「穿越+科幻+少甜」《新婚的我搭上了鄰家少婦》- Season 2

842 回覆
52 Like 6 Dislike
響巴依篇番晒黎
睇出宜家年齡層價值觀既分歧
響巴
教仔
我咪就係要呢啲
頂明明喺奸角,點解可以咁正義
依個故得呀BEN 先係忠角
最後咪又係同唔到最愛既大丁一齊
*本故事絕對只係亂寫一通。 文中所講既人物、情節與現實中人物如有雷同實屬巧合! 作者絕對係一個愛國人士!

《新婚的我搭上了鄰家少婦》- Season 2 

《第一百零五章》

——————

「我係未來世界中見到既係咩? 我見到人類一步一步失去自由、人權、思想啊。 特別係新一代接受教育既人。」無音滔滔不絕:「一味只係以為政府有幾偉大,幫我地人民做左好多德政,學校社會機構不停被有權力既人同商人控制住。」

「你認為有問題咩?」我唔明佢做咩要反對:「社會風平浪靜,人人有屋住有野食有咩問題?」

「冇問題? 你個腦生係屎忽定奶政府屎眼奶到冇燃左腦?」無音高聲疾呼:「政府做過咩你到底知唔知?」

「我唔知! 我只係知道你係廢老! 為反而反! 政府話你地依一代係叛亂份子係受外國勢力洗腦既人!」我忍無可忍,無音根本就果班終日想搞事反政府既人。

「我被人洗腦? 你條仆街仔搞清楚件事未? 係你被人洗燃左腦啊! 你地教科書上寫既有咩係真? 冇啊! 所有近代史都係政府篡改出黎。 你地唔知到歷史既真相!」我可以睇得出無音到底有幾倔強幾咁頑固!

「你咪再亂講d唔愛國既說話! 如果係我地既年代,我已經將你拉左去勞改營入面再教育! 你依班接受外國勢力支持既走狗!」

無音兩眼撐大:「我有燃外國勢力幫?有我唔燃洗返工做野! 你依一d受盡政府洗腦既白痴!」

我覺得無音依班老野先有問題:「點解你地永遠都唔識聽政府話?唔係祖國係外國勢力佔領之下努力用和平手法爭取,我地點可能可以回歸祖國懷抱中? 有咩可能咁強?」

「強?和平?哼...由細被教導既人真係點講都唔會明白。 算啦! 總之我話比你知道,一切都係由689起,係佢一手將依度改變晒! 」無音放棄同我爭論了。

「689....我地偉大既一位領導人...唔通...」如果我冇估錯到...

無音開懷大笑:「哈哈哈....無錯! 係我叫毒Tom派初音去解決佢既! 只要佢唔係候選人做唔到政府最高層。我地後代先有真真正正自由既將來,發展一個真正熟悉我地本地人既民族!」

「你痴線...你唔會成功架! 我要阻止你! 就算你殺左我地偉大既689領導,我地仲有幾十億個祖國人可以搞好依度,你依個廢老唔好再阻住我地發展!」

「係! 你講得岩! 真係冇用! 係我太天真以為689冇左,唐糖做一定會比較好,不過結果一𨳊樣。 國安法一樣會立法、d蝗蟲一樣不停擁入、水貨依舊出入冇阻、貪污亦越來越嚴重!」無音自言...

「哈....所以我決定左要搞掂晒全部人! 佢地官商權貴既全員都要解決!」

「全部? 」我感到有點痴線! 無音要搞掂晒d 人...
響巴
其實要解決都好難 唯有喺故仔裡面可以做到
睇到好心痛
下一代係咪真係會咁諗?
偉大嘅689領導
歷史係屬於當權者的
*本故事絕對只係亂寫一通。 文中所講既人物、情節與現實中人物如有雷同實屬巧合! 作者絕對係一個愛國人士!

《第一百零六章》

——————

「你要殺晒所有權貴?你真係癲左!」 我有點覺得無音好傻:「殺左佢地有用咩?」

「哼! 我幾時有話過要殺晒d權貴? 最抵死果條仆街已經比初音殺左!」無音輕鬆地說出:「權貴我要佢地生不如死!」

「生不如死!」四個字我聽得有點心寒。

「哼!先係班有錢人! 成班人搞小圈子個個成立d咩商會又入政黨搞政治,美其名話對社會經濟有抱負係幫梗本地,根本就係搵著數!」無音講得咬牙切齒非常不滿。

「咁的確係真,如果生意唔好一環扣一環,會令到本地經濟差,打工仔都唔會好。 公司會炒人,到時失業率高企人人冇啖好食就係好咩?」我反駁無音依種無知既觀點。

「經濟差公司生意唔好就炒人?咁公司生意好好係咪就加人工?你老尾!經濟差就要公司班下屬一齊共渡時艱,經濟好果時就老闆自己拎晒d利潤啊!」無音激動地說。

「...」一個無知既人,我唔想同佢講野。

「d政府官員仲仆街,搞建設話係為左本地長遠發展! 唔發展會被邊緣化?咩q邊緣化?」無音講到政府政策就更加嬲。

「咁唔發展本地,點同其他城市競爭?本地經濟點會好? 人人都走去第二度做生意啦!」點解無音要咁諗?佢完全唔明白社會係點。

「哈...好笑! 依度環境唔岩就走去第二度! 咁既道理咪就係生意人仆街既地方。一邊話做政客係為左本地發展,另一邊一見冇錢賺就走。 政府官員就不停發發展權批比班商家,之後退休就加入大財團做高層! 咁叫為左本地好咩? 咁叫公平咩?」

不可理喻! 無音好不可理喻:「咁你到底想對商人做咩?」

「哈! 我就係要佢地冇晒錢! 我要用初音系統入侵去所有大財團同政府電腦系統入面,控制晒所有電腦後再破壞晒佢地所有資產同計劃既資料。」無音說。

我聽到之後十分震驚:「你咪癲啦!」我已經唔理自己到底夠唔夠無音打,就衝上去一拳打向佢。

無音一個俐落既則身閃過我一拳,之後我左邊面一下痛楚。

「轟」一聲我感到天旋地轉的,無音一下反擊拳完完全全將我既衝擊力反彈到我身上。

「呀....」我冇力地軟攤地上。

「哼! 你當然會反對! 因為你同你個uncle ben一樣半個身從左政! 你梗係幫政府政府同商家! 」無音走到我身旁:「唔好以為我唔知! 你黎左依個時代都係走返同一條路!」

「呀....」我個頭仲好暈:「係又點啊...我都係為自己努力賺錢,我唔依靠政府點賺錢? 我都係為生活,為自己另一半同下一代努力姐,有錯咩?」

「下一代? 為下一代就可以做d傷害其他人既野? 就可以出賣自己既地方咩?」無音捉起我頭髮同我講。

「呀...痛...」

「我就係為左下一代先要用AI去改變世界!」無音一臉正經的對我講!
uncle ben被抹黑

《第一百零七章》

——————

「為左我...? 你咪講笑啦! 我依家就係搞梗生意,你破壞左依度既電腦,會搞到世界大亂,AI一定會入侵全世界搞到周圍都亂晒,咁我點算啊? 我會乞食架!」我要阻止無音破壞世界! 我撐起身體執起廚刀揮舞。

「吊你! 你雖然係我個仔,但唔好以為我會放任你做d危害我地廣大人民既事! 我唔要見到我地將來會比政府全面監控啊!如果係,我寧願交比初音個AI系統控制全世界! 我相信到時全人類都會得到公平既對待,唔會好似原本既未來一樣比政府監控,我唔要活係一個黑暗冇自由既地方,我寧可用經濟換自由啊!」無音隨手拎住一支木棒攻向我。

「啪」所謂一寸長一寸強,我手握廚刀既手中了無音木棒,手上既廚刀脫手。

「哼! 唔好做無謂既掙扎! 毒tom已經入左指令係初音度,佢已經開始運行破壞政府同財團既程式入左去佢地系統中,最後全世界電腦都會被初音AI控制住,唔會再有人阻止到。」無音奸笑著。

「唔好啊...快d停啊! 你唔係話為左我好咩? 我冇晒錢點算...我唔可以咁過日子,我唔要同其他人一樣咁生活啊! 你快d停....」我感到無比絕望。

「冇啦! 岩岩毒tom已經run左個程式! 已經過左半個鐘,我相信全世界電腦都已經係AI自動演算之下侵入左! 」無音冷冷一笑:「我地一齊迎接新世界啦!」

「仆街...」我望一望電腦畫面見到世界地圖,土地慢慢由藍色變成紅色,我相信紅色係代表住初音既入侵速度。

已經有大半土地變成紅色...我已經絕望了,世界已經被初音既AI系統控制左...

無音興奮地望住畫面:「哈哈哈...我期待既和平、公平既世界就快可以誕生啦! 哈哈...所有政治政客商人工人打公仔都可以得到公平啦!」

無音不停興奮地自言自語,依個時間我留意到一件事! 可能仲有轉機!

所有政治政客商人工人打公仔都可以得到公平啦!

所有人一齊打公仔就可以得到公平
公仔: 我得罪左邊個 所有人都要打我 不過如果打完我有公平咁就犧牲下啦

《第一百零八章》

——————

我苦惱要點做先可以搶到無音手上既控制器,個控制器可以停止初音既行動,相信係毒tom整出黎防止初音失控。

但打又唔夠打,我可以點做?

我留意到毒tom已經醒返。

「哦? 你都醒左? 哈... 你睇下! 我既大計成功左啦! 都係多得你既返計! 我會如你所願,叫AI系統另外做一個初音比你,一個完美既比你。」無音都留意到毒tom醒左。

「呃...你老母! 打燃到我好痛! 死仆街啊!」毒tom係殺人犯性格控制住,佢好有衝動上前打無音。

我正準備吼準時機同毒tom一齊攻,但初音快速地一下打低毒tom。

「啊...你老母,真係養唔熟,枉費我編寫你出黎!」毒tom被攻擊型初音壓住。

「哈哈...你寫出黎? 咪燃講笑啦你條死毒燃! 你黎到依度之後同我講過,你都係入左青山無意中發現原來有班天才係入面被政府監控幫政府做野。」無音說。

「天才?」估唔到無音講出黎。

「嘿嘿...估唔到青山係一個困住一班天才既地方呢?唔係毒tom入左去都唔知道。」無音笑著覺得自己知道依個秘密。

「係...我入左青山精神病院冇耐就好返,之後我發現政府原來將一批一批唔同領域既天才都放入青山度。青山表面係有殺人紀錄既精神病人醫院,暗裹其實係政府秘密研究所。」毒tom講。

「...」我冇出聲。

「哈... 天才同癲才只係一線之差,你條死毒燃同班天才困係青山咪益左你! 哈!」無音冷嘲毒Tom

「我因為知道左政府依個秘密,本來要被青山研究所既政府人員殺死。 不過,好在我都叫有電腦知識,佢地就要求我留係青山幫佢地手做野就唔殺我。」毒tom似乎好了解青山研究所既架構同運作。

「哈...政府根本有好多不可告人既秘密! 佢地係青山入面其中一個天才科學家研究左時光機出黎!」無音對住我講。

「...」我終於知道毒tom點解會有時光機。「咁唔洗問,個AI系統係青山入面d電腦奇才研究出黎架啦?!」我問毒Tom

「中左一半! AI係2046年已經流行於全世界,只係被各國政府嚴密咁控制住,係AI系統中放入左程式阻止佢地會反人類。而係青山研究院入面有人專門研究AI電腦機械既部門,我係果度幫手工作同時都學左唔少相關知識。」

「一半?咁另一半呢?」我問毒Tom

「哈...另一半!另一半就係2046年時既AI同我講! 就係AI叫我用部時光機返黎過去,佢叫我返黎搶返我老婆阿怡走。 將佢個人同心一齊保住,遠走高飛。」毒Tom對我講出佢可以做出咁精密既AI機械人既因由。

毒tom再講:「我偷走出走後就先去仇同打算去搵下阿怡。所以就上左你屋苑。」

「哈...毒tom你真係幾勁下,我都冇留意完來當年被你追蹤到我打去屈你錢既電話signal。」無音說。

「毒tom所講既報仇...唔通其中一個對象係你?」我望住無音問。

「係! 就係依條死仆街屈我在先! 間接搞到我比人困係青山咁多年! 我偷走左出去後就搵佢問資料後就插左佢幾刀。同時知道你老母alice仲住係度,就打算上去殺左佢。點知就比你阻止左,最後比你迫到我要用時光機,陰差陽錯之下將你兩個都一齊帶左黎E個時代。」

終於真相大白!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞