你問我答 澳洲移民 (6)

1001 回覆
79 Like 3 Dislike
你既問題應該首先問邊個州可以擔保會計。

因為依家只有北領地/NSW/南澳/Tasmania可以擔保offshore會計。其中NSW要申請人基本分最少75先願意擔保,NT同Tas要有job offer,南澳只擔保當地畢業生。

所以除非你有雅思4個8水平,如果唔係一定要考慮過黎SA/Tas讀個master(例如MBA),然後利用該兩州比當地畢業生既優惠以會計身份申請州擔保黎搞移民。
[/quote]而家南澳行190 社工最低係咪65 分就可以有pr?[/quote]

唔該晒巴打,等我研究下入學d野先

另外想問埋pt, ot, nursing, sw呢幾科移民同就業你點睇?
sw我凝住英文非native pr 左都好似好難揾工
想問 係要submit application 之前買 定批咗先買?
有無人有TG group link?
搵唔到
要買咗OSHC先申請student visa
因為1) 最尾要upload document & 2) 要填policy number(如果唔係經學校買)

利申 上個月整完
Sorry 自膠
無睇清你而家係申485
Submit之前買。

係可能會有幾個禮拜蝕架啦,當豪俾佢。
其實差唔多,最好睇番你係文科定理科強,讀得舒服D。

其實依家澳洲好多地方都需要multilingual既social worker。
nsw 190 solicitor 自己有65 分……有冇機會
咁我係唔係要買兩年insurance 定每個月每個月畀錢都可以 thanks
想走北領地果個dama
但唔知點入手
攞個WHV過黎搵工搵擔保。
可以每月installment。
已用
巴打又係我呀,我想知如果我想用oet 幫我移民加分係唔係要一次過考到4個B,而唔可以combine 2次成績?
加分既話,OET最多可以combine 4次 test。
巴打可唔可以俾條link我睇下,因為我係移民局個網站揾唔到相關資料。
唔該曬
巴打你好

我之前問過有關老師移民,想再請教一d細節。我未考ielts,過多一年先有3年工作經驗。

1 我想問我一考到起碼7788做職業評估就應該馬上入eoi嗎? 因為我見eoi係可以自己上網更新。

2 我自己既情況
-未有3年經濟,得7788 入eoi 55分
-有3年經濟,得7788 入eoi 60分
-未有3年經濟,得8888 入eoi 65分
-有3年經濟,得8888 入eoi 70分

3 咁既話係咪我ielts無8888的話我一定無得行189?

4 如果係有60或65分就嘗試190或489? 睇左維州唔受我,或者有其他州有offer咁解?

非常感謝 元宵快樂
唔好意思 仲想問IELTS過職業評估就2年之內,咁我一直等EOI 有邀請會唔會expire?
係咪BNO可以exempt ielts
官網上無寫,係內部手冊上面有提過:

OET results can use one or more tests
Applicants seeking to demonstrate English ability using OET results can use one or more tests to demonstrate that they have achieved a score at least "B" in each of the four components of an OET. However, each test in which the applicant achieved the specified score must have been undertaken in the 3 years immediately before the day the invitation was issued to the SkillSelect applicant.

上面雖然話 one or more 但係建議唔好超過4次。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞