你問我答 澳洲移民 (6)

1001 回覆
79 Like 3 Dislike
求group link
可唔可以搵agent幫手?
我上政府網話可以搵人代我申請
梗係讀啲高機會嘅
但本生有degree
會唔會批唔到visa?
我係mech
其實都無咩邊樣engineering 特別易搵工,特別係mech,因為特別多mech engineer 過嚟呢邊
無論自己申請定搵agent代辦,都必須申請人本人係澳洲境內。
具體仲要睇埋你既工作背景,學歷同英文水平等等一系列因素黎決定是否批你student visa。
我依家讀緊civil degree
ielts 全6應該無問題
但全7就
唔係啊嘛咁樣玩我
乜個網有寫到一定要本人喺澳洲境內咩
普通school ADMIN 係悉尼可唔可以玩雇主擔保然後轉pr?
好似有
hi 垃圾巴
黎緊想申請133111或者233213
想問下189/190 如果個副申請人冇任何加分既條件會唔會某程度上影響到個申請?
定係建議主申請人批左190先行820/309會穩陣D?

另外想問工作經驗個度
我工程high dip畢業但degree係part time讀
應該由邊年計起?
2012 High Dip Grad
2012-2014 QS Degree+QS Job
2014-Now QS+CPM Job

計分應該由2014計起定2012開始計起?

I 大 個rmit top-up算唔算澳洲學歷
睇申請咩工
唔算
無得當澳洲讀咁加分
但申請skill assessment 會認
如果你意思係一讀完degree就要馬上過黎讀TAFE既話,學生簽證會難批D。
無人玩你,係你自己無規劃好同搞清楚澳洲既簽證要求,無得怪人。

https://immi.homeaffairs.gov.au/visas/getting-a-visa/visa-listing/temporary-graduate-485/post-study-work#About

Apply from
You must be in Australia but not in immigration clearance when you apply, and if we grant your application.
簽證唔係比你玩。

School Admin估計你連482都申請唔到,更唔好講PR了。
ching 有冇搵EA認過
想問下189/190 如果個副申請人冇任何加分既條件會唔會某程度上影響到個申請?
唔會。

定係建議主申請人批左190先行820/309會穩陣D?
當然可以一齊申請就唔好分開。

計分應該由2014計起定2012開始計起?
Degree畢業後開始,2014。
自己睇下自己個課程有無係RMIT University下面。

https://www.engineersaustralia.org.au/sites/default/files/2018-11/Web_List_V31_181109.pdf

以我所知hkie認嘅話就ok
利申仲讀緊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞