「穿越+科幻+少甜」《新婚的我搭上了鄰家少婦》- Season 2

842 回覆
52 Like 6 Dislike
追左好似就年半
好有深度
《新婚的我搭上了鄰家少婦》- Season 2

《第一百二十九章》

——————

「…」 點解我會突然用AI搞咁多野… 我都唔知道! 因為冇左情? 失去左朋友同愛人?

「哈…我諗係唔係太吸引?」Sharon似目空一切的說:「權力太吸引人,係唔係呢? 我相信係!」

「…係…」冇錯,Sharon講得好岩! 係人得到權力後就會想做更多野。 「 我知道自己可以控制AI後,我唔知點解,就好想可以得到…自由? 係我既年代我冇自由,我發現係依個時空…係過去原來世界係咁多自由,我唔想失去。 所以我用AI去打擊全世界政府…..」

「唔。 之後你慢慢就發現自己既力量好大,慢慢就成為左皇?」

「係…」 我答。

「咁你又有咩感覺?」 Sharon輕輕一托眼鏡問。

「好…孤寂…我發現自己好似得到好多。 得到錢、得到力量、得到美酒美食美女、我得到全世界!! 咁我內心好似失去更多,我冇咗朋友冇咗親人冇咗愛既人…… 」講到依度,我心頭一酸眼淚隨隨的落下…「我好似咩都冇晒咁…..」

「啊? 係。 好我要問就問完啦。」 Sharon好滿足地一笑。

「好啦羅生! 你可以走啦。」 Dr Ko說。

「走? 下…? 就係咁….? 」我有點驚訝。

Dr Ko企起身:「係啊。 唔係你想做咩!?我地要知道既都知道晒啦。 你仲想點?」

「我…一直都係比你地玩梗。」

「又唔好話玩。 只係研究!! 係研究啊。 研究結束,你可以走啦,你自由啦。 」 Dr Ko就好似真係對一件冇研究價值既人一樣冷淡。

「咪住先。 我諗左好耐先知道青山依度有古怪,咁辛苦我搵到你地,你地同我講我只係你地研究既一部分之後就叫我走…. 我頂你地啊。 當我係咩…?」 我知道自己冇能力反抗,不過一時間知道自己一直被佢地利用梗,實在唔可以將怒氣遏下。

「都唔怕同你講,你係一個意外啊。 原本我地只係想研究果個毒男啊。 我想了解一下一個精神病人好返之後又坐時光機返到過去之後會做D咩? 我好有興趣了解一下。」Sharon插咀同我講。

「意外? WHAT!?」

「係意外。 我地當日呃左毒男阿TOM話叫佢返去過去改變歷史!! 先講明,我地一直都唔主將比其他人用時光機返過去改變歷史,咁樣做太危險!!! 啊…總之,我地就講咁多啦,你快D走啦,我地唔會再理你既生活! 當然,你唔會再可以用到AI系統啦,因為我地依個AI系統都係一個試驗研究。」 Dr Ko一邊對我講,一邊請我離座。

我當然冇離開既意思:「AI都係你地既一個研究?」

「係啊~ 我地都想知道到底AI應該點發展會可以係我地控制之下發展到咩程度!! 真入真人思想情緒就係今次研究既主題吧。 雖然係毒男提出,不過都幾得意。 我地發現原來加入左Alice思想後,AI真係對你有少少喜惡存在。」 粗框男對我說。

難怪當日毒TOM同無音用AI初音襲擊我時,我覺得初音對我好似有少少留手既感覺! 就係因為加入左阿媽對羅大舟既愛同恨係入面,對AI系統產生左影響!!!

「哈…係對得意既一個研究成果啊。 我真係要多謝你同毒男啊。 啊~ 仲有果個叫無音既人,佢都係同你一樣意外地入左依個研究中。」粗框男奸笑了一下:「真係比左好多好野我地睇啊…哈…」

聽到依一句其他各個研究人員都色迷迷地偷笑了一下。

我知道佢地係笑梗阿媽比個人渣無音強姦既事。

「你班仆街!!」我想出手打粗框男。 可惜一下子就被佢地既一個機械人檔下。 「哼」的一聲,我拳頭一陣痛楚。

「呀…..」 我痛到跪下慘叫!

「哈…. 羅生你都係走啦,唔好阻住我地啦。 你就好好地係依度生活下去啦。」 Dr Ko拍一拍我背,叫我離開!

「你叫我返出去生活? 我係外面做左幾多野你地唔係唔知下。 我點可能過返普通生活啊????」 一想起AI系統已經不為我所用,我出到去一定會比班暴民殺死。 「我會死得好慘啊….你地係唔係痴架…..」

「啊…你比人殺死又點? 你已經冇研究價值…….」 Dr Ko 居高臨下的說。
又要Uncle Man執手尾

《第一百三十章》

——————

「啊~ Dr Ko,我覺得羅生都講得岩,我地不如比佢一個選擇啦。」 Sharon 突然提出。

「唔? 你想比佢選咩?」 Dr Ko 問Sharon

「羅生,你後唔後悔你今次既人生選擇啊?」 Sharon笑著問我,佢就好似想比機會我再選多一次一樣。

「後悔啊…. 我可唔可以再黎過啊… 我知錯啦。」 我真心知道自己唔岩。

「你覺得你自己有咩做得唔好?」

「我唔知道自己想要咩。」我認真地問自己內心,我知道有權力有錢係好似好開心,但我內心卻沒得到一絲開心。 「我雖然有權力,但我就失去左其他野…其他對我好重要既野…. 我好精彩過我既每一日,但我唔開心,自從我選擇左權力….我冇一刻開心過….」

「哦… 即係你已經決定,你要選擇過一個冇權力既人生?」 Sharon停一下:「你想得到D咩?」

「我想有愛。 我想我身邊既人都可以番黎,陪我過日子。 就算冇錢,好窮都好… 我寧可有真心愛我同時我亦愛既人係身邊… 我會學懂珍惜….。」講到依度我不期然留下淚水。

「Dr Ko,可以比佢用一次時光機嗎?」 Sharon問。

「唔… 你打算再觀察佢既行為?」 Dr Ko右脈往眼窩輕壓一下。 「好吧… 但你打算點做法?」

「哈… 多謝Dr Ko批准!!! 我會安排一下。」 Sharon開心地回謝Dr Ko 。「羅生請聽我講。」

「係…」 一知道我可以用時光機,我知道我可以從頭黎過,立即對佢地態度變得好好。

「你聽住,其實我地10個人都係啤牌會既人,但唔係咩領導人之類既人。 」 Sharon輕鬆地拍拍我膊頭。「我地10個人偷偷開發時光機,而我地10個亦已經自己進行過多次既時光旅行! 我地已經不停返到過去既時間去進行試驗!!」

「…」我聽佢講起佢地10人既經歷:「你意思係啤牌會比你地自由進行時空旅行?」

「哈…. 當然冇可能!!! 如果比啤牌會知道我地成功做出時光機,佢地一定會對我地嚴加看管,再用時光機返去過去抹殺歷史等等,除去阻礙佢地大業既人同事件!」Dr Ko亦加入向我講解。

「…咁你地就係偷偷地開發左之後就一直用時光機逃避啤牌會?」 我問佢地。

「呵….逃避? 唔係啊。 正確黎講我地係利用啤牌會既物資。 我諗你都知道你係未來黎到依個時空之後,你既所有記憶思想都留左係度。 只係你既靈魂去左羅大舟既身體中。 」

「係….」

「我地就係利用時光機不停返到去過去,之後再做一個新既時光機器。」Dr Ko對我說。

「…咁你地不停進行時光旅行既目的係咩……..?」我感到奇怪!
創造抗衡啤牌會既組織
最後直路
等左好耐啦

《第一百三十一章》

——————

「追求咩?哈…當然係學術科技上既突破啊。」Dr Ko好似覺得我問左一個怪問題。

「你地有咁既科技,唔係可以做更多咩? 例如…」我想說統治世界之類既說話。

「統治世界? 哈… 冇興趣亦冇意思!! 」Sharon搶在我發問前講出來:「當你搵到其他對你更重要既野,自然唔會對權力有興趣!」 Sharon滿有暗示的說著。

我明白佢既意思,我真係明。 因為我已經試過,我知道有權力並唔代表一切。 或者應該講我冇能力去管理世界既人類,又可能係我用錯方法去管理。

我再深想,係未來既時代中,雖然好多物質上都好充裕,但各國政府用好多不同方法去打壓人民既自由。 反而黎到依個時代,雖然冇咁多科技但自由卻令我感到更開心。

我開始有少少明白Uncle Man所講,精神上既滿足比物質上既滿足更重要更高尚既意義。

「你準備好要用時光機未?」粗框男問我。

「準備咩?」

「準備去邊個時間啊。 你諗好未? 我要幫你設定時間。」

去邊… 我應該去邊好?

1) 返去我岩岩黎既時間,同阿媽一齊?

2) 返去我岩岩黎既時間,同阿怡一齊?

3) 返去原本我地時代,同未婚妻一齊?

《第一百三十一章》

——————

1) 返去我岩岩黎既時間,同阿媽一齊?

2) 返去我岩岩黎既時間,同阿怡一齊?

3) 返去原本我地時代,同未婚妻一齊?

4) 返去中學年代,同呀BEN一齊
做返自己
2啦 好耐無見阿怡
返去同阿平一齊,今次要中出老母
冇人揀4
係都要解鎖成就
2,阿怡啦阿怡好正

《第一百三十二章》

——————

「噢… 不過你唔可以選擇去未來既時間!」 粗框男係我思考應該去咩年代同時間時對我講出依個令我無法接受既消息。

「點解啊…..」我呆滯的問。

「哈… 原本你係想返去將來搵你未婚妻! 好長情啊下…」 Sharon 就係我身後在聽我同粗框男對話,不,應該講Sharon係一直都在對我好有興趣!「點解你想返去將來而唔係去返過去啊? 你唔係覺得自由對你黎改好重要咩?」

「係… 不過… 我始終都唔係依個時代既人,就算我幾努力都好,要係度生活都係有少少唔慣。 就算係將來係冇咁多自由都好,但我可以同返未婚妻一齊,仲可以見返我本身既朋友,我知道我會開心過係依個時代。」 我答。

「哦~ 自由都係敵不過感情!! 感情係你首選吧。」Sharon定眼望我。

「係…」我堅定地說。 「但你地話我唔可以去將來… 點解啊?」 我唔明白佢地點解唔比我返去。

「羅生,你知道我地10個人做左依個時光機研究咁耐都係由未來返去過去嘛? 係因為未來有不確定性,我地唔知道用時光機返去將來會變成點!」 粗框男說。

我表示出一頭霧水。

「呵。 羅生等我解釋比你知。 我地10個人第一次用時光機返到過去後做左好多唔同我事。 我地發現左我地做左某一D事情係會影響到將來既發展! 我相信你都見到係依個時空,某D歷史上既名人都早左死去。 佢地早左去世主要係因為AI系統出現背叛既思想,我地故意將AI系統既限制放寬左,令AI可以自己行動同將一D阻礙佢發展既人事解決。依個係我地今次用時光機返黎想做既研究其中之一項。」Dr Ko說。

我感到依班人真係好痴,真係一班瘋狂既科學家「咁仲有咩研究?」我問。

「另一個研究係想知道一個精神病人醫返好之後既行動會係點。」Dr Ko講校毒TOM:「佢要求我地比佢用時光機返黎過去,比佢同返老婆一齊。 Sharon既係精神病科同心理學方面既專家,佢主要研究毒男先生既行為。 我們10個就係咁跟左你地返黎依個時空,做研究毒男先生既行為! 不過羅生你同男一位無音先生都意外地返左黎,所以我地都一齊進行研究。」

「喂…等等… 你話你地研究我? 即係你地一早知道我都係未來人,仲一直觀察住我???」 我既驚且怒的大聲說。

「可以咁講!!!」Dr Ko注意到我既不滿! 「你可以放心,我地10個係專業人士,一切只係研究一部份!!」

「吊你… 你地一直監示我,仲叫我唔好擔心? 我做左咩你地班仆街都知道晒!!!」

「羅生,我地都知道你返到黎去左你爸爸身上,要同自己阿媽拍拖既事都好複! 不過你做得好好啊,處理自己同阿媽既關係做得好好,你令我又了解到多一D人性既取態啦。 係啦,依家唔係執著研究過程既時候,不如你聽我地再講時光旅行既時先決定要去咩時空。」Sharon好似係想安撫我。

係依個情況之下,我亦已經冇話可說了。

「羅生,你都見到依家既時空已經完全地唁用左! AI對世界既破壞已經另到未來過變左。 我地通過多次時光旅行驗証左平行世界既存在。 我地做左任何決定,係會影響住世界既發展!」 Dr Ko對我講出平行世界既理論。

「唔….」 平行世界一直都有人講,但我冇諗過係真定假,不過如果以依家既情況黎睇似乎係真既。

「好啦。 重點黎啦!!! 我地10個人係出發黎依個時空時對你同無音既背景都有了解過。 你本來係由你阿媽同無音所生既…. 」 Dr Ko講到依度停下望住我。

「…SHIT…」 我知道問題係邊。

我將自己殺死左…. 「我將…未來既自己….殺左….」 冇左無音,我點出世…

「冇錯…. 你都知道時光機既運作係要使用者靈魂離體後,再轉到另一時空中本身靈魂既身體上。 係平行世界理論之下,我地只能夠確定我地既靈魂可以返到去過去自己既身體之內。 如果去將來,我地唔確定靈魂會去到一個咩地方… 以佛教輪迴黎講,有可以靈魂會去左不同既生物之上,可能係女人可能既男人可能係政客可能係窮人,最慘既係你既靈魂可能會去左一隻豬或者狗之上! 」Dr Ko 講出一個令我極度失望既消息!

「….咁我可以去既只有過去… 咁有冇時限….?」

「時限係有既,你只可以去到你出世果一刻為止! 如果去得太早,你未出世既時候,你又係會有好多不確定性。 最重要係我地10個都係30-40出頭既人,我地最多只可以同你返去5年前左右,我地岩岩人齊加入依個研究所既時間! 」 Dr Ko講出比我選擇既時間其實唔多,就只有5年時間。

我心中又再沉思著。

本身我都已經將佢放下,一心一意想同阿怡一齊。 只係咁岩黎到依個令我泛起一絲既漣漪。我真係冇可能再見到鄭藹儀啦… 人世界就係有無數既無奈,就算自己有權力有錢錢都好,就算可以有控制時間既能力都好,都唔係心想就事成的。

我就帶住依個無奈再行一次新既人生吧….

《第一百三十二章》

——————

我就帶住依個無奈再行一次新既人生吧….

響巴番黎喇
尤其係D錯別字
硬係覺得家實會步iTom後塵, 變咗痴漢咁嚇走阿怡
不如諗下賤平會搶左iTom 喇
今集d錯別字睇得好warm
Agger 好warm, 好親切
錯左咩? 死火,我以為岩晒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞