「穿越+科幻+少甜」《新婚的我搭上了鄰家少婦》- Season 2

842 回覆
52 Like 6 Dislike
《新婚的我搭上了鄰家少婦》- Season 2

《第一百三十三章》

——————

「簡單d講,我最多只可以去幾年前既時空,冇其他選擇? 冇可能去未來?」

「係! 又或者咁講。你去既未來都只會係依家依一個時代發展落去既未來,冇可能去到本身既時空中。」粗框男說。

「唔...已經冇可能見返藹儀....」心中一沉,我已經唔在乎自己會去邊。反正都係自己一個人去經歷依個人生...

「你諗成點?」 Sharon 問我。

「我有決定啦。」 我知道自己應該去邊。

粗框男設定好時間後再問我:「你肯定要去依個時間?」

我對一下頭示意。

「好! 先同你講清楚,我會係研究你既行為習慣既,當然,我地會透過啤牌會既器材去研究。 研究目的只係純粹探索人性。 我只係想知道一個人...如果可以重新選擇自己人生,會點行法。」sharon對我說。

「明白!」 依一刻我只想盡快可以離開! 離開我依一次既人生。 我希望自己可以為過錯去做彌補! 「我已經決定左啦。」

「好!」sharon微笑一下。「咁你會打算做d咩?」

「我會安安份份咁做個普通人...」我真心真意的想過一d平淡日子:「我只要正常地過一d開心既日子就已足夠...」

「唔會想再做統治世界既人? 你有經驗可能可以做得更好...」 Sharon 睜開兩眼不太相信我的問。

「我已經睇化啦... 」

「好」一直在旁的Dr Ko 「咁我地就去啦!」

Dr Ko 按下儀器上的紅色按鈕,研究室出風位噴出白煙。

「咩事...」我大驚。

「放心,時光機係要人既靈魂離開身體時先可以將人既靈魂抽出再送去另一時空。 」粗框男指向一部巨大儀器說:「依部野就係時光機。」

「依部係...時光機...唔係果部電飯煲咩...?」我開始感到有點眼訓。

「哈...飯煲...你指毒男拎去你果度既...飯煲? 哈...果個只係...收發器... 時光...機主機係度!」 我開始分唔清係邊個講野。

「我...好頭暈....嗚...」

「... 正常啊...白煙...係拎我...地身體...同靈魂分開..既...」

分開? 「分開...即...係......點?」我已經冇氣力再講野...」

「係...死啊....」

果一刻我完全失去意識。

.......

「喂! 大舟...大舟...」 我聽到好嘈既音樂響聲。「喂... 醒啦! 唔係咁燃渣下話?」

《第一百三十三章》

——————

「... 正常啊...白煙...係拎我...地身體...同靈魂分開..既...」

分開? 「分開...即...係......點?」我已經冇氣力再講野...」

「係...死啊....」

果一刻我完全失去意識。

.......

「喂! 大舟...大舟...」 我聽到好嘈既音樂響聲。「喂... 醒啦! 唔係咁燃渣下話?」

i.. To...m.. wel..come....ba..back

唔通係文仔出事果晚
果然係阿ben
爛口應該係文仔喎
岩岩出左去做野冇返公司,今日冇文啦
今日好忙
聽日盡力寫

《第一百三十四章》

——————

「嗚…」 我個頭好痛好痛。 四周好暗好暗,我身處一間夜店之中,強勁既音樂響徹整間店。

我望出去舞池外,不少男男女女在互相扭動肢體跟隨著音樂跳舞。

「阿舟,你冇事下話,岩岩你係洗手間嘔嘔下嘔到暈左啊….嚇死我啦…」 係uncle ben!!!

「…阿BEN…阿BEN…….」 再次見返佢,我真係好開心! 高興到立即攬實佢。「阿BEN…..」

「… 喂…阿舟…. 你… 你….冇野下……」Uncle Ben可能被我既熱氣嚇親,講起野上黎有點語塞。

「啊… SORRY… 嗚… 好痛!」我立即放開雙手,再輕按太陽穴以減輕痛楚!

「哈…吊你阿舟~~ 你有冇咁渣! 玩左1個鐘就去左劏! 哈… 我出酒你出命咩~ 哈…. 」 對面一個輕佻男子在大笑著我。

「喂文仔你咪咁話阿舟啦,你都知佢失….」Uncle Ben突然將最後一隻字壓低聲音:「….戀….」 雖然夜店音樂好嘈,但我仍然聽到Uncle Ben話咩! 我失戀了所以同佢地去左依度飲酒。

我望真前方,係Uncle Man!!! 「Uncle.. 阿…文……」 我差點又講錯左人名!! 我回到過去之後第一次同Uncle Man見面! 我激動得立即上前想同佢來一個擁抱!

Uncle Man見我有所動作,立即出口:「喂喂…. 你想點啊…」我才發現Uncle Man正左擁右抱著兩位穿得極性感既女生!

一個年輕而一臉玩世不恭既uncle man!! 佢既衣著及臉上不可一世既樣子令人有點覺得佢討厭!! 同時佢身上散發出一股二世祖既傲慢之氣。

記得Uncle Man講過佢係台灣學佛前係一個有錢仔,最鐘意就係四圍玩。 我一直都唔敢想像Uncle Man竟然會有咁荒唐既一面,佢係我記憶中係一位導師一位看破紅塵既智者。

今日一見,證實左佢冇講大話! 佢年輕時真係一個不知天高地厚既二世祖。

Uncle Man雙手緊緊扭實兩女:「吊你~ 阿舟唔好咁啦。 女死女還在,你睇下依度咁多女,你咪去溝下囉。 」 Uncle Man笑著,一下將右手邊的女子輕輕向我一推:「拿~ 你同阿舟傾下計啦,條友岩岩比條女派帽啊。」

「依…好衰架~~」性感女子口裹說不,但卻走到我身邊一手撓住我。 左手突然軟軟的肉團壓來,係佢用個胸頂住我。

我輕輕一推將佢推開對Uncle Man說:「文仔,你唔好咁啦… 你咁落去會遇到唔好既事….」
呢個時間係咪識阿平之前比ex飛果陣?
冇錯
都係文仔出事果晚
平時時空下
係呀Ben 最佳基會
Uncle Ben
基會黎啦
基不可失

《第一百三十五章》

——————

「你講咩Q啊大舟,你係唔係比女飛到傻左…?」 Uncle Man大感差異的對我說。

我知道佢係因為搞女人搞到要去台灣之後學法,我相信如果我唔同佢講叫佢唔好亂搞女人佢就會好似我時代一樣成為一個學法既人。 如果我阻止佢搞搞震佢可能唔會去學法,但我唔可能明知佢犯錯都由佢去做。

「文你聽我講啦,唔好亂搞啦。 特別係… 搞出人命既事,真係會有報應。」 講到殺人,我會比Uncle Man更大責任!! 因為我曾經用AI殺左無數咁多人。 我受到良心既責備,令我多日冇好好地安睡過。

「你一定要信我啊文仔……..」我緊張地捉緊文仔手臂說。

「喂….好…好….OKOK!! 你唔好咁緊張先…….我聽你話啦…」Uncle Man講佢會聽我話。

「我地走啦,出一出去,我有野要同你地講。」我立即拉起Uncle Man & Uncle Ben走。

「下… 喂…走…走去邊啊? 吊… 喂…. 我未要同D女去下場啊…喂….」 Uncle Man不停回望D女仔,但佢比我同Uncle Ben一齊帶走左。

一番拖拉之下我地3人落到去街上,我地身處於蘭桂芳之中。

「今日係咩年咩月咩日?」 我問。

「2008年8 月XX日。」Uncle Ben答。

「…」 我計算一下,似乎我真係返左去過去,時間係識阿媽之前。

「我識問下你地識唔識Alice? 我指係我女朋友!」 我認真地問佢地兩個,我要再三確定一下我係唔係返左去認識阿媽之前既時空。

「Alice? 你幾時識左個叫Alice既女人啊…?」 Uncle Ben 反應好大的問我。

「我吊啊~ 你條女唔係叫Yuki咩? 又搞個咩Alice出黎啊? 頂你啊~ 舟少你咪扮晒野啊,到底係出面有幾多條女啊?」Uncle Man對我鬆一鬆手肘,一副下流既樣「舟少古古惑惑原本仲有咁多女,咁洗咩為左個Yuki咁傷心啊~ 哈,幾時叫Alice出黎啊? 比我地兩個睇下嘛~」

「即係我未識Alice啦~ 」 我唔理Uncle Man 問Uncle Ben我係唔係唔識阿媽。

「唔…. 你冇野下大舟….係唔係岩岩暈果時撞親個腦啊…. 我地去睇醫生啦…」 Uncle Ben好緊張我有受傷。

「冇事。 我好清醒。」 我相信我真係去到未識阿媽既時間!!

對於阿媽既傷害,我上次回來過去時已經試過。 我真係處理得太差… 我知道大舟對阿媽黎講係第一個男人,大舟係阿媽心目中既重要性真係冇可取締! 要將對阿媽既傷害減到最低,最好就係去到佢地命運中未有交接之前!!!

------------------

最後一年大學生活,我好好地享受著上天比我既機會去再行多一次我既人生。

阿媽冇同Uncle Ben轉房,係最後一年我同Uncle Ben一齊住,Uncle Man會經常黎我地房。

我提出要做生意既主意,利用我對未來既認識。 Uncle Ben既投資眼光及佢做Part Time時係投資公司既人脈加上Uncle Man家人既資金支持。 我地3個人係大學最後一個學期已經搵到好多錢。

當然,我比較擔心Uncle Man會出事,我係依段時間不停對佢講因果既事,佢似乎對我所講既理論受到一點感化吧,我見佢好似冇再玩女。

至於阿媽,雖然我有意地避開唔同佢有交集,不過我地都係同一大學讀書…

「HI… 唔好意思啊… 我係 Year 1學生。我點去Lady Ho Tung Hall 最快啊…」一把熟悉既聲音係背後問我。

「噢… 啊… 你要行落山去啊….」 係阿媽… 佢問我路。

「唔該你啊…」 年輕既阿媽聽完我教路後就輕快地走上前手撓一位男仔手臂向Lady Ho Tung Hall出發。

我就眼甘甘地意阿媽同依位男生開心快樂地離我而去,見到佢開心地笑著,我便安心了。 「希望你可以幸福地生活落去啊,要過一個美滿而幸福既下半生….」

「大舟~~ 你做咩傻笑啊…..」

「啊… 冇啊! 」

「快D幫我影相啦,我補完妝啦。」 一身女樸打份既佢受到一眾大學男生行注目禮!

「係既!!」 我笑著回應。

「記得影好D啊。 你上完人像攝影堂,唔好令我失望啊下~~~」 女樸打扮的她笑著說。

《完》
係阿怡呀
但係點解咁樣完
最後既係呀恰囉
between, 原本係大丁同賤平同一幢hall
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞