你問我答 澳洲移民 (6)

1001 回覆
79 Like 3 Dislike
今年35歲 做左十年IT
有degree 未考IELTS 想技術移民過澳洲
請問有啲咩意見
因為其實我已經買咗3月尾番澳洲
而家搵定會唔會有機會搵到?
因為真係幾需要搵錢
同埋想confirm下申請485要喺grad打後6個月內申請 唔計埋等佢批比我既日數個可?
巴打教下路啊,真心想走
老師要ielts7788,小學好似依家無乜demand,好似得北領地你證明到有工作機會先有得搞
如果轉field 個啲,有咩建議,ielts straight 7 過,宜家唔知退步未
其實反而中學教師有
在下做到中學啊,不過教緊中文
其實搵你地啲中介搞,價錢係幾多? 幫到申請人既就係比專業意見? 好奇問下
我唔係樓主中介嚟,我純粹撘嗲,因為你呢啲問題上網已經有資料,我哋個移民澳洲tg gp大把人自己申請都搞掂
btw澳洲都要中文老師,不過係講普通話嘅
有無澳洲大學可以介紹下俾asso仔/中六仔??
要咩專業資格,小弟普通水平,過咗水平測試,未過基準 唔想考
求tg link bro
讀完master馬上走去用讀TAFE黎申請學生簽證既話,9成唔批比你。

https://immi.homeaffairs.gov.au/visas/getting-a-visa/visa-listing/student-500/genuine-temporary-entrant
香港定澳洲Freshgrad?

IRON係咩黎?未聽過。
考左IELTS先,無4個7都難搞。
1 3月尾你攞咩簽證入澳洲?

2 人在海外基本無可能?唔通你以為skype面試就夠?一定要face-to-face。

3 遞交時仲係畢業之後6個月內就得。
澳洲好多二三線大學,收生都低要求,主要睇番你想讀咩,去邊度讀,目標係咩,西澳/Tasmania/北領地既都OK。
海外教師移民主要要過職業評估(https://www.aitsl.edu.au/migrate-to-australia),同埋註冊(每個州既註冊機構唔一樣,例如維州:https://www.vit.vic.edu.au/)。
Initial Registration for Overseas Registered Nurses 香港fg
AHPRA講明香港既education一般都可以equivalent to 澳洲既 nursing degree:
https://www.nursingmidwiferyboard.gov.au/Registration-and-Endorsement/International/Accreditation-requirements-of-the-qualification-assessment-model.aspx

兼且其實RN無論如何你都要攞到澳洲既registration先可以移民,唔係好D唔好D既問題,而係必須要攞。

你應該係首先申請AHPRA既Overseas Nurse Registration,得就直接同NMAC做skills assessment,唔得先過黎讀你講既IRON(btw我地習慣叫bridging program唔係IRON)。完成註冊同評估先算滿足必要條件黎申請技術移民。
本身在香港讀歷史和文化,唔知有無咩好讀,利申英文一般,會否很大阻礙?
文科底建議都係讀education或者social work。

可以考慮下Charles Darwin University.
https://www.cdu.edu.au/study/bachelor-education-secondary-weds01-2019#additional-admission-requirements
樓主, 想問而家仲有邊個state 可以搞僱主擔保。自己bachelor of hospitality management 就grad, 係Melbourne 同一間酒店有三年經驗,公司想幫我搞擔保,想知有咩方法,position 同地方都flexible 公司每個state都有酒店亦都肯幫我安排,我自己暫時首選係Queensland 偏遠地區。
除左擔保以外,我呢科仲有無其他選擇搞PR呢請問。
而家就係諗緊應該用旅遊visa定係working holiday
我真係以為skype就夠 我喺澳洲無工作經驗
旅遊visa係咪連做part time都唔得?
我睇政府網話volunteer/唔收錢就得
咁如果internship可唔可以?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞