「穿越+科幻+少甜」《新婚的我搭上了鄰家少婦》- Season 2

842 回覆
52 Like 6 Dislike
到底家實係咪暗黑化左
冇預兆地黑化
大J!

年尾好忙...
響巴努力呀
Lm
*本故事絕對只係亂寫一通。 文中所講既人物、情節與現實中人物如有雷同實屬巧合! 作者絕對係一個愛國人士!

《新婚的我搭上了鄰家少婦》- Season 2 

《第一百一十六章》

——————

「無音講得岩,係未來真係有晒自由同時仲比政府既人拎晒所有資源。 人民生活好苦。 雖然我唔係窮人,不過有d野我都睇到。」我同阿媽講。

「...」

「返到黎依度,我知道自由既重要。 係依度仲有言論自由,監控仲未有太多,政府仲算唔太離譜...」

「咁你覺得ai就可以公平對待所有人...?」阿媽問我。

「我相信可以! 總之初音同仔毒tom都唔係好人,佢地會破壞平衡。而另外個個警察就係影子政治既人,佢地就係一班更加壞既人。」我再講下去。

「...」對於未來,阿媽所知不多。

「總之我殺既都係壞人,你要信我啊...阿媽!」我好希望阿媽可以信我。

「...唔...好...我選擇信你啦....我想搵返jeffery先....你有冇電話可以借比我用...?」 阿媽個心已經係jeffery度。

「好!」我借出電話同時我想起一件事:「阿怡!」

我跑到電腦畫面前:「阿怡....」

鏡頭前只係得返一個初音機械人係度,阿怡已經唔係度:「初音! 阿怡去左邊?」

係鏡頭另一邊既初音回答:「主人,佢岩岩自己走左。係我岩岩停止運作期間偷走左。」

「頂! 你快d同我搵佢!」我怒吼。

「係主人... 查到,佢岩岩被政府cctv影到係地鐵附近經過左... 但之後就搵唔到佢...」

「吊...點會咁架?」

「主人,佢去左冇cctv既地方,我追蹤唔到!」

「吊! 冇燃用! 仆街! 點會得咁少cctv!」係未來,無論去到何角落都可以影到,再加上有晶片係身上,所以係未來係冇人可以逃過政府。

「大舟...我搵到jeffery啦,好掛住佢...我想走先。」阿媽同我講。

「好啦...去到jeffery度再話我知啦。」係依一刻我好想快d搵返阿怡。 「你可以完全放下我就好啦....」

「放下.... 咁你呢....你又可唔可以放下?」阿媽反問我。

「放下?你指阿怡? 我一定會搵叔佢! 一定可以搵到! 之後我會同佢生活得好開心好快樂。 啊...當然,我唔會唔理你依個阿媽....」其實我同佢既關係真係有點尷尬。

因為我地岩岩搞左野,係母子關係搞左野。

我指既放下唔係叫佢放下對我既愛,而係放下岩岩我同佢發生既事...

「放下....啊.... 發生左咁多事,我知道晒架啦...我只係想安安穩穩咁同jeffery一齊,快樂生活...不過似乎你放唔低。」阿媽話我未放下?

「下....你咪亂諗。 我一直當你係阿媽。我地有野...」

「唔....我走啦。 你....自己小心啦....大舟...」

「好! 記得打比我報平安。」我同阿媽道別後再問初音有冇阿怡既消息。

但最後都係冇...
阿怡呀
已經唔記得咗阿怡
已經唔記得左呀儀
呢個過場角色就算把啦
可能阿怡係隱藏boss
因愛成恨 斬死家實 操控初音統治世界 成為新世界女王
為所有初音加裝air bag
*本故事絕對只係亂寫一通。 文中所講既人物、情節與現實中人物如有雷同實屬巧合! 作者絕對係一個愛國人士!

《新婚的我搭上了鄰家少婦》- Season 2 

《第一百一十七章》

——————

時間一天一天過去,阿怡音訊全無。

「加裝cctv情況點?」我問初音系統係全世界加裝cctv既情況。

「主人,工廠已經盡力趕製梗!」

「好慢啊! 有冇搞錯啊! 全國大小街道都安裝左,點會都搵唔到阿怡?! 你有冇睇真全部畫面做分析架?」

「主人,已經全部做過分析,要唔要我再次分析近幾個星期既畫面?」初音系統回應我。

坐係港美貨倉已經有3個月,仍然搵唔到阿怡。我抱頭叫苦。

「咔啦」大門打開。係uncle Ben

「你點啊大舟...」

「叫我家寶啦,反正已經唔係咩秘密。」

「好...家寶! 機械人已經加裝左cctv去大小街道,我諗唔需要再加啦...」

「唔加? 你知唔知阿怡唔見左啊...打佢電話又唔聽,佢完全冇晒音訊好似失蹤左咁啊!」

「但係你再加監控d人好反感啦...你裝左係依個國家已經令好多人不滿,只係佢地習慣左唔反抗先好似冇野...你如果裝晒全世界,d人一定會反抗架...」阿Ben uncle好婆媽!

「你點會明我唔見左心愛既人有幾難受啊!? 仲有! 我已經講左,依家已經冇晒咩國家之分,大家都係好平等咁生活梗,有咩好反?」

Uncle Ben:「我明你有幾難受...明明鐘意一個人但冇得同佢一齊既苦,我明。 但我諗你係時候要放低啦。 你唔好再做咁多野啦,如果你係為左人類好...」

「唔好同我講咁多! 裝左監控系統唔只係搵阿怡,仲可以令d人唔會犯罪。搶野偷野係我管轄下都唔可以發生,我要創造出一個完全既世界。」我對uncle ben講,因為佢完全唔明白要世界和平就係要有管制。 我相信全世界人都係要管。

「...家寶...唉...」Uncle Ben 嘆一口氣:「其實我唔反對你用ai控制左世界,其實由咩人管依個世界真係有分別咩? 人類只係想豐衣足食就可以,如果人人生活得好,有需要反抗咩? 有需要犯法咩?」

「...」我想起依番話好似無音都講過。

「家寶,你停手仲黎得切!」

「停咩手? 總之我要全世界都公平受ai系統管理,我會令全世界人都活得好好。」

「...家寶...你唔同晒。 你好似變左另一個人咁! 我唔知道你諗咩,不過我真係覺得冇需要監控全世界人。 引來不必要既煩惱。」

「都話我係要搵阿怡先裝cctv」

「咁比你搵到之後呢? 拆除返d cctv?」

「...」我冇出聲。

「真實係點係你先知...不過我想講既係,你真係變左啦。 就算比你搵返阿怡都好,我相信你都只係得到一個軀體...」

「你講咩啊? 你好長氣啊!」我開始感到有點不耐煩。

「...好...好...或者我唔岩從政啦。 我都係做返生意會比較岩我多一d...家寶,你已經係一個當權者,如果你真你要做你所想既事,我希望你多多想一下後果再做...」

「...」我唔想理會佢。

「...你保重啦!」uncle Ben 轉身離開了。
家實始終都係成魔
uncle Ben 番黎喇
文叔仲未出現既
反抗軍首領
真係變左starwar
冇哂甜嘅
Merry Christmas
今日要happy 所以冇文
Merry Christmas!
安全緊要
出入平安
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞