你問我答 澳洲移民 (6)

1001 回覆
79 Like 3 Dislike
可以係香港註冊左之後過黎係澳洲境內遞配偶簽證申請,攞過橋簽證係境內等批,等待期間會有Medicare比你配偶免費係公立醫院生。

不過你要趁住你配偶仲可以坐飛機時搞掂過黎。

Alternatively可以過黎先,係澳洲註冊然後馬上係境內遞交配偶移民申請都可以。
巴打我可唔可以係QLD讀完跟住申請其他州既190例如NSW
同埋QLD既190要求會唔會好難?
Private Tutors and Teachers (nec) job Australia - If your profession is Private Tutors and Teachers (nec) in accordance with the Australian and New Zealand Standard Classification of Occupations (ANZSCO) 2492-99 then you are currently in demand by employers in Australia.

巴打,想問下呢個private tutor你有無接觸過?有咩條件?佢個description講得好簡單,我本身自僱開間蚊型補習社,符唔符合到佢個assessment?
唔該晒你!
可以,睇番申請州既要求。

要睇番你係under QLD nomination criteria邊一條,無話難唔難,只係睇你符合唔符合。
https://migration.qld.gov.au/skilled-visa-options/
垃圾巴你好再有少少野想問
我想問下如果想行190 同時仲讀緊professional year
可唔可以中途申請住先 然後喺application期間讀完再補上去加分?
因為報嘅時候都有70分 完咗就有75 定係要喺apply嘅時候就已經有齊所有野?
另外想問下如果係mech eng嘅話有無話邊個月apply比較好?thanks
投資移民 total cost 幾多
有三種,基本係澳幣 1 million,最貴係澳幣 5 million 。
你可以以70分水平入左EOI先,邀請到就唔洗讀完PY都可以申請PR。

萬一你讀完PY都未邀請到既話,就update你個PY畢業加5分繼續排隊等。

無話邊個月好D,只會係越早越好。
唔該哂巴打
咁有無話個application會last幾耐?會唔會排排下未完PY就俾佢reject咗?
邊種有護照拎
都有。
我估你指個EOI last幾耐?2年?

我諗你搞錯左個concept。EOI係唔會被reject。
Thank you巴打
Monash radiography year 4
有冇機留底
超想移民VIC
你個course係咪 Bachelor of Radiography and Medical Imaging?
https://www.asmirt.org/careers-and-employment/information-on-universities-and-courses

係既話做完相關 Supervised Practice Program (SPP) 之後,加上IELTS 4個7,就可以通過職業評估黎搞技術移民。
做緊SSP
唔該巴打
巴打 想請教你
我而家用緊學生簽500讀緊書
係cert iii 兩個semester 2月至12月
如果我有僱主肯用482 labor agreement擔保
假如六月成功出到簽證
咁應該喺咩時候同點樣withdraw學生簽?
對之後移民路有冇影響呢
唔該曬先
新簽證會自動replace原有簽證。無影響。
但如果學生簽係到2020年3月
2019年6月攞到482,只要向學校退學
就唔需要做任何野嗎?
唔該巴打
樓主,想問如果我宜家係uq讀緊business management ,佢唔係移民專業,但想移民有咩法子洗唔洗去Tasmania 讀個master去洗底,定有其他更好嘅方法感謝樓主
是的。
讀master洗底係最好既方法。你可以考慮留係QLD或者去Tasmania讀都可以,個人認為Tasmania既機會會多D。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞