你問我答 澳洲移民 (6)

1001 回覆
79 Like 3 Dislike
人在澳洲,最近搵緊代辦咨詢移民,想請教下巴打意見,行得通嘅話會搵巴打搞

https://t.me/nellzychan
我宜家同老豆一樣係820 唔算學生簽證

但我讀書果到一樣收番international student嘅錢
之後個Agent 同我講話一定要keep住讀書喎 冇得defer

都唔知佢係咪鳩up
繼續留名
多謝樓主一直俾料
多謝樓主幫手
介唔介意加個telegram 有少少visa問題想問

https://t.me/ken9roo
係南澳讀緊degree, 仲有1年半讀完(tourism & event management)
有個親戚係悉尼,已經定左居好耐
佢話遲d可以幫我擔保加分

但係想問如果我要申請移民係可以申請邊一種?
澳洲內陸就只有 1 Jetstar 2 Virgin 3 Tiger 4 Qantas。

好似都唔包行李,最平係 Tiger < Jetstar < Qantas = Virgin。

口碑黎講 Virgin = Qantas > Jetstar >>>>>>>>> Tiger。
有親戚係Sydney幫唔到加分。489親屬擔保類申請親屬必須住係certain postcodes,住係NSW metro area都唔得。

Tourism & Event Management 要做移民只能走 Event Organiser 或者 Hotel Manager之類既occupation,都需要最少1年工作經驗先可以過職業評估。

過左評估,然後睇番到時南澳既擔保要求啦。
你地既 就係我既動力。
樓主巴打 想問下而家apply 完citizenships 究竟要等幾耐? 交曬所有文件已經等咗半年都冇任何消息
你預最少12-18個月啦。半年無消息正常。
Qantas and Virgin are way more expensive than Jetstar, so you should be settled.
搭單問
兩年後考到牌
bachelor of mechanical engineering
五年工作經驗
IELTS假設有四條7
係咪可以走NT 489/190?
唔該曬巴打先。係咪因爲前年政策話更改,所以個條隊愈嚟愈長?都想知道等到入籍試通知完之後,去到宣誓會唔會又要等12-18個月?早排仲見到新聞話而家入籍宣誓全部變曬係Australia Day?
交申請後不能離境?
可以離境,不過份申請會暫停排隊,等你番黎再放番入去條隊繼續排。
係咪因爲前年政策話更改,所以個條隊愈嚟愈長?
是的。加上政府係有意唔想一下子太多人入籍,所以審理速度慢左落黎。

等到入籍試通知完之後,去到宣誓會唔會又要等12-18個月?
宣誓係睇番自己住開既council既ceremony frequency同capacity,每個council都唔一樣。
可以。
多謝巴打解答問題
每年有1500個llb grad,得400份工
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞