你問我答 澳洲移民 (6)

1001 回覆
79 Like 3 Dislike
有冇得問樓主少量關於學生簽證嘅問題?
純粹問問。
澳門人,有葡國護照。
30歲。
Bachelor in psycho
Master in counselling
有冇機會?
我想搭咀, 工程要揾到工,特別係fresh grad
無network無intern experience 難 d 跑出wor

利申: sydney 工程狗
想問專業移民有無得搞
利申:法律系
巴打,想問下申請左187visa
已經grant 左,咁佢要做個2年係由申請開始計?定係由批個刻計?
如果唔做滿2年又有冇問題呢?
唔該巴打
批開始計。

被移民局發現既話佢地有權取消你既簽證。
基本英文要求雅思A類4個7。

重要睇番你既jurisdiction要補幾多課先可以係澳洲admit。

其他同技術移民差唔多,都係要打分。
係邊讀讀?有咩工作經驗,英文程度?
請講。
會容易過你係香港讀書香港工作然後話想移民澳洲。
Physio要移民澳洲既話,註冊同評估要有6年相關學歷要求。
Good luck。
補充:6年相關學歷既意思係,如果你依家係讀緊4年bachelor physio既話,要讀多個兩年master先可以。
心理學士係臺灣讀
碩士返澳門讀
IELTS overall 7
係學校同政府做過
有無話移民邊個城市易啲,定大家都差唔多
以我理解應該要考埋果度司法試?
每個州既jurisdiction都唔一樣,應該都差唔多。

維州:https://www.lawadmissions.vic.gov.au/

澳洲做律師唔洗考司法試。但係補課要考校內試。
咁既background,難d。黎澳洲再讀個書啦。
五年前有本過期bno當時又唔識續,夾硬迫住用特區申請咗一年working holiday, 而家想用返bno申請500 student visa:
1. 之前用特區申請嘅TFN&銀行戶口可唔可以轉返bno定喺要用bno重新申請過兩樣
2. 申請張500 student Visa 時嘅passport id同citizenship填返bno?
3. agency 話我申請簽證時都要申報哂兩本護照所有國家出入境記錄,咁比哂兩本護照出入境記錄佢會唔會同填喺citizenship嘅bno有抵觸
sorry 1999
我係英國讀書所以得三年bachelor...
樓主我係幼稚園教師,有幾年工作經驗
半年前喺澳洲tafe讀完cert3 child care,而家喺澳洲做緊casual educator同埋喺大學讀緊master of education
想知易唔易移民,同埋ielts要考幾多分?
想問下tafe有咩科㗎,上網搵極都係講邊啲科搵得最多錢,冇講究竟有咩科揀
樓主我做緊mechanical engineering, 公司有機會下能sponsor我去melbourne做野
1. 如果公司nominate, 係咪行186最好同最快拎到PR? 仲有冇其他類似visa(唔計working holiday)?
2. 我想帶埋我女友去澳洲, 除左結婚, 但宜家冇同居,有冇可能做到de facto partner又批到既條件(例如得相,聯名戶口等)?
3. 如果一定要結婚先帶到我女友,有冇話要係申請186幾耐之前結到婚?
本身諗住讀TAFE 既 carpenter ,但呢加連carpenter 都被取消
有咩TAFE 係可以讀兩年,又加到分又可以係occupation list 入面?
如果澳洲讀master 要幾錢?
利申:香港year 4 工程狗就grad
1 可以

2 可以

3 兩本護照都要declare,唔會有抵觸
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞