【太過份】單親爸認體罰教子:生得就要教好佢

736 回覆
1174 Like 84 Dislike
老豆好波!正皮唔使講野
講得好 做得好
好過好多垃圾父母生出嚟又唔撚教
傷自尊已經夠死 如果俾識嘅見到 真係笑到面黃 笑足成世
而且佢咁講得 個仔都唔係乖啦 懷恨在心第時復仇你就仆街
對住啲講極唔聽話既細路梗係要用體罰啦
講得聽既邊個想用體罰?
況且係個細路自已同意再有同類事既時候咁罰
信守諾言更加係件好事
就係多d呢班大愛撚條街先咁多死港孩on9仔 講左後果協議好左,都重要再犯,如果唔打佢一身以後重會聽教聽話嘅?唔當個老豆on9仔都偷笑喇,我細個住32樓比老母捉出lift口比老母舉起左我威脅話要掉我落街添,我而家廿幾歲咪一樣同屋企人關係好好有講有笑,根本呢d事對一個幾歲嘅細路就唔會做成咩心理陰影,買件玩具都原諒左個老豆喇,反而重要嘅係罰佢背後嘅意義,個小朋友以後都會記住呢件事唔啱,唔敢再犯
慈母/慈父多敗兒無錯架

識個朋友廿幾歲人基本禮貌都未識

錯就錯在佢當街罰個仔
個老豆係為佢好
但個仔好慘
同埋咁做個仔將來只會一直記住老豆點對佢
而唔會感激當初老豆迫佢跪馬路
反效果
對住啲講極唔聽話既細路梗係要用體罰啦
講得聽既邊個想用體罰?
況且係個細路自已同意再有同類事既時候咁罰
信守諾言更加係件好事

其實個重點係個細路信守同爸爸既諾言,知自己點解要比人罰。
咁都叫體罰,個老豆都冇打過個仔,佢一早知後果,呢d叫知恥。你唔罰佢,下次睇下佢聽唔聽你講野。
正評俾老豆嘅
其實會有心理陰影
係公眾地方跪真係冇乜自尊咁
細路都有自尊心架!

細個比媽當街打左巴 到依家仲記得
佢呢個方法唔係話唔得 用黎訓練奴隸一流
但係你地真係覺得一個遇到任何事都唔識反抗既人就等於 品格良好咩?

例如依家政府做咁多仆街野 再用極權黎對乎反對佢既人 係咪服從就等於乖仔叻仔先

上面有位巴打講得好 唔通會有人由細到大都唔講大話 唔講粗口 睇場合既姐

同埋呢類咁黐線既方法 做成既心理陰影一定令多過細路仔明白講大話既害處
呢啲先係真老豆,對啲仔太過寬鬆,就會變成縱容…呢啲仆街仔真係要打先會聽話…
對psycho有少少認識都知咁教唔掂啦
其實人地教仔,關其他人咩事,家家有本難唸的經,可能大家提出既方法又未必岩人地用
其實人地教仔,關其他人咩事,家家有本難唸的經,可能大家提出既方法又未必岩人地用

犯法就關人事啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞