「穿越+科幻+少甜」《新婚的我搭上了鄰家少婦》- Season 2

842 回覆
52 Like 6 Dislike
《新婚的我搭上了鄰家少婦》- Season 2 

《第八十九章》

-------------------

「你同Mary 求婚成功左?」我表示好奇的問無音。

「衰燃左...」無音表情帶點悲傷的回答。

「真係因爲粒石有瑕疵所以唔成功?」

「唔係! 係因為我冇錢我窮!」無音神情顯得有點憤怒。

「你窮? 點會啊...」

「沙士! 因為沙士! 一個疫症令我屋企人冇晒錢! 我地投資既樓變到一文不值...」突然無音眼神閃出一道恨意:「因為你地做股票做投資既所謂財演,搞到我到破產...」

「喂...你咪呃我,沙士令當時香港樓價跌,但你話股票佬害你地破產? 關我地咩事?」

———————

《無音篇》 - 3

「關我咩事?」

「Mary 啊...你唔係話同我結婚架咩...」我拎住9卡大鑽石戒指同mary求婚,我冇想到佢會拒絕我。「你到底發生咩事依排都唔理我?」

會考後我約左佢好多次,mary終於肯出黎。

「夠啦! 我地分手啦,你已後唔好再煩住我啦!」Mary 竟然一種近乎討厭我既態度同我講d咁既野...

「點解啊? 考完試之後你就變左...你係唔係鐘意左第二個?」

「唔係啊...總之你唔好再搵我啦! 」

「唔得! 你話我知咩事! 我改啊! 係咪我同其他女仔傾計你唔鐘意? 我唔理佢地啦...」 之前Mary試過好多次因爲我同其他女仔傾計就嬲左我。

「唔關事啊! 唉... 你唔好咁小朋友啦! 結咩婚啊? 你都照顧唔到我點結婚啊?」mary用一種嫌棄既目光望住我:「我會考炒左啦,實冇書讀啦,你叫我以後點算?」

「我...」我想講叫佢放心我會照顧佢,不過想到自己依家既身世...我唔知再可以點比到好既生活佢。

「無音,你你時候面對現實啦....我走啦,阿爸阿媽等梗我。」

我想去追返佢,但我冇自信...冇左錢既我失去晒自信...

Mary離開之後我就係街四圍遊蕩,我好唔開心...我比晒全部時間同心機去mary度,估唔到最後換來佢一句叫我面對現實。 以前我有錢,我同mary好開心成日四圍去,但依家有錢佢就...

我要面對現實? 定係mary你太現實?

果一刻我好嬲!

好你唔理我嘛,我咪搵第二個!

「喂~ Suki 你之前咪講過想同我去睇戲既?」

「喂~ Daisy 係我啊,無音啊! 出黎好冇啊?」

「hi...係我啊~無音啊! 我可唔可以約你出一出黎?」

一連打左好多個電話比之前有意同我出街既女同學或者係師妹,但都一一被拒。

「喂阿強...出黎啊...」我只係想搵個人出黎陪下我,就打比男同學。

「下... 出黎? 玩咩先?」阿強答:「拿...你叫我去玩d高消費既就冇架啦,行下都ok既...」

「...阿強,你老實答我,到底咩事大家好似都怕左我咁?」

「唔...你咩意思啊?」阿強問我。

「我意思係我係唔係有咩問題? 」

「你...啊? 冇...冇啊! 做咩事?」

「...岩岩同mary散左...」

「哦...」

「吊....我覺得所有人都好似唔同晒咁....阿強...你話我知咩事...」

「唉...吊你...你都係接受現實啦...我見你咁慘先講,你家下仙都唔仙下,以前就話同你去玩有你出錢包底姐,家下沙士啊大佬,我老豆岩岩先比人炒q左啊,你話啦...你發生咩事大家都知...吊你平時又懶西到死,我睇你會考都死梗啦...」

「吊你老母晒,連你都吊我話九我!」

「喂...又係你叫我老實話你知咩事,講左你又吊我...」阿強係個老實人,但我冇諗過佢咁老實兜口兜面同我講。

「吊你! 家下係咪嫌我冇錢啊你班仆街!」

「吊你! 你係咪破產破到傻燃左? 你要吊就吊你自己老豆老母輸晒d錢啦! 平日係我地面前亂咁洗錢巴巴閉閉咁,咩女都lum你啦。 吊你又有錢又有樣乜西都比你玩晒,你仲想點? 我地成班同學都未吊你,你冇晒錢就吊我? 你仆街啦!」阿強吊完我仲cut我線。

我吊!

我一個人行下行下終於行到屋樓下,一層幾十年既唐樓。 我由一層6-700尺既自住洋樓搬到租住既唐樓。

阿爸係沙士爆發時見住我地9成係淘大花園既樓價大跌,佢眼見勢頭唔對就賣晒所有樓,連自住樓都放左。

當時只係得返幾百萬現金係手,阿爸阿媽就話拎現金冇用,佢地就拎晒d錢去投資一個佢地唔熟既投資市場-股票。

最後,佢地輸到咩都冇晒!

佢地兩個人已經十幾年冇做野,已同社會脫節,加上經濟真係好差,兩人只可以打散工去賺我地三人既生活費。

「你個衰佬...又賭馬輸晒d錢...」

係樓梯口已聽到阿媽又吊老豆。以前有錢時佢地唔會鬧交。

都係因為錢! 一個錢字真係好重要!

果時我心入面就想錢真係好重要!
響巴加油
之前有冇講D樓供完未? 如果供完都賤賣就自己ON9, 仲要自住都賣
再訓身買股票就ON9上ON9, 幾百萬都食到幾年啦

又係03年, 似乎會LINK到落阿儀度
Agger 呀巴打, 前排同朋友吹水, 講起話沙士後第一城D樓跌到仆街, 佢老豆老母一念之差冇入貨, 宜家後悔莫及
好難講ge,第一次發生有幾多人敢接貨
幾個問題:

1. 無音仔讀邊間中學? (純粹想計計佢學費幾多)
2a). 點解無音仔屋企有錢到十九幾個物業 (同埋一個未出黎做野既𡃁仔已經買得起鑽石戒指), 但自住既只係700呎洋樓?
2b). 如果真係會俾樓市整到仆街, 咁唔係97金融風暴/八萬五應該已經死咗喇咩?
3. 幾百萬cash慢慢咬都可以咬幾年, 點解要訓身落股票?

如有on9之處, 唔該細力少少
冇諗佢讀咩中學,你當佢讀19野雞資助中學。

無音有10萬蚊利是,由佢父母新年比的,而佢又同男神一9樣會存錢,所以可以買大戒指。

你就當佢85000先開始買樓,2003年沙士太驚所以放晒。

文中有講因爲佢父母覺得有幾百萬想投資,就買股票。
之後一篇會再講多d原因點解佢會咁。
距離5點仲有十分鐘
距離下一個5點仲有7個鐘
自住樓700呎方面都正常, 我都識幾個有錢佬會咁, 唔係咩叫隱形富豪
Lm

《第九十章》

「你阿爸因為買股票輸錢,所以你就一直都好唔鐘意做股票既人? 但… 其實你之後既人生都唔係太大問題啊,生活得唔錯啊…」 我覺得無音太執著於佢細過既事。

「哼! 你班股票佬有錢佬識咩啊?」無音激動地大力拍打台面:「係你班有錢佬衰。」

———————

《無音篇》 – 4

我阿爸因為一時間賣晒D樓,手頭上有好多錢,佢還清所有按揭後仲有好多錢。 當然我唔知道有幾多,但我係阿爸阿媽之間既日常交談知道其實我地係可以一筆過買返好幾層樓。

「衰佬… 都叫你唔好咁搏!」阿媽話老豆。

「吊… 我點知啊。 政府又仆街,又有沙士! 梗係賣樓啦。」阿爸反駁:「個個地產佬股票佬都睇淡樓市,咁我地咁多錢梗係放去其他地方投資!!!」

係依方面我都覺得政府好有問題,搞到經濟咁差。衛生又做得唔好,搞到有沙士爆發。 同時我都唔明做咩老豆會咁聽D股票佬話去買股票!

「你輸左股票咪算,做咩又要去澳門賭啊… 你真係倒錢落海啊……」阿媽一味怪老豆輸晒D錢。

「咁我唔過海搏點搵返錢啊? 仆你個街,你好煩啊…」 老豆開門出街,同我打個照面。 我見到佢一樣苦惱的落樓,佢同我眼神交流一下我見到佢好唔開心,充滿左痛苦…

「囝…唉….阿媽去返工啦…」阿媽見到我企係門口,知道佢同阿爸嘈,有點唔好意思的離開了。

「BYE…」我關上門,再將9卡戒指珍而重之的收好。

回想返岩岩mary既決絕,又再諗下其他既所謂”朋友”都話我冇錢而離開左我,我知道自己需要一份工。 有咩工係會請我依個中五畢業既小朋友呢?

經濟又差…我又冇工作經驗! 我打開報紙,見到好多工都係請冇工作經驗既人。 【無需工作經驗,人工高即日出糧】

我就打去問,點知對方話只請女仔… 可惡! 咩工咁仆街只請女???

我搵左好多個月工,最後終於搵到份工。 沙士病情慢慢減去,政府推出自由行政策,香港係果一年開始有自由行,好多大陸人黎香港玩,香港突然成街都係遊客。

香港突然好似唔同晒咁,百業興旺經濟再次轉好。 當中酒店業係其中一個特別旺既行業,而我就乘依個勢加入酒店工作。由細做起,bellboy 執房 waiter等等位我都有做過。 但我發現酒店入面好多部門都好易被人取代到,但其中一個部門會比較好。

工程部 - 工程部做既主要係睇下D水喉電位冷氣等等既野,當然要做工程部係要有牌。我就係酒店工作期間諗通左,要做一D專少少既野先可以人工高一D同冇咁易比人取代!! 當然,如果係想人工高,係應該正正經經入去讀大學既酒店管理課程,全部都係英文,我自問自己真係唔會畢到業…

所以我選擇工程! 一邊工作一邊讀工程,之後考左牌就正式入左做酒店工程。

我既人工亦變得穩定。 我下定決心去搵返Mary! 之前我做執房果D都唔好意思比人知,依家做左工程部終於叫人工好左亦都叫係見得下人,我認為自己夠資格可以捉返Mary。

「我地兩年幾冇見啦… 你好嗎?」我問Mary。

「唔….. 一般啦… 」

「你做梗咩工啊? 定讀梗書?」 我問一身潮流MK打扮既MARY

「我… 冇啊。 去左做金融,你呢?」

「我做酒店工程部,你咁勁做金融? 做D咩架?」 我問佢,我見MARY一身潮流打扮又有名錶係身上,睇黎佢份工好有前途。

「係啊,我做投資架,你有冇做開投資?」

「冇啊…」對於投資,我有少少陰影。

「下…唔做投資點會發達啊…. 你份工有幾多錢人工? 有冇5-6萬一個月?」Mary問我。

「5-6萬… 哈…. 總經理先有,我只係做老散…哈…不過人工都OK啦,夠自己食又存到多少。」 我被mary嚇到,5-6萬… 佢係唔係暗示我要有咁多錢先會同我一齊?

「你冇? 我就有啦! 你知唔知啊? 我做投資幫客人做買賣,真係好多客都賺到錢架。 你做工程我諗你都冇時間研究。 我地真係好易搵錢。」mary有自信地同我講。

「咁勁… 你意思你搵到5-6萬一個月咁多?」

「係啊~ 我幫客做買賣,賺到就收commission,我地有system做,我只係日日對住個電腦睇升跌做買賣就OK,你要唔要投資下啊?」 mary問我。

我心諗5-6萬….我先得1萬左右,佢真係好勁…「咁好賺…?」

「梗係啦,你睇我依家生活得真係好好。 唔… 我都係有好野先益你,我見你做工程都係搵得唔多….」Mary原來想我搵多D,我好開心。

「Mary… 我知道你想我好,我會比心機搵多D錢,你可唔可以同我一齊啊?」

「無音… 唔好話一唔一齊住,我希望你可以搵多D錢先考慮其他野。 你有冇錢? 如果有我可以幫你去投資,我保証可以有好高回報,等你有錢先再一齊返好唔好?」 Mary要求我比錢佢投資。

「好。 我有幾萬蚊。」對於可以同返mary一齊,我想試一下,雖然我好怕投資會失利,不過我想試下。

「下…幾萬蚊? 唔夠啊… 會唔會有多D?」mary問:「投資大先有多D回報!」

「下…要幾大啊?」

「起碼10萬啦。 你比多D錢,升20%都差好多,你諗下1萬既20%只有$2000,10萬既20%有$20000啊。」

「哦… 咁…」我戶口只有幾萬:「有…我諗我可以比到你,你可唔可以比D時間我?」

「好啊,你有幾多啊? 」 Mary展現出開心既笑容。

「可以幾日後先交比你嗎?」 我打算將我之前買既戒指放賣出去,我相信可以有唔少錢拎返吧?

第二日我就去左放戒指,我估唔到冇金鋪收,最後我去到當鋪先肯收。

「收10萬啦,比多左你啦…」我只係見到二叔公對眼高高在上咁望住我。

「下….咁少……」我望一望隻戒指,再回想起Mary:「唉…..為左mary…戒指呀戒指,我一定會黎買返你,等一等我。」 我相信自己亦相信mary既投資眼光。

「好~ 10萬蚊!!! 細佬比返張收條你,1年後唔黎拎就當賣斷比我啦。」二叔公冷冷地講。

「好…」 我仍深信可以買返。

之後我就去左mary公司簽約。

「無音~~ 你簽左佢再比錢我,我就可以同你開戶啦!」 Mary高興同係會議室內同我講。

「倫敦金買賣合約…..」 我讀出合約既頂部幾隻字,之後下面仲有好多野要寫。

「你放心啦,好多野我會幫你寫。 你聽我介紹完再簽名就OK!! 第一你會投資10萬港幣買賣係唔係?」

「係」

「好啦… 之後就係你要選擇係唔係交比我幫你去落盤投資! 你可以選自己打比我落order做買賣,不過你咁會好冇成效,因為你冇system睇唔到圖。 如果你比我操盤,我可以全日同你睇住個金價上落,我可以幫你一個月賺到20-30%。」 Mary對我講。

「20-30%咁多?」

「咁當然唔係100%會升,不過我地有個特別方法,就係同時買入升同買入跌,我地炒即市方向!!! 總之方向一出,我地就會立即放左蝕錢果面,咁你就可以賺到升果一面既錢啦。」Mary信心地為我講解佢既運作。

「好啊。 」 我唔太明當中既運作,不過見到mary同佢外面既同事個個身光頸靚又好似好有衝勁咁,我就對佢有信心。

「最後你係依度簽名比錢得就OK! 」

「好!」 簽完名同時將10萬cash交比mary。

十幾分鐘後mary就比左一個網上戶口我:「無音,你可以上網睇到自己戶口買賣紀錄架啦,手續都完成啦。」 講完mary就打開會議室門。

「… 我地會唔會一齊食個飯啊?」我問mary。

「下? 唔食啦, 我要幫你做trade啦,你咁信我,我一定要比心機幫你賺錢,我要睇住個市啊你走先,我地遲下再出黎見面啦。」 Mary微微一笑拒絕我邀請。

「咁好啦…….」為左將來,我就放心交比mary啦:「我走先,你唔好做太夜啦,早D返屋企休息。」

「BYE~」 mary送左我出reception後就返左入自己office。

「卡」office大門鎖上了,我就自己走出reception大門離開了。
如果係想人工高,係應該正正經經入去讀大學既酒店管理課程,全部都係英文

做酒店fo 人工一啲都唔高
原來穿越係指集團回憶
可以對比到工程部人工唔會比行政人差太多
但就我所知工程部人高都係得皮幾兩皮
倫敦金騙案
好過執房吧?

《第九十一章》

「倫敦金?? 我知道佢既玩法係不停幫客做買賣,不停食commission同時又會輸差價比倫敦金公司,我聽過倫敦金買賣好似係同間公司對賭。 總之買得倫敦金就一定會輸錢。」我記得間中都會有D咁既新聞出現。

「係…. Mary呃晒我D錢。 我上網睇過mary幫我既買賣紀錄,佢係幾日之間做左幾百個trade,我既錢就越trade越少…」

「咁你之後點算?」我問無音。

「哈…之後我冇再搵到mary,佢好似消失左一樣。 佢避開我…」

「咁你之後又發生咩事?」 我相信佢故事未完。

———————

《無音篇》 – 5

我被呃後心中就有條刺,我覺得依個世界好現實,個個人都係為錢。 以前女朋友都可以為錢而呃自己!!!

我好唔開心,好後悔自己咁易信人! 我真係人又冇錢又冇,哈……… 冇左戒指,就等於個天都要我面對現實,唔好再咁細佬仔吧?

我仍然有返工,我知道唔可以冇錢。 為左錢我要更努力工作,除左自己酒店工程部之外,我仲會去其他酒店炒散做執房同樓面。

「嘩… 無音你唔洗咁搏下,係唔係要結婚啊?」 酒店同事A問我。

「哈…我都冇女朋友,結咩婚? 同自己左右手結?」

「吊….唔係下你咁靚仔成個古天樂咁都冇女?」 同事A懷疑:「你唔係….基架下…」

「吊你老母! 你痴9線。 」我唔理佢,我一心只係想搵多D錢。

「吊… 洗咩咁嬲啊無音哥……..」同事A換好衫捉上理:「一陣去餐廳啦,你今日返咩鐘?」

「1730-0030 特別更今晚聖誕節啊,你都係啦下話?」我反問同事A。

同事A:「係啊。 其實都冇咩做,我地依間咁勁既酒店,黎得食野既人都非富則貴,唔會食太耐野啦,快快手食完都走人。」

「咁又係!」 我見平日E間5星級酒店餐廳平日都唔會太多忙好多客,不過係聖誕就會特別一D。

「喂…你睇下!!! 果個咪係有錢佬大X??? 依….同佢一齊果條女唔係佢老婆黎既…. 」同事A見到餐廳門口有一男一女準備行入餐廳。

「可能人地同朋友慶祝姐,又可能大X老婆未到姐….」我見到佢地拖住手入去。

「拖住手WOR…」

「唉,你咪9多事啦,一陣經理又小9你啊。」 工作上我都好少8人既野,因為我只係想快手搵多D錢就算。

果一晚我被安排serve大X,因為經理都知我份人唔8,所以安排我去睇依台。

果一晚大X好滿意我既service,比左大拿拿$500我:「哈~ 後生仔比你,聖誕快樂啊~~~」

$500啊…. 我幾辛苦返幾多個鐘先有??? 大X隨手就比左我….

「Honey…HAHA 我地上去啦….」 「依… 嘻…好衰架……」

佢地上去邊唔洗講到明我都知吧。 我望住大X同個靚女就咁走左去,講到底都係錢啊… 我咁靚仔但係咩女都冇。 但大X呢…一個中年大叔,但就咁多女比佢食。

錢… 我點先可以有錢?????

「吊你,你就好啦,有咁多TIPS!」 同事A見到我收大X $500。

「唉…. 又點? $500可以做咩? 大X咁有錢就話姐….」

同事A:「你冇買股票咩? 依家梗係買股票好啦,我係酒店返夜,上午我就炒股啊,不知幾好搵!」

---------------------

「你就係咁開始買股票?」我問無音。
感覺有點牽強
跟住應該到金融風暴仆多次街, 連環不幸事件
08年金融海嘯?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞