你問我答 澳洲移民 (6)

1001 回覆
79 Like 3 Dislike
你既意思係190?
因為我見489 vic 要有loval job offer (?)
即係話190 得vic 有機 ?
how about nsw/tas ?

多謝樓主答我
澳洲人係咪唔做芝士蛋糕……點解我搵曬全市嘅超市都搵唔到魚膠片
樓主 想問下如果registered nurse ,so far 得60分
190重有無機 (65分)
定係只係可以489?
同埋 如果190/489 邊到會易d invite (nsw/vic/tas/..?)
Victoria重有機會for RN,你有2年工作經驗既話可以申請。

你既意思係190?
因為我見489 vic 要有loval job offer (?)
即係話190 得vic 有機 ?
how about nsw/tas ?

多謝樓主答我

Yea I mean 190,190加5分唔需要job offer。

NSW都可以,但係according to myimmitracker (https://myimmitracker.com/en/au/trackers/expression-of-interest-sc190)好似好耐無邀請過Nurse了,Tas你無job offer/當地親戚/唔係當地grad的話唔比擔保。
上網揾唔到相關資料
見到pharmacy technician係某啲state都仲係shortage
想知道點先可以register as a pharmacy technician

pharmacy degree in hk夠唔夠做
我啱啱都去過coles,魚膠粉有腥味,唔適合做蛋糕

BTW,thx,巴打住邊區?
冇睇一排, 知唔知宜家Developer Programmer 要幾多分?
我ielts 全7, 做左10 年, 加埋個degree 65 分
想睇下除左考個全8 返黎之外有d 咩易加分ge 野...
讀書夠唔夠做?
311215 Pharmacy Technician?有NT/QLD/Tas/SA可以擔保。

但係Tas要有job offer,SA要本身最少75分,QLD要已經係該州工作6個月,NT要最少雅思每科7分。
By the way 岩岩google左一陣都無搵到registration requirement。
South-east Victoria
189的話,70分要等差唔到9個月先可以邀請到,75應該比較快。

除左4個8,或者有多幾年工作經驗可以加分,或者考翻譯,或者睇下配偶既情況。
thanks!
我唔急, 咁target 70 分都夠夠地
工作經驗囉緊max, 配偶加唔到...
去澳洲讀個dip 係咪會易d ?

有冇巴打可以分享下考翻譯ge 經驗?
黎緊去澳洲讀physio 讀完有冇機會留低
以你既情况,過黎Tasmania/SA等地方讀個2年(Diploma/Master都得)會容易移民好多。
你讀到出黎既話,當然有機會。
唔該巴打
唔係掛 單都要keep

相就easy 未同居冇乜可能要遲下先有

But thanks for sharing bro
樓主 另外想問 for registered nurse , Aphra 同 amnac 係咪可以同時申請?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞