你問我答 澳洲移民 (6)

1001 回覆
79 Like 3 Dislike
唔緊要巴打 我依家就諗住喺香港做幾年野之後去澳洲讀master再喺當地搵工之後一直喺嗰邊住
你既學歷同工作經驗都比較尷尬,唔太relevant,所以工作分數加唔到之餘連評估都未必做得出。

建議要移民既話考慮過黎讀個master洗底。
Melbourne有個公共交通app - Public Transport Victoria,你輸入起終點就會話你聽點樣搭車去得到。

Sydney 都有個類似 App 叫 Opal(好似係)。
HD水平係澳洲唔叫Engineer,最多只係 Engineering Associate,分別有以下五種:
Civil Engineering Draftsperson (312211) including specializations
Electrical Engineering Draftsperson (312311) including specializations
Telecommunication Field Engineer (313212)
Telecommunications Network Planner (313213)
Telecommunications Technical Officer or Technologist (313214)

以上職位都可以移民既,你睇下自己屬於312211定312311。
希望幾年後既移民政策唔會更加難啦
去過澳洲真係好鍾意嗰度 其實當初都喺度諗究竟留係英國定係返香港定係去澳洲好
你所謂既 ‘相關學位’ 如果係指澳洲境內完成既話:
https://www.aaca.org.au/wp-content/uploads/Accredited-Architecture-qualifications.pdf

如果係澳洲境外完成既話:
https://www.aaca.org.au/overseas-qualifications-assessment/
Stage 1就算係 full skills assessment. Stage 2係for registration.
如果係真心鐘意就不如趁早移民。移民都係趁早唔好拖。
我好撚驚讀完佢又轉Policy,到時又話Master Graduate唔可以直接伸請
巴打你好,我見官網話 「You should provide ‘certified copies’ of original documents, rather than the original documents」

請問係咪所有 documents 都要ceritified?

如果本身original copy係電腦,例如skill assessment,係咪要印出黎certified完再scan?

Thank you!
仲有一個問題關於189 subclass
交完application 如無意外要等幾耐先會批?

Thanks!
大概3個月會有消息,香港人要做香港無犯罪記錄要多4-6個禮拜。
如果係寄過去既原件先要搵人certify,網上遞交既話,就咁彩色掃描就得。

一般唔需要特別打印出黎再scan,除非本身加密左上載唔到,先要print then upload。
讀個穩陣D既課程,例如teaching/social worker/OT等。
土地估價師。OK唔錯架。
NAATI同讀書有咩關係?
你意思係攞左身分先去讀?
巴打做唔做485?
我要做 placement 太忙冇時間搞

Thanks
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞