「穿越+科幻+少甜」《新婚的我搭上了鄰家少婦》- Season 2

842 回覆
52 Like 6 Dislike
*本故事絕對只係亂寫一通。 文中所講既人物、情節與現實中人物如有雷同實屬巧合! 作者絕對係一個愛國人士!

《新婚的我搭上了鄰家少婦》- Season 2 

《第一百二十一章》

——————

「哇...」

「主人! 係唔係又發惡夢?」初音就係床邊,目無表情冷冷的對我表示關心。

「係...」一具金屬對我既關心,我全無感覺。

「主人! 正準備早餐中,今日想食咩?我估你今日想食太陽蛋豬扒同多士。」初音問我。

「你幫我決定啦!」 對住初音依個AI系統,有時我真係好唔明白佢諗咩。

「好!」初音回答左我一句,就原地待命。

如果係一個人,會有面部表情我可以估到佢諗咩。 但初音佢係一個機械人,到底佢諗梗咩? 我真係唔知道!

佢會唔會真係有一日好似我夢中所見一樣,將我殺死? 之後先立建立一個純ai統治既世界?

記得毒tom講過佢係ai系統之中落左手腳,可以有個緊急制將系統停止。 但如果我係訓左期間佢殺左我,我都冇法子。

我又唔可以另外叫人類係我訓覺時保護我,萬一佢地搶左我個控制器再殺左我,結果都係一樣...

我係依個問題上已經諗左好耐,但都係冇結論。

我亦因此冇好好安睡過了...

係身體同精神上我正受到多方面既壓力,我怕有一日我頂唔順!

社會既事我已經唔想再理會,到底有幾亂我都唔理。

又或者講我就係以社會動亂去制衡住AI

我希望AI系統可以因爲要阻止人民造反而唔會諗要反我。

不過人類總有一日會完全停止反制我吧。 或者係人類已全滅。又有可能係人類已經失去左反抗既心。

無論係點,結局都係AI因爲掌握大權同武力而勝出。

一想到依度我又不期然的心寒起來...可能人類唔再反抗之日就係初音要殺的之日....

我冇諗過我既人生會變成咁...

「主人,早餐已經到左!」另一隻著住女僕服既初音機械人已經拎住早餐送來。

初音AI系統已經生產左唔少既機械人,但有一點我唔明白,點解佢地總係著女僕衫?

「其實點解你地一定要著女僕衫?」

「主人,因為設定問題,我地改唔到。 必須要起上女僕衫。」

似乎係條毒tom定下既低趣味條款!

等等! 如果佢係可唔設立到佢必須跟某一個規定去做,點解唔set多條規定要初音系統必須要聽人類說話? 而要另外做一個咁白痴既手動緊急停止制?

突然我好似捉到一點希望。
其實家寶咁玩好似捉自己蟲
響巴
*本故事絕對只係亂寫一通。 文中所講既人物、情節與現實中人物如有雷同實屬巧合! 作者絕對係一個愛國人士!

《第一百二十二章》

——————

「初音,你個系統係條毒tom設計既?」

「主人! 係。」

「佢一手一腳設計? 」

「係!主人!」

「...」

我再次回憶返毒tom同無音係美港貨倉所講過既野。佢地講過毒tom入過青山醫院入面既研究所好幾年。 果度暗地裡係政府偷偷地將一班天才科學家送到青山研究所內,比班科學家研究之用。

佢地研究所既成果當然係只會比政府暗地裡使用。

我係本身既時代中加入左啤牌會,啤牌會既高級成員同我透露過。 當時我以為佢講笑。

不過經歷左時光旅程,我已經信青山醫院內真係有一班科學家做梗不為人知既研究。

「初音,帶10隊人同我一齊去青山醫院。」我向初音下令。

「係主人!一切都已準備好,可隨時出法。」初音係我下命令後十多秒間已安排好一切。

十幾分鐘後我已經坐直升機去到青生醫院。

百多個戰爭型初音已經將青山醫院重重包圍住。

「主人,大門開唔到!」厚重既鐵門電子大門被鎖上。

「點會咁?」

「主人,我都唔知道! 醫院既電腦系統我入侵唔到!」

「...廢物!」 我大怒:「點可能!」

「主人,好對唔住。 我會再試一下,講比多一d時間我。」

「...」我正在想應唔應該叫初音直接炸開大門入去。

係我猶豫嘅同時,青山既大門竟自動為我而開。
打最終boss?
"青山既大門竟自動為我而開"
我一睇到呢句就笑咗出嚟
BTW之前有講到話家寶條J好細
咁係咪暗示家寶親生老豆無音條巨龍都係咁細?

《第一百二十三章》

——————

雖然看似係陷阱,但有初音軍團係度保護我,我完全唔怕。 大步的走入青生醫院內。

步入青山醫院範圍內向醫院大樓行,約5分鐘已到達醫院大樓門口。

「咔」大門再次自動為我打開。

門一打開陣陣臭味向我襲來,聞到後令人立即想嘔! 係屎尿嘅餲味!

「嘩! 我要殺死丁力依條仆街!」一個身穿屬於精神病人既白色衫褲手執一把菜刀從遠處向我衝過黎。

「啪」個想襲擊我地既癲佬被最接近佢既一個初音機械人打低係地上。

「主人,要唔要殺左佢?」

「唔好住!」我走上前問個癲佬:「你知唔知時光機係邊?」

我走近先發現佢身上既餲味極重,本身既白色衫滿佈啡黃色既污跡同乾咗既血跡。十分惡心!

「我要殺死丁力依條仆街!!...」佢只係不停重複依句。

「殺左佢!」我掩着鼻下令!

「轟」初音一下將佢個頭踩爆!

突然醫院既廣播系統發出「沙沙」既聲音。

「歡迎羅先生黎到我地青山!」一把文質彬彬既男人聲係廣播系統中響起。

「你係邊度?」相信係岩岩打開大門既人應該就係廣播梗既人吧! 我有點驚訝係佢似乎一早估到我會黎。

「哈...羅生請行去B樓再行去地底層,去到會有度門,到時我地會再開門比你入黎。」廣播結束。

我就依佢所講行去b樓。 心中不禁一寒!

沿路都有好重既屎尿味道,但黎到b大樓地面一層,除左屎尿味仲有更加重既血腥味。

「呀...何里玉....呀....何里玉....」不遠處一個傻佬拎住個電鋸切向一個好似係女性胴體既藝術品之上。 好似係度雕刻一樣。

同一時間我又聽到樓梯傳來一男一女既聲音。

男:「邊個淫蕩呀?我淫蕩...」

女:「大夫...我係咪有咗啊?」

一男一女係樓梯上互望對方不停重覆以上句子。

四周都係血液同屎尿... 我唔想久留就箭步離開:「初音搞掂佢3個人!」為免3個傻人一陣攻擊我,我先下命令!

「係主人!」幾個初音快速幾佢地除去。

我亦步下地底層向神秘人指示地點行去。去到底層只有一度鐵閘門。

「羅生請等一下,我地立即開門。」廣播再次響起,又係果個人。

面前一度鐵閘打開左。

「羅生請直行到尾!我地係最後一間房。」
硬係覺得死左既呢3個人唔係咁簡單
好耐無見
大家都歸晒位
除左響巴
歸位
響巴

《第一百二十四章》

——————

尾房門就係眼前不遠處,途中經過幾個房,在內都傳出唔少傻人既自言自語:「哈…哈…我就係火雲邪神!!! 天下武功…為快不破!!! 哈…..」 「燒雞翼~~~ 我自細鐘意食~~~」

真係傻得好可怕! 人係度留耐D都會癲。 可以想像到係青山工作既人員到底要有幾大忍耐力先唔會痴左線。 一想到入得青山既人都係有暴力傾向既病人,發起癲上黎真係幾個大男人都搞唔掂。

「歡迎你啊羅生!」 門打開左,係一個穿上整齊白袍既男人,看上去大約50多歲。到底係佢既係咩人? 青山醫院既醫生?

當然答案我心中有素。

「你好。你係咩人?」 但我仍然問佢。

「哈~ 我係青山研究所既研究人員,叫我Dr Ko」 中年男子自我介紹! 「請先跟我入黎,我地去研究所入面傾。此終出面好多癲佬四為走來走去。」

「好!」 有初音係度,就算深入虎穴我都唔會有事,何況只係一個青山研究所! 「到底青山醫院發生咩事? D癲佬四為走來走去既? 醫院D人去晒邊?」

「哦~~~ 你唔問我地點解會係青山內有個研究所既? 哈~~~ 似乎你都知道唔少野啊羅生。」 Dr Ko冇答我問題,反而在對我打探我自身既事。

「咁你地都知我唔少野啊!!! 好似一早知道我會黎一樣。」

「呵呵~~~ 羅先生。 我地先坐底再講啦。 過左前面度門我地就去到研究所!」Dr Ko一直行我前方:「不如我先介紹一下青山研究所啦! 其實青山醫院只係表層,青山研究所先係內部!! 係政府幾十年前興建既。」

「唔!!!」我點頭。

「哈… 我地到啦。 入去先再講。」 Dr Ko 推開門,入面係一個極大既空間,坐左近9個人係度。 「佢地就係我地研究中心既人員啦。 各位,我地既羅先生到左啦。」

「噢….歡迎你。」「你好啊,我地終於見面啦。」 研究所內既工作人員七嘴八舌的向我表示出極度異常既親切態度。

「唔….」一時間我真係唔知應該點回應。

「羅生先坐低係度。」佢地已經安排好研究室一個中間位置比我坐,連同Dr Ko 在內既10個人都圍住我坐著。

「你地到底係咩人?」我問Dr Ko,佢似乎係依度既話事人。

「哈~~~ 你都係啤牌會既人係咪? 我地可以解釋得快一D!」 Dr Ko佢地真係知道我唔少野。
dr ko係咪生得好似louis koo咁?
響巴都似古天樂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞