你問我答 澳洲移民 (6)

1001 回覆
79 Like 3 Dislike
我唔知可唔可以喺度post
你好
請問Form 80是手寫的還是電腦打字的?
謝謝
我係電腦填
再用acrobat 簽名功能簽名
如果我朋友係香港讀完社工學士,但做緊非學位的社工崗位,對於計算工作經驗,會否有影響?
係咪要做返幾年先夠資格apply 190? 我啱啱9月先入職
唔係,非學生簽證都可以,只需要係畢業內6個月。
可以,無所謂。
都可以。
當然有,工作經驗/學歷/提名職位要一致先可以。
想問一下
如果我同女朋友本身個degree係同一個field(mech eng, under washington accord)
我想用配偶身份同佢一齊apply PR俾嘅話係咪可以幫佢加5分?
除咗ielts夠分同埋要做skill select,仲有結婚之外仲有無其他要求?
另外以上3樣野仲有無啲咩要留意,例如係咪要結咗婚一段時間先會recognize?使唔使working experience先可以apply skill select,etc...
感激不盡
想問巴打
香港註冊藥劑師
IELTS考左四條7
2:2 grad
讀咩/做咩可以最大機會移到民?

Concern:
1. GPA唔高(2.97)驚好多master唔收
2. 藥劑師好似全世界都唔缺

而家考慮緊:
1. 報Master of Physiotherapy (但覺得入到機會好細)
2. 考澳洲Pharmacist牌 (唔知有冇用)

暫時未諗到有咩出路
澳洲藥劑好似無咗好耐。澳洲藥劑好撚低人工㗎
X2
我知呀 但都讀左喇 多個牌都無乜壞?
Physio香港去澳洲都唔易考,一係就報嗰邊
諗住報嗰邊 但唔知master of physiotherapy有冇機會
無記錯既話,無學校既 postgrad 會收無相關physio背景。講緊既係包括 “* Health science disciplines include exercise physiology, exercise science, exercise and sports science, medical science, biomedical science, health science, human movement, physiotherapy, physical therapy, applied science, human biology, medicine, rehabilitation science, human nutrition, occupational therapy.

所以如果你要讀physio要從bachelor 4年開始讀起。
配偶要加分有幾個條件:
1 職業都要係 MLTSSL(申請189)或者係STSOL(申請190/489)上
2 通過職業評估
3 雅思最少4個6
4 結婚或同居最少12個月。結左婚就ok,無話要等幾耐。

移民成功後
有冇網站或者巴打分享下要準備d 咩
2月就過去啦
Tafe 收國際學生好似得墨爾本果間?
唔係,澳洲各個州唔同既TAFE都可以收國際學生。
其實最重要準備既都係 $$$$$$$$$$$$$$$$

一開始首先開個銀行戶口(四大銀行都夠用),再開個電話卡,同埋辦埋medicare。其他既慢慢吧啦。

順便你都可以分享下點樣移民成功比大家參考下
你好樓主,本人想申請189 skilled visa,想問問,計分要求𥚃,是過了32歲還是 33 歲 會被扣 5 分?

還有,在申請visa過程中,例如工作證明等,有無方法可以避免讓現在職的公司知道?

謝謝!🙏🙏
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞