你問我答 澳洲移民 (6)

1001 回覆
79 Like 3 Dislike
我本身係engineer所以拎緊476,我partner係accountant ,佢carry我加左5分apply左189同190。
最主要係擔心出左境外等eoi會唔會對之後証明 de facto 有影響?始終我離左境唔係同居。
2 教師既職業評估既英文要求就係8 8 7 7,邊個州都一樣。你指既應該係每個州既教師註冊機構同埋要求可能會有唔一樣。

唔OK,維州願意比擔保你就expect你會係維州居住同工作兩年,申請時會有declaration要你confirm你既commitment。如果唔係點解維州要擔保你申請PR?
正解。
Hi 樓主

想問下如果係香港做緊electrical engineer , 30歲
相關工作經驗8年左右,係IVE 讀完RMIT 個remote top up degree, 未考ielts.
partner 29歲,係HA 做RN, 未考ielts

假設我同我partner ielts都考到6既話,其實機會大唔大?

同埋其實依家澳洲既生活如何?有冇當地巴絲可以分享下 因為另一半擔心去到溝通唔黎同無曬朋友親人
補充partner 有三年半相關經驗
8年工作經驗都係degree之後?呢點好緊要。

如果你IELTS考到4個7既話,就有機會走維州190州擔保,咁樣年齡30+英文10+學歷15+海外工作經驗(5/10/15)+維州擔保5 = 65就可以移民,唔需要partner。

Partner係RN其實條路都係差唔多,4個7或者OET 4個B係必須。

謝謝由我巴耐心解答
1. 原來就算得60分行維州擔保都唔洗等好耐,真係唔知,謝巴打解答
2. 請問巴打熟唔熟AITSL? 想知道有咩文件同事項需要準備,我上網睇好似唔同州對教師IETLS要求都唔同,但我理解既係個D要求係州對教師註冊要求,而唔係FOR 移民的,教師技術移民都要8877,我咁理解有無錯?
3. 謝巴打解答,即係PTE應該易過IETLS
4. LOD 係Letter of Determination,應該係由ANMAC出的,FOR你申請EOI

另外想問下,如果行維州擔保,係咪要先係維州定居兩年? 定居定義係點? 因為我自己諗住first entry之後要去NZ兩年,睇下NZ/AUST邊到適合自己先決定係邊到stay,唔知咁O唔OK
2 教師既職業評估既英文要求就係8 8 7 7,邊個州都一樣。你指既應該係每個州既教師註冊機構同埋要求可能會有唔一樣。

唔OK,維州願意比擔保你就expect你會係維州居住同工作兩年,申請時會有declaration要你confirm你既commitment。如果唔係點解維州要擔保你申請PR?

唔該由我巴
1. 想問下AITSL個評估洗唔洗好耐? 如果老婆都要做埋skill assessment,想預下要幾多時間
2. 明白,但都係想清楚下佢定居定義係點,有無話一年內住夠幾多先叫定居? 會否有出入境限制? 如果最後TURN OUT佢會點發現你無住夠? 而無住夠又會有咩後果? 因為其實我D 朋友都係住Brisbane多,長遠打算都可能想定係brisbane。
3. 我呢個CASE 189係咪唔夠分?,如果無左州提名,就得60分,咁我除左叫老婆考IELTS,仲有咩方法可以加下分? 考翻譯? 可否俾少少details of 考翻譯。同埋想知而家RN 189要幾多分先有成數?
1 大概6-10個禮拜左右。
2 無硬性規定一年內要住滿幾多。無出入限制。如果被發現無住夠有可能會取消你地既PR(因為申請PR時係declare左會住最少2年,反口會有取消簽證既法例依循黎cancellation)。
3 189既話你得60分,最多只能加配偶加分(5)同埋CCL(5)先可以,但係個人覺得CCL對你困難太大,唔建議。我都未考過翻譯,可以自己參考下:https://www.naati.com.au/other-information/ccl-testing/

我覺得最好唔好有“朋友係邊我就該去邊”或者“騎牛搵馬”既心態。移左黎Melbourne達左陣先。
oh...咁唔係了,我係14年先畢業即係5年經驗左右

想問下我個case 係咪無可能走189?

btw partner 即我老婆
189 既 Electrical Engineer 最少70分,你得10分工作經驗分,加上雅思4個7就最少65分,所以必須要靠配偶戈5分先有70分。

州擔保實際好多。
咁係咪即係我個case 只係岩岩好合格,要不斷係個Pool 度 等抽到我 但如果個pool 既 average 一直keep 係高位我就排到2046 我理解岩唔岩?

相反州既話門檻低同無咁多人申請競爭無咁大?

同埋最想問係190同189最大既分別 除左 頭兩年要stay 係個州之外,仲有冇d 咩大分別? 唔該
2. 想問下,佢會點樣check你有無定居係個到? 巴打你有無見過有人因咁而被cancel?
3. 如果189的話,RN要幾多分先穩陣?
唔該巴打提供既CCL INFO,我會研究下。
巴打 有啲野想請教
我係香港做child care
讀咗 early childhood education bachelor degree, 5 年經驗
我ielts writing oral 考極都上唔到8
如果想移民係咪其實最好都係黎讀番個master?
除左master in teaching, 有無其他master 都易搞移民
定係讀個cert3重煉好
(我aim at Mel)
感謝巴打!
如果只係去到Darwin, 建唔建議照去左先?
當然建議,有得上岸先一定要爭取。
如果你繼續用early childhood teacher黎移民既話就一定要考到8 8 7 7,regardless你要唔要讀master。

我唔知你點打分所以唔係咁容易比意見。

個人意見就唔好重練啦。畢竟Early Childhood Teacher算係好移民既專業,其他類似既例如social worker都要4個7,差唔多。你係要換專業就master of social worker啦。
2 我個人無見過,但係有見過D印度同local既同行有收到過cancellation既queries,所以係實際存在可能既。有見過係比人匿名告發。

3 RN 189都係70分,所以肯定係維州190最好,60+5就可以了。
1 是的。

2 是的。

3 沒有了。
IT業技術移民易唔易 Thanks巴打
Writing speaking 得7
可能我報social worker master 仲好
不過唔知Mel 有無好programme 同唔知條path要點行
學生可唔可以問定先?
而家係NSW讀緊 職業治療degree
IELTS 全7左, 畢業應該27~28歲
想問下
想移民既大約條路要點行?
同埋我咁樣既package大約係幾分?
咩都唔識只係想拎定d移民既資料
垃圾爸再想請教下,關於OSHC,如果我申請學生簽,太太申請陪讀簽,OSHC係咪要同一份保單cover哂兩個人,可否分開買?因為分開買平好多

另外如果買左OSHC,但大吉利是student visa唔批,知唔知保費有無得refund?
可以分開買。

無得全退,好似係按番買左幾多個月保留番咁多個月既保費,無cover到既會refund番,要同保險公司確認。
畢業 -> 485 -> 評估+註冊 -> lodge EOI -> lodge NSW 州擔保 -> 州擔保批 -> 交190簽證申請。

就咁睇你得年齡30+學歷15+澳洲讀書5+英文10=60,所以一定要走NSW州擔保190。

如果唔走州擔保要70分,你仲差好遠。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞