你問我答 澳洲移民 (6)

1001 回覆
79 Like 3 Dislike
BBA要轉去讀TAFE,GTE會比較難過D,除非你有相關修車經驗或者有朋友做開車房可以幫手出份信支持下。

如果可以其實應該考慮下#600 WelshCorgi 巴打既plan,讀master係比讀TAFE容易過GTE。
大佬, 我同人搞過 820/801 幾個月前終於搞掂. 之前有問過你野都多謝你.

02 Nov 15 入紙到 05 Sep 18 批 PR, 重共用左 2 年 10 個月. 全部差唔多用左 $9k. 包括比左 $500 人做顧問費. 95% 係自己搞掂.

如果有多餘錢真係搵 Agent 搞好過, 因為中間自己搞壓力好大.
恭喜恭喜,可以過黎開始新既生活了

唔係話賣廣告,但係有個好agent會幫手走少好多彎路。
巴打我有個問題
係大陸出世,細細個黎左香港,份出世紙係大陸既,要搵人翻譯,咁洗唔洗certify?
感謝解答
最好係返去大陸既其中一間公證處做一份出生公證/出生紙公證。公證本身就會有中英文。

Otherwise搵個澳洲三級翻譯師翻譯出黎既都應該可以。
多謝哂巴打
另外想問如果到時我女朋友夠分apply PR
我係唔係一定要同佢同時申請 唔可以佢自己申請嘅中途再加我個名入去?
已經遞左申請,係咪要補完資料同體檢完 ,先會出police cert letter?幾時應該做體檢?
另外,如果係香港打左指模,收到要求無犯罪紀錄但本人唔係香港,可唔可以搵人代申請?

萬分感謝
巴打 請問關於190州擔保

我計劃去Tasmania讀2年tafe (diploma of nursing)
係咪讀兩年full time課程做tas畢業生就好大機會邀請?
如果讀en, 會唔會因為tas唔需要en就唔邀請我?
除左tas仲有冇其他過澳洲讀書就易批190既州
thanks!
垃圾巴你好 想問下關於PR既問題

23男 今年年尾Sydney UG physio 畢業(如無意外 )
無考過ielts
想問下需要d咩先可以申請PR
計劃畢業之後留係澳洲搵工

無盡感激
上車拍一次卡 = touch on
落車拍一次卡 = touch off
是的。
一般香港無犯罪記錄係同其他野一齊要求補充。

等移民局發信黎要求做體檢都未遲。

可以搵人代申請。
係咪讀兩年full time課程做tas畢業生就好大機會邀請?
是的。

如果讀en, 會唔會因為tas唔需要en就唔邀請我?
總之一日Enrolled Nurse係STSOL上面,Tas都會要。

除左tas仲有冇其他過澳洲讀書就易批190既州
Western Australia。參考Graduate Occupation List。
https://migration.wa.gov.au/services/skilled-migration-western-australia/occupation%20lists
1 今年開始練好雅思,爭取畢業前就考到4個7或者OET 4個B。
2 申請485畢業生簽證,有兩年比你留係澳洲工作。
3 註冊同通過職業評估。
註冊:https://www.physiotherapyboard.gov.au/Registration/Forms.aspx
評估:https://physiocouncil.com.au/overseas-practitioners/
4 籌夠一年工作經驗應該就坐底65分,再申請190 NSW擔保,應該就無問題。
感謝巴打

我好似聽過話OET易考d但係貴d
呢樣又真唔真
西澳係咪要bachelor degree或以上先得?
澳洲有冇公佈數據,Tasmania一年大概會邀幾多個190,夠分後排幾耐先會獲邀?
感謝巴打
translator嘅skill assessment係咪中譯英、英譯中都要考?可唔可以淨係考其中一份卷?
對於health professional,OET會容易D。因為入面比較多industry既examples/terms/vocabs。
最少要bachelor或以上degree先可以access Graduate Stream。

除左WA同ACT州政府有公布之外,其他州都收收埋埋。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞