蒙佢哋令佢哋知道乜嘢係可以做乜嘢係唔可以做,乜嘢係應該做乜嘢係唔應該做。我哋成日覺得舊時體罰教育係好,同佢講道理係差啲。但係,打鬧教育之下果班友咪就係我哋成日講嘅藍屍廢中港豬,開始講道理之下成長嘅年輕人成左年之後,咪係雨革魚革果批人,一批唔聽話肯反抗嘅人。
如果講大話要跪番屋企,咁梁振英咪要跪足地球一個圈套
如果講大話要跪番屋企,咁梁振英咪要跪足地球一個圈

自膠
其實睇正負皮都知呢度大部分人支持邊個

你睇清楚啲回覆,就知根本好多文同片都冇睇過就正評。
見到"生得就要教好佢"呢句說話就正評。

廢事晒心機留言姐
洗咩說服人點諗先好
個仔自己應承下次再講大話就跪回家
細個就要俾佢知唔可以信口開河
講得出就要做得到

不過個老豆可能工作忙,單親冇時間照顧
唔知點解個仔要講大話
一味話[講大話]就要罰就武斷左啲
有冇了解過前因後果先
可能依家TSA一日有百鳩幾樣功課
做唔哂又俾人罰
欠交又俾人罰
根本就冇可能做得哂
咪講大話,話自己冇帶功課,
有時工作太忙冇時間相處,就淨係睇到[講大話]既片面
如果個大話係合理既,咁個老豆應唔應該罰佢呢

再講,依家出黎做野
以前最乖最靜最聽教聽話既同學
發展都不太如意
反而有啲反叛,駁老師嘴嗰啲所謂拽學生
依家撈到風生水起
當然前題係反叛得黎,成積都有中上

中肯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞