你問我答 澳洲移民 (6)

1001 回覆
79 Like 3 Dislike
樓主你好

請問老師thru 189 70分機會大嗎?

香港做左1年幾野,搏緊ielts 8888

我而家希望到做夠3年野,又考at least ielts 7788 pass職業評估,再睇下有無可能再透過州提名加分。

但我唔係好明,有睇過某d 州既offer,老師都on list
但計出黎190 489可能仲低分過189 ,
但佢推薦我的話我就係189多5分?

請指教
樓主,

35 歲 HKU Engine
10年IT development exp.
Middle management in MNC. approx. 800K annua
已婚有一子0歲

去過澳洲working holiday 一年, 英文OK.

想走可以點?
首先,你係邊方面既老師(i.e. Primary/Secondary/Early Childhood/etc.)?

另外,唔係太明白點解190/489會低分過189呢?190/489基本上係個人分(即係189既分)往上加5分或者10分既意思。

或者你可以描述清楚D?
巴打點睇489?
係咪一個好選擇??
如果唔夠分排190 的話

因為489 似係乜嘢福利都冇嘅,我諗緊留係香港捱定係用489去澳洲搏兩年好

其實489 轉 PR成功率高唔高??
1 學歷係邊方面既 Engine? 邊間大學?
2 IT Development係算邊方面(software/security/system/support/etc)?
3 英文考過有無機會最少4個7?
4 配偶咩情況(學歷/工作經驗/英文)?或許可以加分。
如果本身分數唔夠高/州唔擔保190既話,489係 go-to option。

489轉PR,只需要有1年full-time(咩職業都可以,有材料證明就得),2年居住,無犯罪無病痛,就一定會批PR比你。
我自己而家都申請咗
apply咗良民證 驗身 交埋錢
係時候諗要唔要放棄晒香港嘅嘢,似終一定要去 regional area我驚搵唔到嘢做
但老婆就好想去
樓主你好

宜家22歲 3月MSW Monash 開學

IELTS 畢業前希望考到8888

但係2年後畢業未夠25歲
想行獨立技術移民

請問點樣可以最快攞到pr?驚Social work會唔會被踢出個list ,同埋過多幾年d政策變得快

唔該你。
拿我就唔知道你同你太太既年紀,係香港既生活/工作/收入等係咩水平,同埋有既desperate離開香港等等。

不過你考慮下,投資3-5年係外面攞個外國身份甚至國籍,之後對於你既家庭有無幫助,定話安分留係香港就已經足夠過世。

甚至你地將來既小朋友你地想佢係咩環境長大?

你遞交489申請之前既準備功夫都唔少野(i.e. 雅思/評估等),已經走到呢一步代表其實你地已經 go through 左好多,心理準備都應該有齊。既然係咁點解唔比個機會自己,比個機會你太太?
個人認為social worker唔會咁快out,所以放心讀啦。

政策方面,假設2年後都一樣既話,你考到4個8就無問題架啦。再唔係再考個NAATI穩陣D。
Thank you
樓主你好

宜家28歲,做緊 bs engineer,license plumber
得張bs hd
有無機會用plumber(general)移民??
咁係咪出世紙,passport同埋其他學歷工作證明都唔洗certify直接scan and upload就得?

多謝解答
1. 香港大學
2. Software
3. IELTS? 10年前6.5分, 依家全7應該冇問題
4. 老婆都係大學畢業, 10年data analyst , trend forecasting, 依家我養佢, 現全職家庭主婦, 英文6分應該有, Oral 就一定冇問題.
如果你考到IELTS 4個7,又有5年工作經驗既證明材料既話,有機會可以以州擔保黎移民。
是的。
可以pm詳談嗎?
睇下自己最近邊個 ANZSCO Code?
http://www.abs.gov.au/Ausstats/ABS@.nsf/0/A1019B7224C68BEFCA2571E2008354A8?opendocument

你既工作經驗有可能加唔到分(因為非ICT學歷要通過職業評估既話,要扣6年工作經驗出黎唔比加分)。

你可能要考雅思4個8(20分)先可以有基本分60(年齡25+學歷15+英文20)。

另外你睇下你太太既工作是否接近以下其中一個:
http://www.abs.gov.au/ausstats/abs@.nsf/Product+Lookup/1220.0~First+Edition,+Revision+1~Chapter~UNIT+GROUP+2241+Actuaries,%20Mathematicians%20and%20Statisticians
可以留底TG,或者係高登PM我。
https://forum.hkgolden.com/ProfilePage.aspx?userid=143771
我哋gp有巴打攞到489,未出發已經搵到本行。其實regional 係包成個sa,tas同nt,未必無機會,而且工係咩都得,有巴打攞住489做緊廠
tg: @Giantwood
我地行內係唔睇學歷,每個人想做Engineer都一定要去CAD(民航局)到考牌,有B1/B2加C牌就可以成為Engineer,而唔係讀完個有關engineer degree就可以成為engineer,啲大學生如果要成為Aircraft maintenance engineer都必須要係CAD pass咁多個牌先算係,不過我知道過到去要考番個邊民航局既牌。咁姐係話澳洲既個邊承認你係Engineer就一定要有大學學歷?
主要係移民要求方面,Engineer都係最少bachelor學歷。而唔係睇原居地既註冊要求。
我個degree 可以教到中/小學。

係咁樣,我係睇過最近坎培拉個website 講overseas applicants 申請190同489,跟佢個表計都係好低分,因為我無係果度stay 過同無親人係果邊。

我情況:
25到32歲 學士 等儲夠3年工作經驗 同搏ielts 8888 先有70分

如果我英文得7788 即使過職業評估都係得60分。咁個時候就係試靠189/489擔保拉上65/70分?

唔好意思我唔太清楚。謝謝。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞