你問我答 澳洲移民 (6)

1001 回覆
79 Like 3 Dislike
配偶擔保移民就唔使打分架啦。
想問巴打ielts可唔可以一樣咁樣combine two test results!?
樓主,遲下有好多問題想問
我仲有2個幾月就讀完個degree,等出成績之後就會開始plan去澳洲。
聽聞呢加收分好似最低75分。同埋student visa係咪愈來愈難申請?
仲有聽聞讀過degree之後再apply TAFE就好難。我又唔想過去讀master
Engine 讀到唔想讀,浪費時間,就算喺香港考到牌都冇前途。考完香港分分鐘皮已收
BSE
你都BSE?
如果489收到invitation ..可否用ETA 先到澳1洲境內……再申請Visa.......
由我巴
想clarify少少
OET 可以combine cert的嗎?
我見AHPRA &ANMAC 係接受的
但如果去到EOI 個位
4個B 可以加10分呢個都可以combine cert而唔洗single attempt ?
因我見上網多人都話AHPRA & ANMAC OK 但EOI 唔OK

勞煩巴打Clarify下
最好可以show到有link support

感謝萬分
我尋日咪答左。

官網上無寫,係內部手冊上面有提過:
OET results can use one or more tests
Applicants seeking to demonstrate English ability using OET results can use one or more tests to demonstrate that they have achieved a score at least "B" in each of the four components of an OET. However, each test in which the applicant achieved the specified score must have been undertaken in the 3 years immediately before the day the invitation was issued to the SkillSelect applicant.

ANMAC同AHPRA係只接受兩次,而移民局無prescribe都上限次數但係一般建議唔好超過4次。
可以。
咁你想讀咩?

你freshgrad就話過黎讀TAFE,就算你係揀engineering相關既diploma都未必過GTE。讀master會安全好多。
IELTS 唔可以 combine。只有OET可以。
咁我咪冇得揀,迫住讀master?
如果我唔申報我有讀過degree,到apply 189係咪都唔可以話自己有讀過degree?
巴打你等左幾耐?幾時開始申請
你咁樣叫misleading,移民局有權取消你既簽證同3年唔比你再黎。
如果係咁既話當自己冇讀過degree算。我唔想再讀學術科。
Sydney 同居情侶其中一個得到雇主擔保可唔可以帶埋伴侶繼續留澳洲同移民?
你係engineering畢業生可以先申請個476簽證過黎,睇下情況搵下工咁。
https://immi.homeaffairs.gov.au/visas/getting-a-visa/visa-listing/skilled-recognition-graduate-476

就到期戈陣再睇下係咪真係要讀TAFE,到時候係境內申請,又有D澳洲境內既經驗,GTE會容易過D。
申請前同居超過1年,有相關證明材料,就可以。
決定左下年會去讀OT
唔該樓主

不過我見到victoria得三間uni有MOT
然後WA都有畢業生190擔保

想問係咪去WA讀都會擔保畢業生?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞