【太過份】單親爸認體罰教子:生得就要教好佢

736 回覆
1174 Like 84 Dislike
其實睇正負皮都知呢度大部分人支持邊個

你睇清楚啲回覆,就知根本好多文同片都冇睇過就正評。
見到"生得就要教好佢"呢句說話就正評。

廢事晒心機留言姐
洗咩說服人點諗先好

事實勝於雄辯
On9野唔洗理
其實睇正負皮都知呢度大部分人支持邊個

你睇清楚啲回覆,就知根本好多文同片都冇睇過就正評。
見到"生得就要教好佢"呢句說話就正評。

廢事晒心機留言姐
洗咩說服人點諗先好

所有香港咪多港豬囉
G持
奴才教育

夠鐘訓教啦 小學雞 戇撚鳩鳩咁撚樣 呢一代既大人有邊個唔係俾人打大

所以係咪就要下一代承受返你童年嘅痛苦?

邊一忽見到有痛苦 你又知編報導個細路好痛苦? 唔好企係高地

你見唔到有痛苦就冇痛苦?點解你會認為當眾跪地對個細路嚟講唔會有任何負面情緒同陰影?係咪你細個慣咗畀人虐待,相比之下就唔覺得有問題?
不要妄想體罰的作用,體罰代表的只是一種東西:強迫性的力量。
一種不必服從,也會生效的力量,也不因為不服從而無效的力量。

夠鐘訓教啦 小學雞 戇撚鳩鳩咁撚樣 呢一代既大人有邊個唔係俾人打大

所以呢一代大人咪多奴才藍屍廢中港豬囉
話個老竇當街羞辱個仔嗰啲人
明明一早講好咗再講大話就要由補習社罰跪到屋企
咁係個仔自取其辱定係老竇要當街羞辱佢?

嗰老竇發現個仔大話之後講:你講大話?同我跪到番屋企! 咁先叫當街羞辱
以上依個case 我覺得係個仔自取其辱 而個老竇只係講得出做得到

你哋講得啱 係公眾地方跪真係好羞家 真係有機會做成心理陰影
我覺得老竇定到個懲罰咁係想提高阻嚇性 唔想個仔再犯
但個仔犯錯 唔通因為想保護佢而食言?
食多幾次言 個仔就會覺得犯咩錯都冇所謂 反正冇後果
變得愈來愈難教

用口講就教得好個仔邊個父母想用體罰依個方法?
覺得依個老竇好霸氣 就算教唔到個仔唔好講大話嘅原因 起碼都教到個仔守信
正評係比個老竇肯教仔 少一個港孩

你真係覺得小朋友有能力同大人講條件?
用大人角度代入小朋友身份?

如果凡事要靠阻嚇先有用,有朝一日個仔大左,夠你打果時,就冇所謂 反正冇後果
打唔可以打一世,唔講道理唔教道德一世都唔會教得好

仲有唔好講到打=教。你用把口教唔好,你打一樣教唔好

對住心智未成熟嘅小朋友
當口講道理教唔好嘅時候就要先管後教
先教識佢個規矩係點 再同佢解釋點解要咁做
佢心智慢慢成熟 再加上一啲經歷先會明背後嘅道理

而家篇文有冇話個老竇齋體罰唔講道理?

我認同有巴打講過用阻嚇黎管教仔女只限小朋友階段
到仔女心智成熟嘅時候 我都反對體罰

我淨係知篇文入面細路仔做既野唔需要罰成咁
個老豆話如果有老師投訴佢上堂唔專心,唔帶功課,講大話就要由補習社跪行返屋企
依家個老豆有冇了解個小朋友點解會係做唔到佢所講既野?
佢只係歸咎於前妻在長假期帶兒子返大陸所致
你估下咁既情況下,個老豆有冇[教]個仔

BTW,管唔等於打
體罰都有分程度架
成日係到二分法混淆視聽
淨係問你叫你當街跪低同返屋企比人打一餐
兩者都係體罰 但都有程度上既分別啦

睇得出樓上好多都係老屎忽黎

我咁樣長大而我很成功->所以我老豆老母方法正確->然後全世界唔會有更好方法

留正評講兩句容乜易
希望以後你地用呢個方法教仔真係會教得成材

嗰老竇發現個仔大話之後講:你講大話?同我跪到番屋企! 咁先叫當街羞辱
以上依個case 我覺得係個仔自取其辱 而個老竇只係講得出做得到

變得愈來愈難教

覺得依個老竇好霸氣 就算教唔到個仔唔好講大話嘅原因 起碼都教到個仔守信

如果凡事要靠阻嚇先有用,有朝一日個仔大左,夠你打果時,就冇所謂 反正冇後果

對住心智未成熟嘅小朋友

個老豆話如果有老師投訴佢上堂唔專心,唔帶功課,講大話就要由補習社跪行返屋企

BTW,管唔等於打

教育的基礎是啟蒙人智,而不是控制小孩子的思想,小孩子是應該,比我們這一代更開明,更聰明,所以我們作為比他們更蠢的一群,應該謙虛地理解我們的責任僅是啟蒙他們。但很多人似乎搞錯了。

變得愈來愈難教

對住心智未成熟嘅小朋友

BTW,管唔等於打

教育的基礎是啟蒙人智,而不是控制小孩子的思想,小孩子是應該,比我們這一代更開明,更聰明,所以我們作為比他們更蠢的一群,應該謙虛地理解我們的責任僅是啟蒙他們。但很多人似乎搞錯了。

by chenglap
支持體罰既祝你世世代做支那人屌你老母

如果你話佢講完真係做就係啱嘅話
咁老豆話佢講完大話就要用摺凳打佢,而佢真係做,跟住細路入廠咁點呀?

教係要教,但係唔代表佢用嘅方法係啱
體罰細路仔淨係會俾細路覺得自己講大話就會俾人打,所以唔講係因為唔想俾人打
但係佢唔會明點解自己唔可以講
體罰淨係教識咗佢盲目服從,咁對佢嘅發展無幫助架喎
成日話港豬淨係識得聽人講,冇主見,但係到自己教仔嗰陣又淨係識得叫細路服從

又如果,乜柒都如果。佢宜家跪住過馬路者。個細路咁都頂唔順,佢將來係香港生存唔到。

你返工做錯野,你老細要你係公司跪返屋企得唔得?
咁都頂唔順,你係香港一定生存唔到

Wtf,呢個係咩類比法

可能佢想你將心比己
以前老豆都試過係街罰我
自此我真係會守禮、勤力
但係同佢嘅關係疏淡如水

如果你話佢講完真係做就係啱嘅話
咁老豆話佢講完大話就要用摺凳打佢,而佢真係做,跟住細路入廠咁點呀?

教係要教,但係唔代表佢用嘅方法係啱
體罰細路仔淨係會俾細路覺得自己講大話就會俾人打,所以唔講係因為唔想俾人打
但係佢唔會明點解自己唔可以講
體罰淨係教識咗佢盲目服從,咁對佢嘅發展無幫助架喎
成日話港豬淨係識得聽人講,冇主見,但係到自己教仔嗰陣又淨係識得叫細路服從

又如果,乜柒都如果。佢宜家跪住過馬路者。個細路咁都頂唔順,佢將來係香港生存唔到。

你返工做錯野,你老細要你係公司跪返屋企得唔得?
咁都頂唔順,你係香港一定生存唔到

Wtf,呢個係咩類比法

可能佢想你將心比己

叫林鄭飲番杯鉛水者
咁都頂唔順,佢係香港一定生存唔到
一養米養百樣人
教人同一道理
一套方法未必教好所有人
有錢人教仔
窮人教仔
單親教仔
監護人教仔
就係多d呢班大愛撚條街先咁多死港孩on9仔 講左後果協議好左,都重要再犯,如果唔打佢一身以後重會聽教聽話嘅?唔當個老豆on9仔都偷笑喇,我細個住32樓比老母捉出lift口比老母舉起左我威脅話要掉我落街添,我而家廿幾歲咪一樣同屋企人關係好好有講有笑,根本呢d事對一個幾歲嘅細路就唔會做成咩心理陰影,買件玩具都原諒左個老豆喇,反而重要嘅係罰佢背後嘅意義,個小朋友以後都會記住呢件事唔啱,唔敢再犯

我細個畀老豆打斷左隻左腳Tim la, 依家行路都gut 下 gut 下。我而家廿幾歲咪一樣同屋企人關係好好有講有笑,根本呢d事對一個幾歲嘅細路就唔會做成咩心理陰影。

個個人唔同,我自己就好大陰影喇
就係多d呢班大愛撚條街先咁多死港孩on9仔 講左後果協議好左,都重要再犯,如果唔打佢一身以後重會聽教聽話嘅?唔當個老豆on9仔都偷笑喇,我細個住32樓比老母捉出lift口比老母舉起左我威脅話要掉我落街添,我而家廿幾歲咪一樣同屋企人關係好好有講有笑,根本呢d事對一個幾歲嘅細路就唔會做成咩心理陰影,買件玩具都原諒左個老豆喇,反而重要嘅係罰佢背後嘅意義,個小朋友以後都會記住呢件事唔啱,唔敢再犯

我細個畀老豆打斷左隻左腳Tim la, 依家行路都gut 下 gut 下。我而家廿幾歲咪一樣同屋企人關係好好有講有笑,根本呢d事對一個幾歲嘅細路就唔會做成咩心理陰影。

個個人唔同,我自己就好大陰影喇

Same
其實真係冇人想知你地細個有冇比人打
亦唔代表有比人打,就等於打仔係啱
相信在座咁多位唔夠我咁切身感受到
因為我有經歷過
但我當時根本改唔到
但童年陰影就好大
打左十幾年都冇用,仲繼續打
根本白癡
中國體罰咁出名
唔見佢教到班有高尚情操嘅人出黎?
外國唔主張體罰,佢地行為點解好過啲港豬蝗蟲咁多?
唔好咁食古不化啦
上一代咁做,唔代表一定好
根本莫視細路仔感受
到你而家咁大個,做錯野係咪可以打柒你?
我教你炸喎
易地而處,諗下人感受
唔係打得勁,夠侮辱就等於教得好嘅
估唔到咁多正評
失望

你睇番上面,有人覺得外國細路仔太嘈有問題架
奴性到極點自然會眼紅人地有自由

所以大家都係中國人係無錯

已經好多學者講體罰同侮辱小朋友自尊心影響深遠
然後呢度就鼓吹體罰,再痴線d就炫耀自己俾父母重罰既戰績
屌你真係不要分得那麼細

而家d細路容易接觸資訊
社會又進步左
你仲打算可以體罰或者純粹用威權教仔
真係自食奇果

仲有話咁多港孩係因為唔體罰又係偷換概念
唔用體罰同唔撚教係兩件事嚟,又想溝埋一齊講混淆視聽

LM
其實真係冇人想知你地細個有冇比人打
亦唔代表有比人打,就等於打仔係啱
相信在座咁多位唔夠我咁切身感受到
因為我有經歷過
但我當時根本改唔到
但童年陰影就好大
打左十幾年都冇用,仲繼續打
根本白癡
中國體罰咁出名
唔見佢教到班有高尚情操嘅人出黎?
外國唔主張體罰,佢地行為點解好過啲港豬蝗蟲咁多?
唔好咁食古不化啦
上一代咁做,唔代表一定好
根本莫視細路仔感受
到你而家咁大個,做錯野係咪可以打柒你?
我教你炸喎
易地而處,諗下人感受
唔係打得勁,夠侮辱就等於教得好嘅
估唔到咁多正評
失望

你睇番上面,有人覺得外國細路仔太嘈有問題架
奴性到極點自然會眼紅人地有自由

所以大家都係中國人係無錯

已經好多學者講體罰同侮辱小朋友自尊心影響深遠
然後呢度就鼓吹體罰,再痴線d就炫耀自己俾父母重罰既戰績
屌你真係不要分得那麼細

而家d細路容易接觸資訊
社會又進步左
你仲打算可以體罰或者純粹用威權教仔
真係自食奇果

仲有話咁多港孩係因為唔體罰又係偷換概念
唔用體罰同唔撚教係兩件事嚟,又想溝埋一齊講混淆視聽

LM

我地鐘意「聽話」嘅小朋友,但又問點解班港豬有事唔敢企出來
其實可以捉個仔去運動場
罰佢跑圈
跑800米,下次再犯就1200米,
一個圈一個圈咁加上去
但係自己一齊同個仔跑
體罰之餘,仲要陪個仔一齊罰

利申: 結左婚唔生仔

呢個方法唔錯
其實可以捉個仔去運動場
罰佢跑圈
跑800米,下次再犯就1200米,
一個圈一個圈咁加上去
但係自己一齊同個仔跑
體罰之餘,仲要陪個仔一齊罰

利申: 結左婚唔生仔

屈機喎巴打
你唔教仔真係哂左

有時威嚴係要樹立
做錯事一定要罰
但係單向既威嚴未必令到個仔反省
但如果自己一同受罰
就俾到個仔知道,老豆永遠同你同一陣線

巴打好波
有你呢啲老豆真係死而無憾
好撚過啲家長縱壞哂
依個真老豆
人可以窮 但唔可以冇品
大家著眼點響體罰 我就覺得應承左再講大話就跪返屋企先係重點

邊個再覺得咁做有問題既
你唔好響連登入面d咩「如果乜乜乜我裸跑」之類既post入面叫人找數 你無資格講
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞