【太過份】單親爸認體罰教子:生得就要教好佢

736 回覆
1174 Like 84 Dislike
雖然FEEL到佢既內心

但打仔點都唔岩 吹咩

大個左心理影響好大
返到屋企打佢,罰佢跪冇野講。

唔想比人罰就咪做衰野
做衰野就醒啲唔好比人知

個著眼點唔係個小朋友有冇比人罰。
你罰既地方。
個小朋友錯,唔代表要係公眾地方罰。

唔敢係公眾地方罰,
係小朋友眼中會變成「就算出面闖咩禍,一日未入門口見到老豆都唔算做錯」
講明跪回家就跪回家

你個個咩思維黎
佢驚唔返屋企,就即係佢知自己錯而唔敢返屋企

唔想比人罰就咪做衰野
做衰野就醒啲唔好比人知

你罰既地方。

唔敢係公眾地方罰,
係小朋友眼中會變成「就算出面闖咩禍,一日未入門口見到老豆都唔算做錯」
講明跪回家就跪回家

唔理其他睇法
係馬路咁做完全係on9
我覺得over 左, 呢啲野返屋企先做

但係老豆同個仔講明再講大話就要罰脆
d細路成日當你玩 好多大人得把口 比d細路食住

一啲都冇錯
獎罰要分明
唔敢罰就唔好生

如果你話佢講完真係做就係啱嘅話
咁老豆話佢講完大話就要用摺凳打佢,而佢真係做,跟住細路入廠咁點呀?

教係要教,但係唔代表佢用嘅方法係啱
體罰細路仔淨係會俾細路覺得自己講大話就會俾人打,所以唔講係因為唔想俾人打
但係佢唔會明點解自己唔可以講
體罰淨係教識咗佢盲目服從,咁對佢嘅發展無幫助架喎
成日話港豬淨係識得聽人講,冇主見,但係到自己教仔嗰陣又淨係識得叫細路服從

了解自己錯D乜、改過
的確係要靠溝通
但係我覺得某D小朋友係需要以權力震懾左佢先
之後先有計傾

如果只係單單體罰 的確會對佢嘅發展冇幫助
但唔代表體罰係百害而無一利

有其他震懾佢嘅方法㗎
帶佢返屋企,唔俾佢出房ground咗佢,個幾個鐘等雙方都冷靜完先同佢溝通又有冇試過先
佢依家已經唔係打咁簡單
佢係當眾羞辱緊自己個仔,已經係情感上嘅虐待
當個細路慢慢大嗰陣,佢可能會無自尊心,覺得自己唔值得俾人好好咁對待,覺得自己冇意義
佢根本唔明自己可能造成嘅潛在傷害有幾大
有可能害咗佢個仔一世

點解你唔會覺得係個仔自取其辱
老豆一早講明講大話就跪返屋企
佢都仲要講大話 可以點
你只係見到佢體罰個仔果一面
其他乜柒都睇唔到 佢賞罰分明你又知唔知?
如果個老豆真係搞到個仔冇自尊心 覺得自己唔值得人地好好咁對待
佢地關係就唔會咁好啦

最後個句
有時有啲野,局住炸。
依家係教個仔,講得出要做得到。
同埋人地教仔關我地啲旁人撚事咩

咁老豆話佢講完大話就要用摺凳打佢,而佢真係做,跟住細路入廠咁點呀?

體罰細路仔淨係會俾細路覺得自己講大話就會俾人打,所以唔講係因為唔想俾人打
成日話港豬淨係識得聽人講,冇主見,但係到自己教仔嗰陣又淨係識得叫細路服從

你要個心智未成熟既細路去理解原因同後果

你做得父母,就係要同佢解釋呢啲嘢
你唔可以就咁揀條簡單嘅路就算,因為教育佢係父母嘅責任,而呢個責任係包括要佢明白點解咁做啱,咁就唔啱
同埋依家佢個仔都八歲啦,依家唔教仲想拖到幾時啊?

已經講明再講大話-》跪返屋企
有時唔係明對錯就會唔做
解釋完,明後果,都照做
唔罰佢只會令佢覺得你唔敢罰佢/講大話冇後果

咁你都係講唔到點解你要用體罰就嗰個後果
明明有其他方法
如果佢係同個仔講,如果你講大話,就唔俾睇電視
咁佢真係咁做,冇人會話佢有問題㗎
D廢中平時就係咁教仔,係公眾地方大聲喝罵,其實係發洩自己情緒
佢依家已經唔係打咁簡單
佢係當眾羞辱緊自己個仔,已經係情感上嘅虐待
當個細路慢慢大嗰陣,佢可能會無自尊心,覺得自己唔值得俾人好好咁對待,覺得自己冇意義
佢根本唔明自己可能造成嘅潛在傷害有幾大
有可能害咗佢個仔一世

點解社會上咁多毒撚就係咁解

有可能㗎
依家係教個仔,講得出要做得到。
同埋人地教仔關我地啲旁人撚事咩

唔通有人教仔,之後打到佢重傷,我哋都可以話關我撚事?
完全正確,支持老豆

你要個心智未成熟既細路去理解原因同後果

你做得父母,就係要同佢解釋呢啲嘢
你唔可以就咁揀條簡單嘅路就算,因為教育佢係父母嘅責任,而呢個責任係包括要佢明白點解咁做啱,咁就唔啱
同埋依家佢個仔都八歲啦,依家唔教仲想拖到幾時啊?

已經講明再講大話-》跪返屋企
有時唔係明對錯就會唔做
解釋完,明後果,都照做
唔罰佢只會令佢覺得你唔敢罰佢/講大話冇後果

on9,佢都欠左功課,講唔講大話都要跪嫁啦
等於一個人犯的罪夠判死刑,佢就唔會介意再殺多幾個人

[解釋完,明後果,都照做]
咁如果係功課太多能力上真係做唔哂咁點先。又係照樣咁樣罰呀?

唔想比人罰就咪做衰野
做衰野就醒啲唔好比人知

你罰既地方。

唔敢係公眾地方罰,
講明跪回家就跪回家

離家出走
有d家長去茶記
但係講英文(剩係識講 no no 唔得呀)

對比lee個堅係好老豆
個仔咁細邏輯思維未發展好
要同佢講道理就比較難
反而你話要佢起碼記住個規則再舉一反三會比較易
又唔見人地個仔係咁
檢討下自己既劣質基因先啦
正評俾老豆
又唔見人地個仔係咁
檢討下自己既劣質基因先啦

佢話以前唔係咁
帶左返大陸先差左
好嘅專制會好過民主
唉 諗起細個俾老母罰熄燈困廁所三個鍾 搞到心理有陰影
我以前覺得呢d老豆好on9,但大個左先發現呢d人先識教仔
睇下宜家d細路,一個二個冇d禮拜
由細到大都係體罰 試過跪到夜晚一點
但係我細佬由細到大比屋企寵壞哂 而家中一已經變左死mk 之前仲同老豆講屌你老母 我老豆果陣先打佢
我以前覺得呢d老豆好on9,但大個左先發現呢d人先識教仔
睇下宜家d細路,一個二個冇d禮貌
我地細個都成日比人打啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞