你問我答 澳洲移民 (6)

1001 回覆
79 Like 3 Dislike
大概最少要2-4個禮拜。
是的。網站上有sample。
how about 70 point (65+5)....nsw 190 有機會?
咁如果兩年嘅master + 1年physio相關嘅diploma 得唔得㗎 因為我仲有幾個月就畢業所以都要快啲考慮
請問如果申請非緊急專業技術移民難唔難?黎緊準備考牌,做Aircraft maintenance engineer,有工作經驗。小弟覺得留係香港冇乜前途,只係有個唸法,冇認真search 關於澳洲移民方法,聽講澳洲個個地方要既技術移民都唔同,想要簡單又易既方法,有冇巴打有呢一方面既經驗?
巴打做咗幾耐政府?唔覺得可惜同猶豫?
呢個職位Aircraft maintenance engineer只有NT可以擔保。
https://theterritory.com.au/migrate/migrate-to-work/northern-territory-government-visa-nomination/nt-migration-occupation-list/northern-territory-migration-occupation-list-a-f

年齡?學歷?英文水平?幾多年相關工作經驗?
你要讀完AHPRA認可既physio相關學位先可以。
https://www.ahpra.gov.au/education/approved-programs-of-study.aspx?ref=physiotherapist

並無physio diploma比你讀。
Depends on 你既 Occupation。
I mean 我有physio bsc 但可能會讀一年ge acupuncture diploma < not count ?
咦咪住。我諗我睇錯左 PHYSIO 做 PSYCHO。抱歉抱歉。

心理學家 psychologist 先係要讀夠6年既學歷先可以註冊同通過評估。
https://www.psychology.org.au/About-Us/What-we-do/Assessing-overseas-qualifications/APS-assessment-for-Skilled-Migration

物理治療師 physiotherapist 既話,有海外學歷既話有兩種辦法:
1 UK註冊without any restriction(standard assessment pathway)
2 攞你個UK學位去Australian Physio Council審核是否同等於澳洲Physio學歷(Equivalence of Qualification pathway)

具體操作可參考:https://physiocouncil.com.au/overseas-practitioners/

睇番quote覺得怪怪地,唔好意思。
secondary school teacher
5年幾了,因為我前2年得罪左老細搞到個底花左,所以就算留低都肯定冇得升,又轉唔到部門重生,不過都猶豫左成年先決定走
岩岩睇myimmitracker,NSW好似好耐無邀請過Secondary School Teacher了。
https://myimmitracker.com/en/au/trackers/expression-of-interest-sc190
唔keep住考第二份?受個report影響?
我想做多兩三年拎埋mpf走,不過到時年紀都真係唔細了
我收左老警, 幾年內考第到2份正苦工既機會等於0
我今年年紀都唔細,不過真係唔甘心,所以都諗住拎埋MPF走佬
今時今日正苦工有幾好做,相信巴打都明白
政府工叫做好過做港資咁囉,不過係頂唔順個政權先要走
垃圾爸,想問一下,現在重有457嗎?
我見上面有爸打christmas先入紙?
感謝
上面位巴打係持有457申請換僱主,唔係申請457簽證。457已經停止左了。
悉尼墨爾本呢D大城市無咩要特別注意既地方。有4G開住googlemap唔會走失。

不如你講下擔心有咩問題仲好
垃圾爸
我係呢個account另一個user
我想請教一下你,小弟由Year 8 開始係澳洲讀到U Grad
大學係Full Time,Bachelor 係Digital Media
咁我畢業後就冇留係澳洲返左香港,頭一年係大陸consultant公司請左我同香港大型公司做Graphic
之後我14年轉左行做system implementation analyst直到依家

想請問垃圾爸以我呢個background,去西澳難唔難攪移民,同埋有冇咩Visa係比較合適?利申左先我係澳洲冇工作經驗,我知道487 close左所以依家我都知難攪

唔該曬
睇你想去邊咋喎
MEL 市內既話TRAM都直達好多地方,好似ST KILDA
彩虹小屋又有火車去
遠既好似12門徒石同PHILIP ISLAND 就JOIN LOCAL TOUR 唔洗煩
宜家20,ive hd,預自己5-10年考到牌,DSE英文1,之後想用Ielts補番,岩岩開始做學徒,暫時未有豐富經驗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞