你問我答 澳洲移民 (6)

1001 回覆
79 Like 3 Dislike
190/489係有州擔保(滿足州擔保要求)就出invitation。

可以,到時州政府會決定比190定489既擔保。
由我既你好
之前個POST都有問過少少,而家真係立下心腸去搞技術移民了
而家情況係:
Registered Nurse
年齡:30歲 (30分)
英文:考緊OET,第一次衰左writing,預住應該ALL B (10分)
工作經驗:3年 (5分)
學歷:MASTER (15分)
TOTAL:60分
如果加州提名就可以65分
老婆有一年中學教師經驗,係香港有教師牌

問題如下:
1. 行190,州提名,65分夠唔夠做? 邊個州會易批RN?
2. 係咪應該叫我老婆去考IELTS,考8877? 然後再apply AITSL +5分? (但老婆speaking真係未必得)
3. 我而家考左第一次OET,結果衰WRITING,準備再考,但真心覺得ALL B已經係極限,同埋都怕怕地未必ALL B到,我有諗過如何下次呢次OET WRITING 得但衰其他的話,我打算開始衝PTE,因為佢考得密又平D,相對容易試下all 79黎加分(20分)。巴打你會否suggest 衝PTE?
4. 想問我而家30歲,但搞得黎,都差不多兩年,個陣我應該有5年EXP,如果我65分一路都等唔到批,係咪要係2年後,即我32年,同時又有5年EXP個陣(咁工作EXP就有10分) 再申請一次190?

太多不確定性,真係有少少唔知點好,麻煩巴打解答下
無言感激!
爸打想問下宜家early childhpod (pre-primary) teacher cut-off 分數去到幾多分? Thanks!
網上只查到12月發出既invitations最低都已去到70分 但沒有顯示特定職業既分數要求
如果無特別標明cutoff score既話(所謂既非pro-rata occupations),都係70分。s
1 維州可以擔保有2年以上工作經驗既RN。
2 應該唔需要,只要你有60分,就可以走維州190。
3 據聞對於health professional黎講,OET係會比PTE簡單,你衡量下。
4 點解搞得黎都要兩年?你爭取今年內考到OET 4個B,應該就可以申請移民架啦。過1-2年如果連維州都改變政策就喊都無謂了,趁住依家政策尚算穩定快D搞掂好過啦。答番你個問題,是的。
謝巴打回答
1. 想問60分行維州會唔會要等好耐?
3. 巴打眼見多唔多人考PTE? 因我怕60分行維州會唔夠高分,所以先諗住衝PTE。不過之後如果有機會都可能試下考,睇下點
4. 如果6月前有OET 4個 B,再即時apply AHPRA n ANMAC, 都要等LOD先可以apply visa? 想問下AHPRA n ANMAC係咪可以同時申請?唔洗等左AHPRA 先再ANMAC?

2. 巴打建唔建議我老婆去考ielts 8877 for 加5分配偶?

thx again for answering
巴打我垃圾文科grad
如果想做技工移民
應該去澳洲補個diploma定香港做幾年拎經驗
Hi垃圾巴又係我
你點睇今朝出左既新一round eoi,account 80分一d都冇郁過淨係invite哂85分?
有冇機會今個月係個別情況,之後會再invite返80分,定係黎緊都會需要85分先安全?

唔該垃圾巴
考完dse 冇讀落去
想問應該要做啲咩先移到民
應該從技術移民入手
揀啲冷門嘅係個邊讀上去?
定係有其他更好嘅選擇?
巴打你好,小弟係HKIS chartered Sueveyor (QS),polyu grad
31歲,香港做左8年野左右

有啲興趣移民au

想問測量師係咪算求大嘅職業?

同埋有心搞技術移民,有啲咩野工夫要準備?

Ielts?又或者要喺au搵job offer先?報個au master先?要入埋澳洲個測量師學會?

麻煩晒
想問測量師係咪算求大嘅職業?
反正仲係可以直接攞PR既清單入面,應該算。

同埋有心搞技術移民,有啲咩野工夫要準備?
追我既posts 爭取係33歲生日之前可以搞掂,因為一到33歲你既年齡分就會少5分,就會麻煩好多。澳洲技術移民既打分表:
https://immi.homeaffairs.gov.au/visas/getting-a-visa/visa-listing/skilled-independent-189/points-table

你既情況應該係年齡分30+學歷15+海外工作經驗15=60分,只要你盡快考到IELTS 4個7或者PTE 4個65就可以加10分。QS有70分應該就可以收到邀請黎申請PR。

大概流程就係 1 考IELTS 4個7或者PTE 4個65分;2 職業評估;3 入Express of Interest (EOI) 等政府發邀請;4 收到邀請後遞交PR簽證申請(189簽證);5 等批。
如果讀完DSE就出黎做野無讀大學的話,就會建議黎澳洲讀個同你工作背景有相關既bachelor,讀完畢業出黎搞技術移民。

所以可以講下你既情況背景再比意見。
Accountant以我所知係邀請到2月7號既85分,尋日係10號,即係已經有3日既85分唔係秒邀,換句話說累積到下一個月係有可能繼續minimum 85分。

我認為最近1-2個月係畢業高峰期(加上上年年頭開始讀PY既話岩岩畢業)所以會比其他月份要多人入EOI,希望有可能會係4/5月回落番80分。但係幾乎可以肯定既係80分都會越黎越等得耐。
可以黎澳洲讀書就咪鬼考慮香港做幾年拎經驗。

你咁既情況,係香港既所謂幾年經驗對移民一D幫助都無。如果真係想移民就的起心肝行動啦。
1 大概1-2兩個月。
2 如果有機會可以多配偶5分,當然建議沖一把。
3 據聞越黎越多人從IELTS轉到PTE。
4 咩係LOD?可以同時申請。
考完dse 讀左垃圾high dip
做左幾年sales 然後岩岩去完一年WH
如果想去澳洲讀書搞移民 nursing定cookery會比較容易?因為都好幾年冇讀書驚好難pick up番,但一黎想自己有一技之長 二黎都想移民
想決心去讀書 好過用多一年時間WH去玩
btw 今年24歲了
有决心讀書既話,就nursing啦,移民前景會比cookery要好太多。
咁係咪都係偏遠地區讀好d?定係番大城市好
偏遠地區。
唔該垃圾巴
再搭單問一問,我本身apply左189等緊eoi,但係現有既476 visa就快到期,我已經冇其他visa可以用。我打算用eta每三個月出境一次直到有eoi為止轉bridging,你覺得有冇風險?因為我聽呢排馬來西亞人人拎eta都捉得幾嚴。
476係engineer visa,但係你問accountant既EOI?

用ETA出入澳洲來回次數太頻密有機會係你入境時唔比你入黎同問你一大堆問題,主要係認為你有可能攞ETA係澳洲非法工作,搏唔過。

點解唔係境外等邀請?
邊方面IT?
謝謝由我巴耐心解答
1. 原來就算得60分行維州擔保都唔洗等好耐,真係唔知,謝巴打解答
2. 請問巴打熟唔熟AITSL? 想知道有咩文件同事項需要準備,我上網睇好似唔同州對教師IETLS要求都唔同,但我理解既係個D要求係州對教師註冊要求,而唔係FOR 移民的,教師技術移民都要8877,我咁理解有無錯?
3. 謝巴打解答,即係PTE應該易過IETLS
4. LOD 係Letter of Determination,應該係由ANMAC出的,FOR你申請EOI

另外想問下,如果行維州擔保,係咪要先係維州定居兩年? 定居定義係點? 因為我自己諗住first entry之後要去NZ兩年,睇下NZ/AUST邊到適合自己先決定係邊到stay,唔知咁O唔OK
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞