【太過份】單親爸認體罰教子:生得就要教好佢

736 回覆
1174 Like 84 Dislike
等睇大愛撚話唔岩講到岩,虐兒就唔應該
我覺得over 左, 呢啲野返屋企先做

但係老豆同個仔講明再講大話就要罰脆
d細路成日當你玩 好多大人得把口 比d細路食住

一啲都冇錯
獎罰要分明
唔敢罰就唔好生

大個左心理影響好大
返到屋企打佢,罰佢跪冇野講。
跪回家

一啲都冇錯
獎罰要分明
唔敢罰就唔好生

如果你話佢講完真係做就係啱嘅話
咁老豆話佢講完大話就要用摺凳打佢,而佢真係做,跟住細路入廠咁點呀?

教係要教,但係唔代表佢用嘅方法係啱
體罰細路仔淨係會俾細路覺得自己講大話就會俾人打,所以唔講係因為唔想俾人打
但係佢唔會明點解自己唔可以講
體罰淨係教識咗佢盲目服從,咁對佢嘅發展無幫助架喎
成日話港豬淨係識得聽人講,冇主見,但係到自己教仔嗰陣又淨係識得叫細路服從
香港需要多D依D人
唔係廿年後一大班無家教既出到社會都唔知咩事

一啲都冇錯
獎罰要分明
唔敢罰就唔好生

大個左心理影響好大

唔想比人罰就咪做衰野
做衰野就醒啲唔好比人知

個著眼點唔係個小朋友有冇比人罰。
你罰既地方。
個小朋友錯,唔代表要係公眾地方罰。
咁佢教左咁耐到底work唔work?

好? 邊撚度好? 好就應該唔駛跪啦
佢依家已經唔係打咁簡單
佢係當眾羞辱緊自己個仔,已經係情感上嘅虐待
當個細路慢慢大嗰陣,佢可能會無自尊心,覺得自己唔值得俾人好好咁對待,覺得自己冇意義
佢根本唔明自己可能造成嘅潛在傷害有幾大
有可能害咗佢個仔一世
人地家教關你撚事
社工真係多鳩餘

大丈夫頂天立地 言出必行
啊爸教細路正確嘅為人處事之道
仲要俾你班冚家鏟告
人地家教關你撚事
社工真係多鳩餘

大丈夫頂天立地 言出必行
啊爸教細路正確嘅為人處事之道
仲要俾你班冚家鏟告

同個官講啦
他指同一方法用在幼子身上,卻徒勞無功,「好幾日又故態復萌」。

唔關體唔體罰事, 既然呢個方法唔work係咪應該試吓其他方法教仔呢

一啲都冇錯
獎罰要分明
唔敢罰就唔好生

咁老豆話佢講完大話就要用摺凳打佢,而佢真係做,跟住細路入廠咁點呀?

體罰細路仔淨係會俾細路覺得自己講大話就會俾人打,所以唔講係因為唔想俾人打
成日話港豬淨係識得聽人講,冇主見,但係到自己教仔嗰陣又淨係識得叫細路服從

你要個心智未成熟既細路去理解原因同後果

你做得父母,就係要同佢解釋呢啲嘢
你唔可以就咁揀條簡單嘅路就算,因為教育佢係父母嘅責任,而呢個責任係包括要佢明白點解咁做啱,咁就唔啱
同埋依家佢個仔都八歲啦,依家唔教仲想拖到幾時啊?

一啲都冇錯
獎罰要分明
唔敢罰就唔好生

了解自己錯D乜、改過
的確係要靠溝通
但係我覺得某D小朋友係需要以權力震懾左佢先
之後先有計傾

如果只係單單體罰 的確會對佢嘅發展冇幫助
但唔代表體罰係百害而無一利
算啦,同上面班生番講都哂氣
呢隻教返就係train班唔敢反抗既奴隸出黎,
係識教唔洗打d仔女一樣知咩叫尊重同腳踏實地
咁佢教左咁耐到底work唔work?

好? 邊撚度好? 好就應該唔駛跪啦

不能同意更多
好明顯係一生佢出黎已經唔識教,又或者畀唔到融洽既家庭環境,個仔先唔聽話
原來單親
佢依家已經唔係打咁簡單
當個細路慢慢大嗰陣,佢可能會無自尊心,覺得自己唔值得俾人好好咁對待,覺得自己冇意義
有可能害咗佢個仔一世

點解社會上咁多毒撚就係咁解
去完中國就搞成咁

大個左心理影響好大

唔想比人罰就咪做衰野
做衰野就醒啲唔好比人知

個著眼點唔係個小朋友有冇比人罰。
你罰既地方。
個小朋友錯,唔代表要係公眾地方罰。

唔敢係公眾地方罰,
係小朋友眼中會變成「就算出面闖咩禍,一日未入門口見到老豆都唔算做錯」
講明跪回家就跪回家

係外面罰,得,你罰佢冇零用錢囉,冇零食,無得睇電視囉
你都係解釋唔到點解一定要係體罰,唔可以用其他方法罰佢
佢依家已經唔係打咁簡單
有可能害咗佢個仔一世

點解你唔會覺得係個仔自取其辱
老豆一早講明講大話就跪返屋企
佢都仲要講大話 可以點
你只係見到佢體罰個仔果一面
其他乜柒都睇唔到 佢賞罰分明你又知唔知?
如果個老豆真係搞到個仔冇自尊心 覺得自己唔值得人地好好咁對待
佢地關係就唔會咁好啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞