(開定先)《鐵血戰士: 血獸進化》討論區

1001 回覆
153 Like 8 Dislike
據我所知唔係人造
我睇trailer都覺得似係
唔好劇透啦最好
仲有成個星期
又期待又驚期待越大失望越大,好矛盾
講真, 唔比鐵血S差我已經收貨
我都係咁話
其實果時p2果時係咪應該upgrade返個防水
p1di資料已經send返去。

前幾日先買返黎J
https://youtu.be/H1QcElxo8mc
正撚到
應該係第一次聽鐵血講嘢, 以前都係鳩叫

死啦隻野咁撚勁 隻血獸點打 一隻手的起佢扔落架車到

好慘呀隻野比人屌打
Falconer

隸屬部落:Super Predator Clan
階級:Bad Blood(估計)
狀態:死於電影鐵血S發生時間
種族:Super Predator
身高:2.28m
髮色:淺褐
裝備:單式腕刀, 機械獵鷹, 拳套, 面具
出場作品:《鐵血戰士S》
獵殺記錄:半藏
飾演者:Brian Steele

Super Predator三人組嘅一員, 估計亦係最年輕嘅一個
獨特嘅面具造型, 與其他鐵血完全唔同, 感覺上更加厚重富科技感

作為電影中唯一使用機械人嘅鐵血, 電影中對機械獵鷹嘅描述卻寥寥可數, 只展現於偵察用途

Falconer左手亦帶有金屬拳套, 除咗提供保護及作出拳擊之用, 仲可以俾機械獵鷹降落, 不過電影中只展示咗降落於肩部

戰鬥記錄

早於電影《鐵血戰士S》開始之前, Falconer就已經參與捕獵, 協助Berserker捕獲宿敵Jungle Hunter Clan嘅Classic Predator
https://www.youtube.com/watch?v=vk9xX0X_AB0

隨著劇情嘅發展, 直到電影中段Falconer先第一次出現於銀幕上

使用一隻擁有熱感應視覺嘅機械獵鷹搜索逃脫嘅獵物, 據推測獵鷹所收到嘅資料會直接傳送回Falconer嘅面具

之後Tracker發現人類嘅蹤影並通知咗Berserker同Falconer, 由Tracker負責驅趕獵物, Berserker與Falconer就守候於出口靜待獵物自投羅網
其後因為Berserker嘅大意被人類走甩, Falconer受命追蹤剩餘嘅生還者
利用面具上嘅特殊視角, 一路追蹤獵物嘅足跡

倖存者中嘅半藏察覺到敵人逐漸迫近, 決意獨自留低斷後

拔出古老嘅武士刀, 向對手發出挑戰

Falconer反手一刀造成半藏背上一道深長嘅傷口

半藏亦在Falconer腹上還以一刀

經過一輪激烈嘅戰鬥, 雖然雙方互有戰果, 但身強力壯嘅Falconer明顯佔據上風
知道再咁打落去必輸無疑嘅半藏孤注一擲, 利用身材矮小嘅優勢正面衝鋒, 成功於Falconer要害處留下致命一刀

但自身亦因為傷勢過重而倒下, 呢場戰鬥以兩敗俱傷, 同歸於盡嘅結局告終

戰鬥風格

電影中嘅Falconer出場次數並唔多, 除咗最後同半藏嘅決戰, 其餘時間都冇直接參與戰鬥, 而只係負責偵察或觀看同伴嘅狩獵, 再加上佢係三人組中唯一冇佩戴肩炮, 因此推測Falconer極有可能只係一個未有多少戰鬥經驗嘅Young Blood
直至被大佬Berserker指派追殺人類, 先係Falconer嘅第一次單獨狩獵

同佢嘅同伴唔一樣, Falconer喺電影中展現出鐵血應有嘅榮譽同紀律
受到半藏嘅挑戰, 毫無猶豫就解除隱身, 並於之後嘅決鬥都只使用腕刀一種武器

兩次掀翻半藏之後都冇乘勢追擊, 而係等佢自己爬返起身繼續

關於點解Falconer嘅行為與其他Super Predator有咁大差距嘅原因至今未有解釋
期待加倍高智能
睇s幾鐘意Falconer單挑依part
半藏留係到拖住,好有第一集billy既影子
但有show場打鬥出黎,
同埋依part埋身肉博唔用其他武器(個時未知bad blood依樣野)
睇完覺得falconer 係純粹跟大佬咁 唔似bad blood
單挑果part 好睇
關於點解Falconer嘅行為與其他Super Predator有咁大差距嘅原因至今未有解釋

拍果個根本就冇諗過
鐵血戰士每套戲都唔統一既
係咪要apple tv要播到佢啲4k?
apple tv 4k + 4k電視

其實依家4k電視唔貴, 好似sony 47吋咁幾千蚊買到, 仲要made in japan
幾千元先,三千幾又幾千、九千幾又幾千
星期五睇早場
其實 鐵血戰士S 好多都向第一集致敬

例如
一條友拎刀殿後
最後男主角用陷阱打敗鐵血, 同埋用泥令鐵血 睇佢唔到
我都有同感,Jungle Hunter 嘅視角望住billy 仔個陣,billy 仔好似係睇唔到Jungle Hunter, 跟住就一聲慘叫收皮
第一次睇已經咁諗,就算Jungle Hunter同Billy隻抽應該都係秒殺
點爛
打得夠唔夠爽
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞