你問我答 澳洲移民 (6)

1001 回覆
79 Like 3 Dislike
可以申請waiver,要睇番你既過期理由,成績,係澳洲有無ties等等。
你都係Melbourne?可以留TG交流一下。
I can't remember if there is a section asking if you have previous passports on the online application form.

If not then don't worry about it. If the Case Officer asks for it, you can just tell them you lost your passport. That's okay.
https://t.me/lihkg723326111

sorry , 之前無留意到
有喲去tas 讀tafe 問題想問

可唔可以加telegram?

Resident Return visa 要申請幾耐?
個PR幾耐要續一次?
我系citizen 阿媽阿爸50幾歲有無咩限制?
系咪申到就可以系澳洲返工?
What's your occupation?

The following tracker may be of your interest:
https://myimmitracker.com/en/au/trackers/expression-of-interest-sc190
你係澳洲citizen就無需申請Resident Return Visa。

PR幾耐續一次要睇番個valid period,一般係5年但係有D係1年(例如RRV本身)。

你阿爸阿媽係PR定citizen可否講清楚?
佢地生我時系PR 但06年過左期
當時系技術移民 現家咁老有無影響?
佢地可以申請RRV,但係需要聲明會番黎長住同埋需要有一D係澳洲既關係(例如澳洲銀行戶口有存款,有無其他親戚,有無澳洲固定資產等)。
巴打 想問點係澳洲境內做香港良民証?
最主要係點local警局做finger print?
聽人講話會需走你?
唔係隨便行入一間警局佢地就會幫你打指模,需要提前做。
https://www.police.vic.gov.au/content.asp?Document_ID=31613

做完後將指紋表,連同表格同你既ID,搵個親戚朋友攞過去香港警務處交申請。做完後香港會直接寄過去澳洲移民局。
can't find it in NSW police?
NSW既唔清楚,岩岩google左一下建議係直接打電話去問 (02) 9265 6499
Thanks Bro
本人今年24
淨係有個垃圾Multimedia HD
未考IELTS
之前去過澳洲WH,覺得個邊空氣環境都好好,所以想睇下有冇機會移民澳洲。

請問垃圾巴,如果我想過去讀TAFE(整車/木工),之後再攞489轉PR機會大唔大?除左整車同木工,邊一類工種會比較容易留低?

同埋如果今年我想係香港讀個TOP UP DEGREE,出年即刻報TAFE係咪好大機會會唔批?

唔該哂垃圾巴
我有au passport 喺香港女朋啱啱有咗
如果想佢入藉過澳洲生 最快係點做?
如果要註冊結婚應該澳洲注冊定香港都得?
讀一個兩年既 Cert lll 課程(例如carpentry) 可唔可以申請到485過職業評估,再移民?
定一定要讀到dip先得,感謝樓主
仲有好多問題想問,垃圾巴可唔可以加我tg,thank you
https://t.me/fixxs
2年CIII就可以。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞