【太過份】單親爸認體罰教子:生得就要教好佢

736 回覆
1174 Like 84 Dislike

陰條毛 自己心理質素差 自己檢討下 有邊個舊時唔係當街俾老豆老母打到仆街 係條街到喊
依家打一巴?報警拉自己屋企人都有 垃撚圾 再唔係就少少事跳樓自殺

你有冇仔女?

定係冇撚咗童年記憶?

你條畜牲冇羞恥之聲,唔出奇

用心理質素合理化家暴

屌你老母

家你老母個暴咩 香港就係多得你呢d垃圾 先搞到咁 乜春都話家暴 唔夠講 咪掉低句屌人老母 上床玩自己條迷你賓州啦

好似係你唔夠人講瘋狂人身攻擊 你打呢幾句同主題有乜關係

你都幾撚好笑 分身啊? 咬住唔放咁 自己睇下 邊個一黎就屌人老母先啦 小朋友
我細過成日偷野,開頭就偷超市野
有一次去人地屋企偷左部遊戲機返屋企人地打黎問有冇拎左部機,我死口話冇。

最後俾我老豆見係我張床到,我老豆老母外婆三個人輪流打到我仆街,再要我去人地門口跪低求人原諒。

你話我有無陰影?我實有,果次之後我冇再偷過野,每次一有人話唔見野,我都會心虛驚驚地人地話係我偷既,

夠鐘訓教啦 小學雞 戇撚鳩鳩咁撚樣 呢一代既大人有邊個唔係俾人打大

to要人打先明嘅畜牲:

多人做就合理嗱?

唔怪得冇ICAC前你班支那人合理化收飲茶錢啦

仲有人信ICAC係有用 真係智障兒童 訓把啦你

依家討論有效性?

講緊你要用重典先識收皮呢種支那狗習性呀

ICAC又係你自己講出黎 再用大隻d字體黎自high把啦
屌原來癲狗黎 覆黎曬氣block左算
呢個老豆真心冇問題
講真 生得出黎就要教好佢
佢罰個仔唔係無理取鬧嗰隻 亦唔係將工作壓力 個人情緒發洩係個仔身上 (呢件事上面)
人地點教仔關你街外人咩事 又唔係家暴嗰啲
一間兩個仔冇左個老豆照顧真係多得你地唔少
其實個老豆一定係為個仔好
但方式錯哂 咁細個真係會留下陰影
話哂大庭廣眾俾咁多人望住哂
同埋細個俾老母打過
而家佢隻手係我面附近揮下我即閃
老豆可以打仔
個仔出街係咪可以打人
做錯就可以打?
點為之錯呢
個問題係點解個仔要講大話
有冇諗過佢唔鍾意讀書
港豬就係咁無腦
睇野睇表面
小朋友係慾望既化身
為左得到一d野就會咩都去做
偷野 講大話 恰人
如果呢個老豆唔係濫用體罰既話
咁姐係個細路惡劣到要用體罰黎控制佢啦
因為嘴遁完都話唔聽
就係多d呢班大愛撚條街先咁多死港孩on9仔 講左後果協議好左,都重要再犯,如果唔打佢一身以後重會聽教聽話嘅?唔當個老豆on9仔都偷笑喇,我細個住32樓比老母捉出lift口比老母舉起左我威脅話要掉我落街添,我而家廿幾歲咪一樣同屋企人關係好好有講有笑,根本呢d事對一個幾歲嘅細路就唔會做成咩心理陰影,買件玩具都原諒左個老豆喇,反而重要嘅係罰佢背後嘅意義,個小朋友以後都會記住呢件事唔啱,唔敢再犯

造成心理陰影呢啲唔係一次兩次嘅事,而係長年累月逐啲逐啲小事令到佢有陰影,影響到佢嘅人格

你依家同屋企人有講有笑,我個case係我由中學畢業之後拒絕同我屋企人講嘢,唔好覺得你冇事其他人就無事
呢啲嘢買件玩具就解決到?唔係囉
依家係教個仔,講得出要做得到。
同埋人地教仔關我地啲旁人撚事咩

唔通有人教仔,之後打到佢重傷,我哋都可以話關我撚事?

係要下下推到extreme點夠你講

佢依家講緊所有人教仔都唔關其他人事
我就係要證明唔係所有case都係咁,所以先要推到extreme證明佢講嘅嘢係錯
唔係所有教仔嘅case都唔關其他人事
睇返成件事個老豆又岩喎
我細個果陣都係比老豆打到飛起
西方雖然少打仔
但其中唔少教仔方法,係大愛撚眼中肯撚定當做虐兒咁睇
適當既體罰係應該
要比個小朋友知道個嚴重性
下下都講,啲細路唔會聽
好似偷人野,欺凌人地 呢啲唔去教訓,佢更本就唔知個嚴重性
心理陰影係會有...但咁樣唔代表體訓係無意義
平時見d 鬼佬教仔都打住黎教仔,唔覺有問題。當然唔係出手好重啦。最重要係可以教得好小朋友。
反而香港人依家跟左大陸果套教仔方法,唔打唔鬧由得佢,萬千竉愛在一身,d 細路以為自己係大爺
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞