你問我答 澳洲移民 (6)

1001 回覆
79 Like 3 Dislike
入EOI既Pool既最低要求係65,但係依家所有occupations都係最少70分先收到邀請,65分完全無邀請。
要等到幾時
估計,天荒地老

70分以上申請人太多了,輪唔到65分。
唔該垃圾巴!
個qualification個度佢冇得詳細填,佢只得一個位比我填,所以唔知應該填CIV定DIP好
唔該垃圾巴!!
想問下,
189 Account 80分遞左application大約要等幾耐先有eoi.
同埋係咪有eoi先轉到bridging visa?
咁就填最高學歷,然後所有學歷文件都交過去。
大概3個月。

遞EOI係唔會有Bridging Visa。正確應該係收到邀請,遞交左簽證申請之後,先會有Bridging Visa。
感謝圾垃巴極快回覆!
唔該哂垃圾巴
咁收到eoi遞左申請又會需時幾耐先批,我用左de facto加五分會唔會加長左個審批時間?

唔該垃圾巴
如果本身已有70 分…………nsw 190 ok ma?

如果189 ..本身只得65 分
俾大家參考下
四月獲邀
八月移民局叫我申請良民證
到十二月忍唔住叫agent催一催,結果一催第二日就批左
如果de facto relationship足夠既話,應該唔會差太多。

大概3-4個月會有消息要求做香港無犯罪記錄,申請好大概等4-6個禮拜,無問題就可以批。
可以遞NSW州擔保先,然後祈禱。因為要睇番同期既遞交情況。
nsw 190 通常等幾耐

另外……如果批左190..兩年住係nsw?
我,男性,41歲,VIC其中一間大學畢業,玩待業,細妹已移民Mel十多年。
老婆,35歲,小學教師

想問下我倆移民Mel或其他澳洲地區的可能性?
謝謝
唔知要等幾耐,NSW既擔保係不定期派發既。

批190後兩年住係NSW無錯。
你係咩工作,咩科畢業,英文水平?
可吾可以short land 之後……再隔一兩年才去住2 年
唔可以,係攞左PR之後2年係該州住,唔係任選2年。
我做HR and Admin. Bachelor of commerce. IELTS 4個7
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞