你問我答 澳洲移民 (6)

1001 回覆
79 Like 3 Dislike
cngratz 巴打👍🏻👍🏻
你可以留個TG。
tg: iambeckham

Ok,thanks
Hi 垃圾巴 有幾個問題想請教下你。
我今年rn畢業 但已經28歲 想盡快去澳洲移民 ~男朋友是engineer
我最快既方法係咪應該儲2年經驗apply 190 /489 ?

如果189 係咪要70分有機?定75先有機?
想試下考pte 79分

Age30+degree15+eng 10(or 20)+5(partner)

另外英文試係2年valid定3年呢? 我見ahpra係2年, 移民局個網又話3年
Thanks a lot
老豆攞820 我17歲入紙跟埋老豆黎 過黎用student visa轉左同老豆用一樣visa

啱啱讀完Foundation 想問可唔可以申請study gap?
係uni defer半年或者一年都得

因為我宜家個visa condition 係要Full time student
如果study gap左會唔會分開我同我老豆個簽證?
多謝你嘅支持
我有樣嘢想請教
就係交完良民證、驗晒身
而家個 status停咗係 "further assessment "好耐

想請教通常仲要等幾耐先會 grant visa

而家好似等宣判咁
假設太太過度評估,有咩可能搞到?謝謝幫忙。
如果你太太有教小學中文既話,就有機會可以攞到維州既州政府擔保:
https://liveinmelbourne.vic.gov.au/migrate/visa-nomination-occupation-lists/visa-nomination-occupation-list-for-victoria

分數構成:
年齡25+學歷15+英文10+小學教書工作經驗10(5年)+州政府擔保5分。

第二個可能係去ACT,但係申請州擔保既競爭力可能會低D(refer番佢地個matrix,估計你既matrx分唔會好高)。
http://www.canberrayourfuture.com.au/portal/migrating/article/skilled-visa-act-190-nomination/

第三個可能係用你細妹擔保你太太走489,咁樣分數構成就係年齡25+學歷15+英文10+小學教書工作經驗10(5年)+州政府擔保10分=70分,但係依家489親屬擔保類講緊最少80分先有機會(perhaps佢考到雅思4個8?)

Regardless上面邊個option,你太太都要先搞點IELTS同埋評估等。
如果遞交左香港無犯罪記錄申請之後2-3個月都無消息既話,我建議你主動send個email去問下(打電話幫唔到你D咩)。
過黎用student visa轉左同老豆用一樣visa
咁你依家應該已經唔係攞學生簽證,而係同你爸爸一樣簽證?

如果你都係820 dependent既話,應該無所謂full-time study既visa condition。

但係如果你依然係學生簽證既話,你defer要通知學校,個defer要批比你同confirm唔會取消你既COE就OK。
我最快既方法係咪應該儲2年經驗apply 190 /489 ?
你畢業後唔需要2年工作經驗就可以係澳洲註冊同通過到職業評估,依家網站都寫得好清楚佢地都認可香港既Bachelor of Nursing。
https://www.nursingmidwiferyboard.gov.au/Registration-and-Endorsement/International.aspx
https://www.nursingmidwiferyboard.gov.au/Registration-and-Endorsement/International/Accreditation-requirements-of-the-qualification-assessment-model.aspx

如果189 係咪要70分有機?定75先有機?
RN既話最少70分,應該2-3個月就可以邀請到。75分幾乎係一round就OK。

另外英文試係2年valid定3年呢? 我見ahpra係2年, 移民局個網又話3年
3年。AHPRA邊到話2年?
http://www.nursingmidwiferyboard.gov.au/documents/default.aspx?record=WD15%2f16890&dbid=AP&chksum=Qp0cmuAY5gYpR%2fu3RJALHw%3d%3d

Test results 個到~

做2年因為好似190/489 州擔保都有經驗要求
係咪有d無呢個經驗requirement 呢
我打過去 HK police度問
佢地話11月15 號已經寄出咗去澳洲
但個 immi account又冇任何嘢可以 check到澳洲到底收到咗未

個 system只係 keep住 show 'further assessment ' 已經兩個月

聽你咁講我都係 send個 email去問問

而家個心15 16
一日未出一日都決定唔到前路
Anmac都係寫2年內

https://www.anmac.org.au/skilled-migration-services/overview/assessment-criteria

我可唔可以係個eng test within 2年內過左個registration and assessment 先, within 3年內過apply eoi/ visa咁樣?
如果係計打分(移民局)戈邊係3年內有效。

NMAC同AHPRA係2年內有效。

如果走190/489就會有額外2年既州擔保要求。

拿如果你搏到PTE4個79有20分既話,就已經有分了(年齡30+學歷15+英文20+配偶5=70分)就可以直接走189獨立技術移民了。

但係如果英文無咁高既話,就要好似你咁講需要2年工作經驗然後走維州州擔保,+5分先有65分做190。
ImmiAccount係check唔到移民局有無收到你既香港無犯罪記錄,最直接都係send email去問。

Good Luck
請問學生簽證,
4014禁令,大唔大機會免除?
Agent 話以前有靠過伴侶係澳洲讀書為由
成功豁免
而家要求解釋/成績

讀緊nursing, 仲有一年讀完,
成績基本credit 但fail一科
大概講下點解會出現4014?係咪overstay?
係,有coe但唔記得extent , overstay 左3個月
我都有做過3年waiver豁免,大概都係體現番無心之失,專注學業,有一定存款,求學校出份支持信等。

你要專業協助可以留個TG睇下點幫你。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞