你問我答 澳洲移民 (6)

1001 回覆
79 Like 3 Dislike
太太有無教育方面既bachelor或以上學歷?

你除左HR Admin之外仲有無其他工作經驗?Commerce有無major?
太太IT degree加教育文憑
我做過四年物業管理,之前10年在大陸廠做admin manager。
Bachelor of commerce (accounting & finance)
兩個方案:

1 一係以你為主申請人,但係你既工作需要有會計相關。做Accountant既職業評估(雅思A類4個7)。咁基本分就係年齡15+學歷15+澳洲讀書2年5+英文10+工作經驗(假設5年)10=55,然後試下申請Tasmania既TAFE/MBA同學生簽證(有D危險因為年紀偏大黎讀書)。讀完後趁45歲前攞489擔保+10分,就岩岩好可以。

2 睇下你太太可唔可以通過評估。
https://www.aitsl.edu.au/docs/default-source/assessment-for-migration-forms/afm_primary_application.docx
如果可以再睇下點做。
兩年內吾可以離境?
可以自由出入。只不過要定居係該州。
可吾可以淨係主申請人住……配偶及子女留港
樓主,

25 歲 UNSW Aviation Management (留過係澳洲5年)
3年 Flight Operation Officer exp. in Hong Kong
冇配偶

IELTS 全7

考慮緊:
返黎讀 Master of Nursing (Graduate Entry) (UniSyd)
因為聽講移民189 Nursing 最穩定

想走可以點?
有冇 其他 有前景 冇pre-requirement 既Master推薦?
巴打 188A 資產80萬澳紙是如何計算 ? 名下既樓算不算?
wh移民既機會係咪好低?
可能太太三年IT degree 加一年教學大學的教育文憑55波pass,佢39歲前要做是盡快考IETLS一take有7788?
可以。
或者ICT方面既 master 都可以考慮一下?
可以計入個人資產。去搵個認可既估價師出個評估報告就OK。
又唔好咁講,我都做過幾個WHV過黎搵到工/真愛留底。

機會呢D好難講。都係睇番自己努力唔努力。
樓主你好
我澳洲u grad 讀Bachelor of Finance
返黎做左兩年audit 考緊澳洲cpa
有咩方法可以申請移民澳洲?
返去讀多個master會唔會有幫助?
樓主有d skill assessment 既細節想請教一下

可否加TG?

https://t.me/kylie327
先講下,係Internal Audit定External Audit?
移民層面上睇, ICT / Nursing 邊個好D ?

想問下 ICT business analyst (SOL List), 聽講唔係咁易,先要2年master 再1年 Professional Year。Plus, Sydney D 既公司 都要返1-2年 先可以搞189 PR.

請問一下樓主知唔知內情
External,但只係係香港local firm做緊,另外我唔太明189同190分別,我係香港都可以apply 190? 同埋audit既話要幾分先有機會申請到?唔該哂巴打先
Nursing會穩陣小小,畢竟專業程度比ICT會高D。

已經唔係叫SOL而係MLTSSL。

你講緊既係湊分方法:
“先要2年master” +5分;
“再1年 Professional Year” +5分;
“Plus, Sydney D 既公司 都要返1-2年” +5分。

另外仲有最好考到雅思4個7再加10分。
189 - 獨立技術移民
190 - 州政府擔保技術移民

“我係香港都可以apply 190?” 可以。有州願意比擔保就得。

如果你係External Auditor既話,需要你既degree有修以下units先可以通過職業評估:
Accounting Systems and Processes,Audit and Assurance,Business Law ,Economics,Financial Accounting and Reporting,Finance and Financial Management,Management Accounting,Quantitative Methods

你係finance major既話未必有齊所有units。

如果通過唔到職業評估既話,可以過黎讀個相關master。
好,唔該哂
巴打 想今年搞188A 可以點聯絡你?
Thx巴打 我考緊professional,如果我係香港做多年夠經驗拎到CPA牌就應該過到skilled assessment? 唔洗另外讀Accounting Master?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞