「穿越+科幻+少甜」《新婚的我搭上了鄰家少婦》- Season 2

842 回覆
52 Like 6 Dislike
到底無音巴打係咪真係保安高層
美港真心好陰森
次次行過條旋轉樓梯,想透過煙囪望入去,啲磚都會塞住哂
有冇十號風球特別篇
打風同阿怡扑呀
完全消失左。失望
正常
一向都星期六日以及公眾假期休息
日日出唔洗休息咩 傻撚
《新婚的我搭上了鄰家少婦》- Season 2 

《第六十九章》

--------------------

【嘰…嘰…】 鐵閘被我推開發出了難聽既金屬磨擦聲音,為陰森既美港添上幾分妖異。

我亮起電話以微弱既屏幕光線照亮前方草地及紅磚大樓,似乎沒有任何人係戶外位置,相信無音應該係跟左”阿媽”入左紅磚大樓內部。

望向右方紅磚大樓有一長斜台由大樓頂層3樓延伸至地面,而距離斜台地面位置有一度木門可以進入大樓內。

我握住把手扭動。 木門冇上鎖! 我輕鬆地將門打開。

大樓內黑壓壓的,有一般無形既壓迫感向我襲來。 雖然好可怕,但我知道自己冇路可退。 明知大樓內可能會有無數危險,但為左保護世界同救出阿媽,我冇得退。

(雖然唔確定阿媽到底發生咩事會變成個機械人,但我希望佢仲有得救!)

「無音…」 我細聲叫,希望無音會聽到。

「…無音….」 四周只有極少既回音傳回我耳,似乎依度係一個密封空間。

透過外面微弱既光,再加上雙眼已經慢慢適應室內既黑暗環境,我大約可以見到自己正處於一條通道中,天花有幾盞吊燈,被外面既風吹得左搖右擺,發出一下一下生锈鐵獨有既聲音。左方有一度門而右方有兩度門,而通道盡頭好似有一點微光透出。

係一個陌生而黑暗既環境中,要自己一個人行動的確令人產生了恐懼感。 同時,自己腦海不停地幻想出會有可怕既事情突然出現。

將入口門關上,令外面既風唔會吹動天花既燈,停止左令人討厭既可怕聲音後四周回復了平靜。靜得雙耳產生出耳鳴聲。

眼前有4條路可以選擇。

左方門,以我係大樓外觀察,左方會係一個大空間,到底入面會係點,會唔會係一個大貨倉呢?

右方兩度門,我從外面觀察估計應該係兩間比較細小既房,面積約有600尺左右吧?

先行到最後方,通道既盡頭看一下。 盡頭係一條樓梯通往上層,上層有昏黃既燈光透出。

我有一個習慣,以前打機時都會先搜索完同一層既每一個房間先會再到第二層。 依個習慣係現實中都一樣。 我退回後方打開右方兩度門中比較近我剛才入黎既一間房。

先將耳貼近門,試圖聽下房內會唔會有人發出聲音。 我聽左小段短時間,似乎冇任何生物發出聲音。

大著膽既我輕輕推開門,同時拿出廚刀在手並亮起電話屏幕希望可以加強我既視力。

第一間小房,冇人。

似乎係一個會議室或辦公室,有一張圓桌同兩張辨工桌,牆邊係幾個文件櫃。 房內既桌上都佈滿了厚厚既灰塵,文件櫃空空如也沒有任何特別。 相信有一段好長時間冇人使用過。

我放輕腳步慢慢移動到第二間小房間的門口, 同樣地我將耳貼近第二間房,似乎都係冇人。

輕輕的扭動房門,果然! 入面都係冇人。 第二間房似乎係一個小貨倉,入面儲存左唔少貨。都係紙皮箱為主。

但有一點奇怪! 第二間房既紙皮箱似乎都比較新,一般紙皮箱如果放左幾年時間,受潮過後應該會發霉變軟。

似乎依幾個紙皮箱都係新既,有人係不久之前放入黎。

我走近紙皮箱打開黎睇,入面係一D電子零件等等….

「咔…」外面傳來聲音。

係一個安靜而黑暗既環境突然轉來一陣聲音,嚇得我差一D就叫了出來。
一睇就知係無音
無音乜咁玩家寶呀
入左無音總部
無音係幕後大BOSS
oh
唔似無音

《第七十章》

聲音係外面傳黎,係門被打開既聲。

我提高警覺回到第二房間門前,從門縫中偷偷向通道四周望。 通道冇人!

【咔…啪…啪….】 再有聲音傳出來,係通道左方個一度門內傳出來。 我可以肯定有人係裹面。

戰戰兢兢的我嗚身潛行從物處既小房走到斜對面既門前,將耳朵貼近木門探聽房內既動靜。

房門係有人,雖然佢冇發出太既聲音,但我可以偷聽到入面傳來微弱既透氣聲。 【啾….索….啾….索….】 入面既聲音就好似人被封口,只可用鼻子緊張地透氣一樣。

「唔通係阿媽? 佢比人捉住困係入面?」 我估計入而既人就係阿媽,佢比阿TOM捉左就係鎖住係入面。

好可惜既係,依度門被上鎖了。 我唔可以扭開面前依度門。

如果我用暴力打爛度門,唔係唔可以。 不過我怕打草驚蛇,令到阿TOM發現我黎左。

入面除左透氣聲外似乎冇其他聲音,相信如果阿媽真係係入面應該唔係有危險。 我決定先上樓上探索一下,會唔會可以搵到方法開到依度門。

通道盡頭暗黃既燈從上照下來,係樓梯下既我望上去留意到D黃光原來係街外既燈光,穿過一隻破爛左既小窗射到大樓樓梯內。

一路上第二層樓,我邊擔心樓上有危險襲來同時又怕樓下突然會有人追殺我。 回想起岩岩係屋企比”阿媽”既追擊,心頭不禁後悔了入左黎。

係唔係應該打比Uncle Ben叫佢黎幫手呢? 佢岩岩都警告左我話私家偵探同佢失去聯絡… 唔通佢已經出左咩意外? SHIT….. 無音又冇回應比我….

唔通得自己一個係依度,要自己獨自面對阿TOM同”阿媽”??? 仆街…

我打算傳個SMS比無音睇下佢死左未。

….

電話收唔到… 雖然我已經企左係梯間有燈光照射入黎既位置,但電話完全冇法收到訊號!!!

點會可能? 雖然依度係一間廢棄貨倉,但點都算係一個市區位置! 對面馬路就係福來村,旁邊又有座商廈係度,冇可能收唔到電話!!!

死火! 唔通我中左阿TOM計,”阿媽”係故意引我黎既?

我只好向前行了吧…

回過神後,我再往上走。

奇怪既事出現了!!!

《第七十章》

奇怪既事出現了!!!

係未恐怖既事情要發生喇

死火! 唔通我中左阿TOM計,”阿媽”係故意引我黎既?

蠢撚到而家先發覺
我見到無音企左係“呀媽”隔離
原來佢地一早已經夾埋左!
我都奇怪架啦
呀媽點會可以入到私人住宅!
一定係看更無音幫佢開門!
華生 你突破盲腸啦
原來無音同“呀媽”一早夾埋
目的就係引我黎依個地方!
Alice點會冇上過主角屋企?
食蕉又點會只得無音一人?
言下之意即係呀平真係比itom改造左?
做左iTom既人就有
還記得享受4p都係大丁的錯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞