【太過份】單親爸認體罰教子:生得就要教好佢

736 回覆
1174 Like 84 Dislike

唔通有人教仔,之後打到佢重傷,我哋都可以話關我撚事?

係要下下推到extreme點夠你講

你一開始就站在錯誤的立場

永遠都唔會夠人講 ,永遠不

所以你咪駁唔到人要廢up囉
佢錯就錯在俾其他人見到

有時對付D百厭仔真係唔可以心軟
理解真老豆對教子的執著,但環境同世代改變了,小心反效果
罰得好
你地做過老豆未?生得佢出就係想佢地做個好人,唔好行差踏錯,無論用咩方法教都好,到我地旁人理咩?換轉係你地個仔教極都咁撚樣,我睇你仲會唔會個個坐係到講道理?連登仔個個一抽十架喎,一巴就煎撚咗先講啦。未做過老豆就咁多假設真係笑而不語
藍田 9成係搵唔到錢既垃圾廢中, 一定唔會係住麗港城同匯景

這名單親父親姓李,經營防水工程公司
家住匯景花園
小朋友都有自尊 大街大巷咁做比人眼望望
換轉係你都唔好受

罰都有好多形式架
之前有單罰個女係街剝光豬
唔通又話因為要教好佢咩
細個比人打到仆街,依家都算無行差搭錯
你地做過老豆未?生得佢出就係想佢地做個好人,唔好行差踏錯,無論用咩方法教都好,到我地旁人理咩?換轉係你地個仔教極都咁撚樣,我睇你仲會唔會個個坐係到講道理?連登仔個個一抽十架喎,一巴就煎撚咗先講啦。未做過老豆就咁多假設真係笑而不語

第一句問乜鳩 做緊咁你係咪收聲?
理解真老豆對教子的執著,但環境同世代改變了,小心反效果

以前比老豆老母打既細路,
而家大過左打鳩番老豆老母
一係永不聯絡
時有聽聞
生得出黎就有責任教好仔女
一個人嘅品格德行差,就算佢成績幾好都冇用
去完鄰國就學壞左,可想而知鄰國啲人嘅品格有幾咁差
返屋企教啦, 關公眾撚事, 阻撚住晒
態度岩 不過方法未必咁合適
我覺得偏激左,咁樣可能會得不償失
我覺得over 左, 呢啲野返屋企先做

但係老豆同個仔講明再講大話就要罰脆
d細路成日當你玩 好多大人得把口 比d細路食住

番屋企跪飽佢, 條街屬於公眾, 唔好阻住晒, 文明啲
如果佢教仔方法係脫光衣服打仔唔通又要公眾一齊受
香港話晒係國際文明社會, 唔係蠻荒第三世界
正評比老豆
我自己過來人都係體罰長大 打完再跪神主檯 唔比訓 應該好多人都試過
冬天唔沖涼訓教都一盆水倒落黎張床整醒我
打機打得多一野掉爛我部ps 仲有好多好多

好感激我既父母 起碼大個左知佢地肯教仲好愛我
成日係地鐵,飛機,餐廳見到班唔撚識教仔女的港父母,完全控制唔住自己個仔女

上次飛機降落要扣安全帶,個細路死都唔扣,個老豆只識黑面,老母只識係要話:聽話啦
個細路完全唔理,呢d父母廢到喊。
唔係話唔罰得,翻屋企教啦,小朋友都有自尊。到時候大個循規蹈矩但成個人都已經不似人形就真係⋯⋯
細路真係要打先識驚
細個都係俾呀媽打大
依家好感謝佢
邊個父母體罰完個仔女唔心痛架
為佢好架咋
跪返屋企就體罰

係鍛練
適當體罰唔係問題,但呢種叫做當眾羞辱。
個細路仔一定一世記住,一定會影響佢心智發展
有時同啲細路好聲好氣唔會有用
我覺得偏激左,咁樣可能會得不償失

論點呢 冇人想知你諗咩
十分鐘就太多喇

你話原地跪訓話一兩分鐘就得

十分鐘,個膝頭仲洗用
而家個社會真係痴線 體罰又唔得 大聲鬧又唔得
見過有個細路係巴士到好嘈又郁手郁腳 有個佢識嘅阿姨好聲好氣同佢講唔可以咁 個細路鬧返人轉頭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞