【太過份】單親爸認體罰教子:生得就要教好佢

736 回覆
1174 Like 84 Dislike
佢依家已經唔係打咁簡單
佢係當眾羞辱緊自己個仔,已經係情感上嘅虐待
當個細路慢慢大嗰陣,佢可能會無自尊心,覺得自己唔值得俾人好好咁對待,覺得自己冇意義
佢根本唔明自己可能造成嘅潛在傷害有幾大
有可能害咗佢個仔一世

巴打你讀心理,我8成就係你講呢種

sorry我唔係讀心理,只係經歷過呢啲咁嘅嘢,到大個咗再研究返點解自己會變成咁
不過要記住一點就係,你自己嘅價值並唔係由其他人賦予
而你依家心入面覺得自己無價值冇意義,並唔係一個真相,而係你以前一直相信嘅一個假象
睇返成件事個老豆又岩喎
我細個果陣都係比老豆打到飛起

個細仔自知錯 自行跪低過馬路 呢種咪叫做教
睇返成件事個老豆又岩喎
我細個果陣都係比老豆打到飛起

個細仔自知錯 自行跪低跪返屋企 呢種咪叫做教
呢個老豆真心冇問題
講真 生得出黎就要教好佢
佢罰個仔唔係無理取鬧嗰隻 亦唔係將工作壓力 個人情緒發洩係個仔身上 (呢件事上面)
人地點教仔關你街外人咩事 又唔係家暴嗰啲
一間兩個仔冇左個老豆照顧真係多得你地唔少

「亦唔係將工作壓力 個人情緒發洩係個仔身上」
你又唔係佢,你點知佢會唔會真係用體罰嚟發洩自己情緒?
當街打鬧又唔得既 要打要鬧都返歸先啦
撐老豆
痴撚線
教唔係唔好,但體罰同訓練馬戲團啲動物有咩分別?
咁教法,就算調較好個行為都會心理唔正常

利申 曾為受害者
平時見d 鬼佬教仔都打住黎教仔,唔覺有問題。當然唔係出手好重啦。最重要係可以教得好小朋友。
反而香港人依家跟左大陸果套教仔方法,唔打唔鬧由得佢,萬千竉愛在一身,d 細路以為自己係大爺

一係體罰,一係唔打唔鬧由得佢,萬千竉愛在一身?
呢個係非黑即白謬誤喎
支持老竇執行承諾過既懲罰
但係係咪應該了解咗個細路先
點解要講大話 點解交唔到功課
可能你個仔畀老師同學針對
可能佢畀同學教壞
可能佢只係想激下你
呢條友真係垃撚圾

你估嚴對個個有效?
[quote]呢個老豆真心冇問題
講真 生得出黎就要教好佢
佢罰個仔唔係無理取鬧嗰隻 亦唔係將工作壓力 個人情緒發洩係個仔身上 (呢件事上面)
人地點教仔關你街外人咩事 又唔係家暴嗰啲
一間兩個仔冇左個老豆照顧真係多得你地唔少

點為之教好
乜野叫好?
係呀 養不教 父之過
但係打仔果啲人有幾多個識解晒成首三字經
到底有人答到我點解跪住返屋企係體罰未
個細路跪到重傷?

話咩有心理陰影果d仲搞笑
咁屋企人鬧個仔都可以有心理陰影啦
咁係咪唔鬧得
加上你自己做錯野,根本係自作自受

成件事個重點係個仔做錯野就應該兌現承諾
講左要罰咩就真係罰咩
唔係得個講字

當然呢個方法個老豆都認係無乜用
應該要諗下點先可以改善
男人大丈夫
講得出做得到
下下講完算數 邊個仲聽你講
個細路跪到重傷?

咁係咪唔鬧得

講左要罰咩就真係罰咩
唔係得個講字

應該要諗下點先可以改善

罰兔仔跳 罰跑十個圈 罰掌上壓
依啲係咪體罰
有冇重傷
心理嗰啲得個仔知
冇其他人清楚
咁教法個仔九成會變做大學畢業搵份濕鳩工黎做,冇理想冇大志,日日返工放工唔知做乜嘅鹹魚
個細路跪到重傷?

咁係咪唔鬧得

講左要罰咩就真係罰咩
唔係得個講字

應該要諗下點先可以改善

我搵唔到香港嘅例子,但係有台灣

教育部31日提出「體罰」明確定義為:教師於教學或教育過程中實施懲罰,採用讓學生身體疼痛或不舒服的方式執行,除由教師本身施加(如毆打、鞭打、打耳光、打手心、打臀部等),由教師命學生自已做的行為(如交互蹲跳)也是。

by台北市教師會
http://www.tta.tp.edu.tw/1_news/detail.asp?titleid=1833
個細路跪到重傷?

咁係咪唔鬧得

講左要罰咩就真係罰咩
唔係得個講字

應該要諗下點先可以改善

罰兔仔跳 罰跑十個圈 罰掌上壓
依啲係咪體罰
有冇重傷
心理嗰啲得個仔知
冇其他人清楚

如果你講呢d都係體罰
我覺得你所講既體罰係無問題
我認為只有對個細路身體做成physical既傷害既體罰先係有問題 不能接受
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞