你問我答 澳洲移民 (6)

1001 回覆
79 Like 3 Dislike
巴打,我喺雪梨讀緊undergraduate, 仲有1年grad, 諗住讀埋master, master grad之後26歲,
係唔係grad左master 就開始申請PR? 或者喺咩時間申請會最好?多謝哂
可唔可以搵你幫手搞
巴打 我宜家係Vic讀緊書 想私底下問下關係移民嘅野 麻煩加下小弟嘅tg

https://t.me/Zedicon

感激不盡🙏🏻🙏🏻
*於
1. point test 工作經驗計分係咪最少20 hrs per week....

2. 我而家同時做緊幾份part time...加埋超過20 hrs....is it ok?
1 是的。

2 應該唔可以,因為 employed 既 legal definition 係 “employed means engaged in an occupation for remuneration for at least 20 hours a week.”, 注意係 'an occupation' 而唔係 'an occupation or occupations'。所以法例應該無intend to包括plural。
讀緊咩?唔講清楚答你唔到。不過依家一般都需要申請485畢業生簽證黎過渡一下先可以申請PR。

建議English test盡快提早考出所需分數。

當然可以搵我搞。
多謝巴打解答
我讀緊software engineering
Software Engineering就肯定要TR過渡,需要一年相關工作經驗或者讀個Professional Year先可以過職業評估。

呢個occupation依家要湊到最少70分先可以有機會申請PR。加油。
想搭單問下垃圾巴

我讀MSW準備開學,梗係想越快攞pr越好
唔知幾時考晒IELTS 同NAATI先最啱,宜家考NAATI會唔會早左d
因為畢業未夠25歲拎唔到30分 + 驚到時個分會高左
過期都未拎到pr就

唔該你
IELTS係3年有效,NAATI係2年有效(好似係)。自己大概計住數。
我幾份part time 都係同一個occupation....可以嗎?
我估唔得,但係未遇過類似情況,你可以試下。
2。
樓主你好,我係香港讀同做OT,有幾個問題:
1. 相關工作經驗係咪計近10年內?例如近10年得前7年有相關行業(其中1年係半職),其餘時間做其他行業,會唔會被質疑?
2. 相關工作經驗會唔會因半職同之後無做而有所扣減?
3. 經189拎60分係咪無乜機,要最少65?
4. 交文件時係咪要哂10年內嘅糧單,稅單,mpf, bank statement缺一不可? job reference letter 上需列明job duties?
5. 配偶證明除結婚證書,聯名戶口,生活照夠唔夠?
1 是的。唔會。
2 唔會。
3 60分係未夠滿足條件,65分析基本要求但係無咩機,最少70分。
4 工作經驗基本要求係reference同payslip同稅單,其他既有就最好,無都OK。
5 如果係已經結左婚既話,OK。
巴打你好
26歲 做緊會計 今年10月先夠兩年經驗(NSW 489 221111要求,香港份工唔打算走)
189心知唔洗諗
3/4月會考PTE
8月諗緊飛唔飛去澳洲考CCL Cantonese
假設25-32歲+PTE爆分+HK Bachelor Degree+CCL
30+20+15+唔知claim唔claim到嘅5分 都叫做有65分

問題

1. 489會唔會穩陣過190?我而家咁考唔考埋CCL好?
2. 190/489要唔洗要job offer先批?定係depends on洲份同職位?
3. 工作經驗係咪計到批visa嗰刻?
4. 香港人考 CCL 考 Cantonese?
5. 每個財年大概幾時開始交EOI?

話說係咪有個tg group? 可唔可以加埋我
http://t.me/futyoufutyou

唔該晒巴打
巴打我想問幾樣野
之前我係Perth讀Accounting & Finance, 2012年畢業
之後就返左香港做audit 而家大約做左5年左右

如果我而家想申請PR, 係唔係應該apply 189?
成功機會大唔大?
如果係既 個流程應該係點?

唔該巴打
巴打你好

細佬我香港三大讀緊電子工程 Final Year

Plan緊過黎澳洲讀番master in ee (taught)

計過數,無work experience,畢業時得24歲

你覺得搵細電工易唔易
搵工情況唔清楚。
Auditor要申請189要最少80分呢,你既情況年齡30+學歷15+澳洲讀書2年5+海外工作經驗5年10=60分,你除非雅思考到4個8有20分,可以加到80分,如果唔係好難。

如果你係external auditor既話,可以試下申請NT既州政府擔保,走489/190。

流程咪就係:職業評估 - 州政府擔保申請/EOI - 等擔保/邀請 - invitation - 申請簽證。
唔係有工做就一定有PR。
NSW既489 for 221111既所有偏遠地區都滿位,全部都暫停左。

1 有時間就考埋個CCL,同489/190無咩關係了。
2 Depends on該州/偏遠地區要求。
3 計到lodge EOI戈陣。
4 你Mandarin/French/Spanish等等等叻都可以考。
5 財年同幾時交EOI無任何關係。你幾時交都可以。
Regardless 190/489,有冇話幾時會再出invitation,定夠要求/夠分就直接交EOI再等佢出invitation

BTW 同一個州可唔可以 190/489 一齊交 EOI
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞