你問我答 澳洲移民 (6)

1001 回覆
79 Like 3 Dislike
留低tg thx

利伸 格緊價
不如你留低你想問咩先。
如果有489 Visa.. 可否讀書?又可否申請189(if invitied)
1月頭開咗學啦
多謝你先 你咁講完我定好多
而家都係過左大概7周左右
咁我繼續等住先啦
因為一直過橋簽好怕突然要出境又難搞
Anyway 唔該晒上面巴打們
[member]
小弟 29 歲 本身有個加拿大degree, 而家喺nsw 讀緊 physiotherapy undergrad final year (勿相認). 準備畢業前考Ielts 爆個全8 返嚟
想問係咪一畢業就可以申請移民?
澳洲移民改例對我有冇影響?
同埋我條移民路線要點行

[/Member]
可以,無衝突。
考到4個8你就應該夠70分(年齡30+學歷15+澳洲讀書2年5+英文20)。

到時一畢業申請個485 Post-study Work Stream Visa,係澳洲過渡2年。同時係澳洲準備好註冊同職業評估。

都搞掂以上就lodge EOI,等invitation收到後就遞交PR簽證申請。

1 2 Yes。你2015-2018中間係咩情況?移民局會問你有無study or employment gap。你要比到個合理既解釋(例如住院,家庭問題等)。如果無合理解釋的話,我會建議你去讀個bachelor/master instead of TAFE。
3 4 木工同OT算冷門。
5 唔使考慮了。
6 呢個plan對你係黎講係最好了。
巴打,我有同樣情況,但係想問detail小小

我都有PR,但係暫時唔想過去住 or入藉
PR會5年到期,續我知道係有一定要求例如5年內住足幾多年咁。

我又住唔足,咁續期係咪一定可以無條件續到?我知續有5年,1年,3個月之分。3個月係咪無條件點都續到的?

另外係海外真心pr過左期,又無及時入返去澳洲,係咪一定拎唔返個pr?屋企人係澳洲,有無得博返?
非常多謝你!
請問你有冇TG可以比我/
請+我TG: https://t.me/mentholatumder
有D私人野都係TG講好D,唔該哂你!
澳洲社工前景如何
過咗18歲就玩完機會奇高,呢幾年好似多咗好多你呢啲咁嘅人續唔到rrv⋯⋯老老實實,你唔想去住就咪攞人哋個簽證啦
唔錯。
bvb 難吾難申請
[member]
小弟 29 歲 本身有個加拿大degree, 而家喺nsw 讀緊 physiotherapy undergrad final year (勿相認). 準備畢業前考Ielts 爆個全8 返嚟
想問係咪一畢業就可以申請移民?
澳洲移民改例對我有冇影響?
同埋我條移民路線要點行

[/Member]
考到4個8你就應該夠70分(年齡30+學歷15+澳洲讀書2年5+英文20)。

到時一畢業申請個485 Post-study Work Stream Visa,係澳洲過渡2年。同時係澳洲準備好註冊同職業評估。

都搞掂以上就lodge EOI,等invitation收到後就遞交PR簽證申請。

樓主你好,祝新年快樂,萬事如意!!

想問問如果本人IELTs 只拿到overall score 7.0, 但其中有一個係6.0,喺189 application 係咪唔可以+10分? (唔計IELTs我宜家基本分數只有60分)

另外都想問問樓主會否recommend 先找到當地工作攞到offer, 會好過自己咁樣突登去申請個visa?

唔該曬🙏🙏
很容易。
工作兩年唔係申請PR既必須條件。
1 唔可以,必須全部7先可以加10分。

2 呢個係有雞先定有蛋先既問題。有D州既州擔保要求係有job offer,有州擔保既容易申請簽證好多。但係好多僱主都要申請人有澳洲身份先願意比job offer。
你好呀
我而家26歲,2017年係香港社工系畢業,而家做左差不多一年社工。估計自己考IELTS都可以有7分,但未必每個細項可以有7分。睇過資料移民要做skills assessment,想請教一下而家澳洲社工呢個行業是否都有需求?我自己覺得去澳洲搵社工呢行都好困難,又或者邊個field既service比較缺人呢?
同埋想請教下,我呢個情況比較適合計劃申請邊種visa呢?

非常感謝
想請教一下而家澳洲社工呢個行業是否都有需求?我自己覺得去澳洲搵社工呢行都好困難,又或者邊個field既service比較缺人呢?
唔清楚。

同埋想請教下,我呢個情況比較適合計劃申請邊種visa呢?
州擔保類既技術移民,190/489。
https://immi.homeaffairs.gov.au/visas/getting-a-visa/visa-listing/skilled-nominated-190
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞