你問我答 澳洲移民 (6)

1001 回覆
79 Like 3 Dislike
可以。
樓主
請問獨立技術移民nursing
係咪一定要申請左澳洲護士牌先可以申請189?

定係其實兩件事係獨立?
如果我考到OET全B(凖備考)
香港Nursing十一年經驗
CU Nursing master畢業
35歲
冇澳洲working exp/ 讀過書
老婆有十年技術移民相關的工作經驗,冇master

咁樣計係咪有70分?
我最擔心澳洲護士管理局唔承認我個nursing牌要我讀佢嘅銜接課程
我冇可能辭職三個月去讀書

我想問如果真係咁我仲可唔可以照用技術移民申請?即是我攞唔到澳洲護士牌
樓主
請問獨立技術移民nursing
係咪一定要申請左澳洲護士牌先可以申請189?

定係其實兩件事係獨立?
如果我考到OET全B(凖備考)
香港Nursing十一年經驗
CU Nursing master畢業
35歲
冇澳洲working exp/ 讀過書
老婆有十年技術移民相關的工作經驗,冇master

咁樣計係咪有70分?
我最擔心澳洲護士管理局唔承認我個nursing牌要我讀佢嘅銜接課程
我冇可能辭職三個月去讀書

我想問如果真係咁我仲可唔可以照用技術移民申請?即使我攞唔到澳洲護士牌
要註冊。註冊係攞PR既其中一個要求。

澳洲既評估同註冊認可既香港課程係一樣既,所以可以通過評估都係等於可以註冊。

Regardless你都可以遞交個申請先。
意思即係如果我過唔到評估
佢要我讀三個月嘅認可課程
我一係就辭職過去讀
一係就放棄技術移民澳洲?

因為即使到時佢批咗我189,我都一定要有澳洲嘅護士牌先至可以攞到PR?
係咪咁嘅意思?
1 是的。

2 189 = PR。所以你無註冊等於無PR。
咁你頭先講
我未攞到牌
我都可以照申請189嘅好處係乜?
會唔會佢批咗我189簽證但係我未攞到牌最後過期乜都冇?
我上面既意思係遞交左評估同註冊申請先。

要佢地黎審你是否要讀bridging course。
明白
如果真係要咁做就要辭職
攞到澳洲牌都唔知要等幾耐先批PR
好難取捨

假設我真係要過去讀三個月
係咪一讀完就要即刻返嚟香港等消息
冇任何野可以令我留喺澳洲嗰度一路生活一路等?

唔該晒你先
資料非常有用
你可以仲係香港時申請評估+註冊,兩個都搞掂就應該PR問題不大。

你可以係得到EOI邀請之後,申請個旅遊簽證過黎係境內遞交PR簽證申請,咁樣就可以有個過橋簽證比你係旅遊簽證3個月結束之後留低等。

其他既就只有旅遊簽證了。
但係攞住旅遊簽證同過橋簽證
我可唔可以喺嗰邊搵嘢做?
租屋租車嗰啲得唔得?

我其他屋企人可唔可以同我一齊過去等?
定係我要自己一個喺嗰邊等到批咗簽證為止先可以申請其他屋企人過嚟?
唔該晒你
我可唔可以喺嗰邊搵嘢做?
過橋簽證就可以。

租屋租車嗰啲得唔得?
可以。

我其他屋企人可唔可以同我一齊過去等?定係我要自己一個喺嗰邊等到批咗簽證為止先可以申請其他屋企人過嚟?
你指既屋企人係指邊個?你既PR申請可以包埋你配偶同子女。等你既PR批左落黎之後2年有機會可以擔保你父母,具體要睇番你有無兄弟姐妹。
我有兩個小朋友
一家四囗
1.我去澳洲讀三個月牌照課程
2.之後喺嗰邊申請護士牌
3.攞旅遊簽證stay三個月
4.攞到護士牌之後攞過橋簽證
5.用過橋簽證申請埋我老婆同埋兩個小朋友過嚟
我就可以喺澳洲租屋租車搵嘢做
一直喺澳洲等批PR

6.做到澳洲公民之後兩年,可以申請埋我父母同埋我個妹過嚟

大概流程係咪咁?

另外過橋簽證最長可以逗留幾耐?
過咗限期都未批到簽證我係咪一定要返香港
我嘅小朋友係咪可以喺澳洲接受免費教育?
我老婆又可唔可以搵嘢做?

Thx a lot
唔會。
我有兩個小朋友
一家四囗
1.我去澳洲讀三個月牌照課程
2.之後喺嗰邊申請護士牌
3.攞旅遊簽證stay三個月
4.攞到護士牌之後攞過橋簽證
5.用過橋簽證申請埋我老婆同埋兩個小朋友過嚟
我就可以喺澳洲租屋租車搵嘢做
一直喺澳洲等批PR
6.做到澳洲公民之後兩年,可以申請埋我父母同埋我個妹過嚟

大概流程係咪咁?

Thx a lot

4 攞到護士牌同評估之後,要入EOI同州政府擔保,中間最少要1-2個月,但係你個旅遊簽證應該最多比你每次過黎3個月。

另外過橋簽證係當你係境內遞交左簽證之後先可以攞到,所以唔係馬上。

5 唔係用過橋申請家庭成員過黎,而係家庭成員需要同你一齊係境內先會一齊比過橋簽你地一家。

PR申請可以境內/境外都可以遞交申請,可以你作為主申請人你配偶子女作為副申請人一齊遞交PR,到時候批就一齊批唔係額外再申請。

攞左PR之後2年可以擔保你父母,given你只有一個妹既話。但係你阿妹到時除非係20歲以下,如果唔係唔可以一齊申請,佢要靠自己。

Until 下一個 visa grant。
過橋簽證無限期。
攞左PR就可以公立學校免費。
等攞到PR先過黎工作啦。
bridging Visa van study or work?
Generally yes.
未來IT9留名...
can I leave Australia on a brigding visa
留名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞