「穿越+科幻+少甜」《新婚的我搭上了鄰家少婦》- Season 2

842 回覆
52 Like 6 Dislike
家實步向Dark Side
由一種3級
變左另一種3級
少甜
*本故事絕對只係亂寫一通。 文中所講既人物、情節與現實中人物如有雷同實屬巧合! 作者絕對係一個愛國人士!

《新婚的我搭上了鄰家少婦》- Season 2 

《第一百一十三章》

——————

「喂....你想點...你咪亂黎啊...」無音見我走近非常驚恐。

「初音系統係咪已經散佈到全世界啦?」我問無音。

佢表演得好驚,冇回應我。

提住刀既我停下來,搭起地上既手槍。

受重傷而無助既無音打算轉身逃去。 當然身受重傷既佢冇可能走得遠。舉槍對住無音大聲一喝:「唔洗走啦!」

「嘭」一下強大既後坐力震得我差點
揸唔實手槍。

「啪」我射偏了,子彈沒射中我對準既無音背部,反而係一下打爆左佢個頭。

「噢...」我冇想過會咁,講到尾佢都算係我阿爸吧,一下打死佢似乎有點過火,不過事情已發生,我亦冇太介意了。

我再步向毒Tom:「Tom! 初音係咪已經侵入左全世界既電腦系統?」

「係....係....既....」把聲係殺人犯毒tom,不過佢已經唔再係我面前凶巴巴的吊我。

因為大權已被我握在手!

「哼哼哼...好!」我執起地上控制初音緊急停止既控制器:「依個制仍然work?」

「係啊...你快d㩒啦,要阻止AI初音控制全世界啊!」毒tom見我拎起控制器,立即叫我阻止初音AI系統。

「咁我想問AI初音會點對依個世界?」
初音令全世界男人都淨係喜歡飛機場
無音死左
應該仲有交掛
追文呀響巴
無音死咗冇人出文
*本故事絕對只係亂寫一通。 文中所講既人物、情節與現實中人物如有雷同實屬巧合! 作者絕對係一個愛國人士!

《第一百一十四章》

——————

「佢會統治全世界...可能... 不過我set左一個系統終止器,就係你手上。 你快d阻止個系統啦... 」毒tom向我講述初音系統既運作。

「你意思係無音叫你set左個系統要侵入全世界政府,之後會控制全人類?」

「無錯啊! 吊你快d㩒停佢!」毒Tom似乎都唔想比AI系統控制。

「咁即係我只要一日仲有依個控制器,一日都仲可以制止初音系統?!」

「係...吊你...你想點?」

拎住手槍既我回答:「好! 我大約有感覺到個初音系統好似對我有少少唔同。 係咪有bug!?」

「...我認為可能係條廢tom搞成,佢將條姣閪alice個思想做基礎之後發展個AI。 所以唔排除系統對你有少少不同!」

「...」我想了一下:「即係AI系統有感情,佢會愛我? 同聽我話?」

「係!有可能!」毒tom答完我之後又即停下:「喂...等等...你想點啊?」

「哈...哈.......你真好笑?我想點? 」我為佢既白痴問題而大笑。「我可以統治世界啊! 哈...哈........我係依個世界既皇帝啦!」

「喂...你咪亂黎....」毒tom話未說完。

「啪」的一聲,我用手槍打穿佢毒tom胸口,血如河水般又即溢出。

「啊...」一槍未足以了結佢:「你...你..你想...」

我補上兩槍:「啪~啪~」 將毒tom既頭用槍打爆。

「啊....」阿媽係後面大叫,佢被我殺死兩
人而嚇到大叫...
iTom
暗黑家實
無音已經作到失控了
無音死咗,而家應該係家實接手寫
最慘都係呀ben
阿ben叔叔
媽, 佢痴撚左線呀
會唔會到最後其實全部都係幻覺? 原來2044 (?) 年既家寶其實只係入咗醫院昏迷?

因為臨尾暴走得太誇張, 人物性格同起初設定偏離太遠, 中間發展又唔多覺會俾到佢咁大刺激導致嚴重暴走。
由得佢暴走都好過發夢囉
響巴會因應comment 而結左自己個故架
所以唔比建議會好睇D
留言只會係追文

《第一百一十五章》

——————

「你唔洗驚,阿媽...我唔會殺你架」我安撫阿媽。

「...你...你岩岩殺左人....你...你殺左人...」阿媽好驚我。

我望一望自己雙手及身上都染上了血液。

可能咁令阿媽會更驚我?我去左搵左件被初音殺死既差人身上既衫更換後再去阿媽度:「唔洗怕,冇事啦!」

「唔好行過黎....」阿媽仍然躲在床下,警告我唔好過去。

「我係黎救你架...你唔洗咁驚....」我已經盡量將表情放鬆,令阿媽唔好怕我。

「你...你殺左人啊...我見到你殺人啊...你一定會殺我滅口...你唔好過黎...我知道你會殺我...我應承你唔會講出黎...」阿媽原來係怕我會殺佢滅口。

「哈哈...阿媽你放心啦。一定唔會有事、你放心啦! 世界已經被初音既AI系統所控制,而個系統依家只會聽我話!」我笑咪咪的對阿媽說。

「...」阿媽可能係驚魂未定吧,聽完我講仍係一頭霧水的。

「我意思係,依家全世界都已經係我架啦! 哈...」我想到自己已經得到全世界就好興奮。

「我...我唔明...」阿媽問我。

「你唔明? 即係AI系統已完全控制世界,而我就係唯一可以控制依個AI既人,世界上已經冇人可以阻止到我啦! 哈!」

「但你唔係好地地,做咩要殺人又要控制世界.....」

「點解要殺人? 咪就係要救你! 唔係要救你我又點會殺人啊?」

「...但岩岩咪有警察黎左,佢咪打低晒d機械人,你做咩要殺左佢同...果個衰人?」阿媽針住我殺人黎講。

「你唔明! 果個差人係啤牌會既人,佢地係想統治依度既幕後玩家! 我係未來就係入左會先知道佢地背後有幾可怕! 佢地勢力有幾大係你地唔會知道!」我想起啤牌會所做既野,令我冇法唔咁做。

「...果個警察咪話會幫你...」

「唔係咁架! 佢會捉我去啤牌會做研究,佢地會問我未來既事,佢哋知情晒未來既發展之後會統治世界架! 之後就同無音所講既世界一樣,會比政府控制晒嚴密監控,不過會變成全世界只有一個政府控制,再冇國家存在。」我講出我既諗法。

「...」阿媽冇出聲,臉上仍存在懷疑。

「自從我係未來黎到之後,心入面就有好多想法。我係度諗自由到底係咩一回事!」
無啦啦180度轉變既
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞