「穿越+科幻+少甜」《新婚的我搭上了鄰家少婦》- Season 2

842 回覆
52 Like 6 Dislike
你仲差我地72發 (文) 咼
比iTom 咩左
咁樣應該都算係帽左架咼
非自願都算帽
第一季 呀平夠唔係自願同賤丁喇
最衰都係大丁唔好先去比賤丁食之嘛
總之阿平點都係好貞潔 係都係大J錯
《新婚的我搭上了鄰家少婦》- Season 2 

《第六十一章》

--------------------

「咁即係我只可以係依個時代生活落去?」無音一下子已經了解事實。

「係… 」

「唔… 咁都冇法子啦,就安心地再活一次啦。 都好既,可以將以前做過既錯失抹去,好好掌握人生。」無音理所當然地說,似乎佢係2044年生活得唔太如意。

做到管理公司既高層總理都唔開心? 定係冇值得佢留戀既人同事?

「但你唔會覺得古怪咩?」 我問無音。

「下?」無音一臉不解的。

「你冇睇新聞咩? 好多名人既經歷都唔同左,好似steve job 霍金咁,佢地比原本離世既日子早左。」

「哦…我知道!! 果次係大堂我見到你睇果D名人去世既新聞時特別震驚! 加上我聽到你女朋友叫你家寶,我將幾件事聯絡上先大膽假設你就係家寶。 哈~~」無音似乎仲未意識到事件既嚴重性。

「無音叔叔… 唔係講笑架,你唔覺得件事好怪咩? 我地返左黎之後,D名人就早左去世。」 我一直都係叫佢無音叔叔,見返佢都係改唔到口,雖然佢係同依家既我年紀差唔多。

「你指係我地3個人唔知做咩D咩影響到D名人早左死? 唔係下話….蝴蝶效理係會有,不過唔會咁嚴重下話。 我都只不過係偷偷地買左一兩層樓同買下股票賺少少姐,唔會咁嚴重下…死人喎依家…」無音仍唔太明白。

「無音叔叔…我意思唔係你又或者係我做左D咩舉動搞亂世界! 我意思係果個痴線佬-阿TOM啊。 我懷疑佢唔知係背後做左D咩事,影響左世界既發展。」我停了一下留意無音叔叔既表情開始有點變化。

無音叔叔點頭:「唔…」

「我擔心佢唔知係度做D咩,佢可能係想對付我。 但我怕佢搞我既同時令世界走向滅亡!!!!」

「下…有冇咁勁啊…果個係……毒男一個…. 好怕羞! 唔會咁有料下話…」

「唔係啊… 你諗下佢可以有部時光機返黎過去,佢點會冇能力改變世界!?」

無音叔叔面色一白:「咁…. 又係…. 死啦!!! 咁點算? 你有咩打算???」

「我要搵佢!!! 我懷疑佢捉左阿媽!! 我要搵佢阻止佢令世界滅亡同將阿媽拯救出黎!!」

「下? 你阿媽…我要LOAD下… 係唔係即係羅太???」無音叔叔一時間唔太明我講既阿媽係邊個。

「無音叔叔… 我指既阿媽即係我依個身體既老婆!!! 羅太係我阿媽。」

「好亂啊我….家寶…. 點解你會去左羅生,應該係話你爸爸既身? 我就去返自己身體?」

「我估計可能係靈魂之類既野被送到2019年! 學佛時有聽個師傅講(Uncle Man)一個靈魂去世會輪迴,可能我既前世就係羅大舟。 係2019年我唔係羅家寶而係羅大舟,所以我會去左佢身體而你就返去自己身體。」

「哦…. 」無音叔叔似乎明白了,不過面上又出展一絲疑問。

「你有唔明?」

「呃…冇…冇事啊…. 真係冇野。羅太比人捉左,咁我知道依幾日點解成日有D人跟住你出入啦。」

「下? 跟我?」 我唔明無音叔叔既意思。

「我估係有警察跟你…. 佢地可能覺得你同羅太係情人關係,覺得係你捉左佢。」

「唔…. 我都冇留意到自己比人跟… 其實我同佢…已經唔係情人!」我有點無奈地對無音叔叔講。「無音叔叔… 你知道我同佢係母子關係,又點可能拍拖呢…?」

「哈….咁又係…. 唔怪得你冇同佢一齊,反而同左果個痴線佬女朋友一齊左。」無音叔叔笑笑口咁講。

「唔!? 等等!! 係啊!! 無音叔叔,你係依度做左咁耐…. 係唔係知道好多我爸爸同阿媽…仲有痴線佬之間既事????」 突然我發現無音叔叔其實唔多唔少知道一D事情!!!

「唔… 唉…. 我岩岩都有諗過係唔係應該同你講下你既事! 仲打算唔同你講,」

「你講啦…. 我好想知道…到底自己既身世….無音叔叔你將你知道既都對我講啦….」我急著問佢。

「唔….似乎你都知道唔少你爸爸既過去…..」無音叔叔一面無奈地搖著頭。「唉…. 好啦… 你要有心理準備!!!!」

「唔… 你講啦… 我接受得到。」 我吞一吞口水以堅決既心情去聽。

「好!!! 講比你知都得。 不過…可唔可以唔好再叫我無音叔叔…..」無音叔叔同我講。
《新婚的我搭上了鄰家少婦》- Season 2 

《第六十一章》

--------------------
「我估計可能係靈魂之類既野被送到2019年! 學佛時有聽個師傅講(Uncle Man)一個靈魂去世會輪迴,可能我既前世就係羅大舟。 係2019年我唔係羅家寶而係羅大舟,所以我會去左佢身體而你就返去自己身體。」

「哦…. 」無音叔叔似乎明白了,不過面上又出展一絲疑問。

如果係去番上一世既身體
已知大丁->嘉實
但iTom 同 保安 suppose冇死
咁點解iTom 同保安 係番左去原本 (今生) 既身體

前世 今生 (2044) 時光機 (2019)
大丁 嘉實 大丁
? iTom iTom
? 保安 保安
原來上一個俾人推爆咗
米缸巴
個飯煲嘅邏輯係將靈魂(s)送返去一個指定時間點嘅容器, 而唔係上一世身體.

所以家實係用咗大J身體, 就係因為個靈魂當時係用緊大J身體.

引伸問題: 如果家實老婆(唔記得個名啦)有被 捲入的話, 應該係會取代咗厲鬼阿儀做遊魂野鬼

「唔…. 你爸爸係一個好人。 人好NICE! 可惜有左你之後佢就過左身…

男人有咗真係幾得人驚嘅, 其實大J係嚇死

我估計可能係靈魂之類既野被送到2019年! 學佛時有聽個師傅講(Uncle Man)一個靈魂去世會輪迴,可能我既前世就係羅大舟。 係2019年

而家個時間點應該唔係2019
2009先真
自膠
依一下打錯字就真係難估D
藹儀又要做番呀餓
有個on9問題 咁家寶用2044年既靈魂翻到2019年大j個軀體 咁2019年大J個靈魂去左邊?
大J同家賽係同一個靈魂,即係用家實個記憶覆寫咗大J記憶
即係save new file as咁……?
係直接save, over right? yes.
師父明白了
報到
劇情好大推進
霞姐擅長幫古天樂加好多戲啊
睇嚟音無要爆大鑊野了
完全對米肛巴
打錯字,overwrite
依度係唔伯打錯字的
原來上左熱門
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞