你問我答 澳洲移民 (6)

1001 回覆
79 Like 3 Dislike
呢個真係唔清楚,你最好直接聯絡NAATI問下。
同埋我啱啱喺NT個網見到呢段,咁係咪唔可以同時用translator同interpreter申請州擔保
Apply 485 visa 通常要等幾耐先有result ? 我係加埋我女朋友係我個 application , 係咪要等耐啲?

已經等左超過一個月,好想快啲拎到
對學廚有興趣,唔知讀完藍帶大唔大機會移民埋

-458簽證要讀完兩年書先可apply?因為我見佢既藍帶有兩年同一年課程,同埋讀完有6個用實習,咁個6個月又當唔當係讀書呢?因為兩年課程都貴好多

-假設我申請到,可以留低兩年,兩年後就可以計我夠唔夠60分apply. PR ?

THX
係啊,唔可以同時多於一個申請係佢地系統入面。
依家要等最少3個月啊,最近高峰期,比d耐性啦。
是的,最少2年澳洲讀書。

除非實習係畢業要求一部分,如果唔係一般唔當係讀書入面。

是的。
咁係咪都係用translator申請穩陣啲?定係搏用interpreter?
你第一個萬一fail左,都可以用第二個架。唔可以同時遞交兩個而已。
感謝巴打
感謝 ,我email問緊NT有關NAATI嗰個問題,睇吓佢點覆先
仲有我見到NT個網(https://theterritory.com.au/migrate/migrate-to-work/northern-territory-government-visa-nomination/nt-migration-occupation-list) 咁寫:
International graduates
If you are an international graduate who has not completed at least two years study in Australia's Northern Territory (NT) but you completed your studies in another Australian state, you can apply for nomination.

You need to show that you have lived and worked in the NT in your skilled occupation or a closely related skilled occupation for over six months before applying for nomination.

想問問佢呢個描述係單單指職業唔喺NT Migration Occupation List嘅申請人?如果我喺VIC畢業,而職業又on NT list,合唔合資格?
每個category都要個occupation係個NT Migration Occupation List上面。
咁仲會唔會有他visa or 方法讀完一年可以留低?
WHV/配偶。
請問我會唔會因為上述嘅要求而申請唔到?唔想兜冤枉路
就咁睇字面上你應該係達到要求既。

你咁既情況都無咩其他選擇架啦,盡快搞點個assessment盡早申請州政府擔保啦。

無話走唔走冤枉路,本身你既選擇就唔係咁多。
好的,唔該哂,希望我有好消息帶返嚟
多謝垃圾爸建議,會考慮一下

另外想問清楚關於申請visa程序,係咪首先得到移民局approve左GTE,之後就申請入學得到CoE,之後就可以申請Student visa 500?

感激
Incorrect。

過程應該係:申請大學攞COE > 申請簽證 - 同時係申請入面需要解釋GTE > 移民局認可你既解釋就批500學生簽證 / 唔認可就refuse你個visa application。
樓主 想問下如果registered nurse ,so far 得60分
190重有無機 (65分)
定係只係可以489?
同埋 如果190/489 邊到會易d invite (nsw/vic/tas/..?)
Victoria重有機會for RN,你有2年工作經驗既話可以申請。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞