(開定先)《鐵血戰士: 血獸進化》討論區

1001 回覆
153 Like 8 Dislike
City Hunter

隸屬部落: 洛杉磯狩獵團/ 迷之部落
狀態: 死於1997年
種族: Yautja
高度:2米33
髮色:黑色
裝備:隱形裝置, 腕刀, 肩炮, 矛槍, 長矛, 網槍, 智能飛碟, 面具, 微型電腦, 醫療包
出場作品:《鐵血戰士2》
獵殺記錄: 哥倫比亞蠍子成員, Jamaican Voodoo Posse成員, King Willie, Danny Archuleta, Jerry Lambert, Peter Keyes
飾演者:Kevin Peter Hall, R.David Smith
聲演:Hal Rayle

戰鬥記錄

1997年, Val Verde之役嘅十年後, 受到一股熱浪侵襲下不斷發生幫派衝突嘅洛杉磯, 一艘載住全宇宙最危險生物嘅飛船降落於城市之中
其中一員就係一隻被稱爲City Hunter嘅成年鐵血, 喺觀看完上一集Jungle Hunter嘅戰鬥錄像後, 佢被人類呢種獵物勾起興趣

首次登場於一次毒品幫派同洛杉磯警方發生嘅槍戰中, 輕鬆團滅撤退緊嘅黑幫哥倫比亞蠍子嘅成員

過程中, City Hunter首次遇到主角Harrigan, 對呢個奮不顧身嘅警長產生咗濃厚嘅興趣

當晚, City Hunter又再出擊狩獵哥倫比亞蠍子嘅對頭, Jamaican Voodoo Posse嘅成員
再次輕鬆虐殺所有活人, 只留下一個身無寸縷嘅女人
又一次毫無挑戰性嘅狩獵, City Hunter將所有屍體都剝皮倒吊, 現場儼如修羅場

急切想搵到一隻有挑戰性嘅獵物, 呢個時候喺案發現場再遇到Harrigan, City Hunter認為佢有作為戰士嘅潛力, 就將下個目標定喺佢身上

回收矛頭嘅時候順手殺咗Harrigan手下Danny

City開始跟蹤Harrigan, 研究佢嘅一舉一動
獵殺同Harrigan對話完嘅Jamaican Voodoo Posse首領King Willie

並將頭骨帶返飛船收藏

為咗令後面嘅戰鬥更加有趣, City Hunter不斷採取手段刺激Harrigan, 包括展示Danny嘅遺物

喺地鐵襲擊另外兩個手下Jerry同Leona

過程中, Jerry被擊殺及取走首級, 而Leona就因為懷孕而逃過一劫

喺返回自己嘅食物庫屠房嘅時候, 受到秘密部門OWLF嘅埋伏, 部隊成員全部都有穿著隔絕熱能嘅裝備, 屏蔽咗City Hunter嘅熱感儀
但估唔到City Hunter可以轉換視角並偵測到佢哋發出嘅紫外光

確認目標嘅City Hunter從天而降大開殺戒

其後被闖入嘅Harrigan打斷, 肩炮亦被損壞

追趕Harrigan嘅過程中一時大意, 近距離連中七八槍

假裝死亡, 引誘Harrigan埋身, 然後乘機打爛佢支槍

戰鬥場地轉移到天台, 又一次因為大意被Harrigan推落樓

City Hunter懸掛於空中自覺必死, 所以發動自爆裝置以求同歸於盡

不料Harrigan竟然識得用智能飛碟將自爆裝置連同City Hunter嘅左臂一同切斷

跌落附近民居嘅City Hunter使用醫療包簡單治理完傷勢後逃回飛船, Harrigan在後窮追不捨
最後嘅決戰發生喺神秘嘅鐵血飛船內, City Hunter試圖用網槍先發制人
可惜無料到Harrigan奪取咗智能飛碟後能夠將金屬網割開

一輪激烈搏鬥後, 佔據上風嘅City Hunter準備了結Harrigan嘅時候再次因為大意被擊中要害, 而呢次令佢付出咗生命嘅代價

戰鬥過後, 遺體被同伴抬走

戰鬥風格

同第一集嘅Jungle Hunter相似, 擅長喺隱身狀態下偷襲獵物
唔同嘅係City Hunter擁有比Jungle Hunter更精良嘅裝備, 各式各樣嘅武器可以令City Hunter應對唔同嘅情況

使用網槍, 長矛等嘅裝備以寡敵眾

轉換面具視覺

肩炮損壞後使用一種從微型電腦發出嘅能量箭

高級醫療裝備治理斷臂等嘅嚴重傷勢

可以睇得出, 同Jungle Hunter耐心等待獵物落單嘅狩獵手法唔同, City Hunter更喜歡深入敵陣使用各種武器擊殺獵物
而且電影中City Hunter極少使用威力強大嘅肩炮, 而係偏好矛槍, 智能飛碟等嘅冷兵器

雖然裝備上佔據絕對優勢, 但所展現出嘅戰鬥經驗遠不如第一集嘅Jungle Hunter, 好似電影入面屢次因為大意自負被主角反敗為勝
又唔知隱形裝置會被水干擾

可以解釋為City Hunter因為首次嚟地球狩獵, 對地球環境嘅了解不足, 同人類戰鬥嘅經驗亦都唔夠

雖然打得柒, 但整體嚟講, City Hunter都算係一個嚴格遵守規條嘅獵人
挑選有挑戰性嘅獵物收藏頭骨, 放過女人細路孕婦, 臨死自爆等等都展現到佢係一個有榮譽感嘅鐵血
有冇巴打有買新嘅neca 鐵血 反而想入city hunter, 個樣好型
好正,樓主好有心
等睇其他鐵血既介紹
樓主真係介紹得好detailed
話說睇番 鐵血戰士S

男主角 放左一隻 正派鐵血之後, 隻正派鐵血 就比左一架飛船男主角離開
不過可惜 正派鐵血輸左比 反派鐵血, 然後架飛船爆炸左.......
我成日以為city hunter係全個部落連埋飛船幾百年前已經喺LA,所以先會埋到地底咁深同埋最後族長送返支火槍比男主角
成日諗如果classic predator肯用碌砲應該唔會輸比berserker
正派鐵血 守規舉, 玩肉搏

點知 狂派鐵血 唔守規舉, 用碌炮射人
留名

Highlander

Highlander
警長先係city hunter
同埋都係果堆人,果個黑鬼
Dilion不知幾正
又幾似
Dilion = Appollo
第2集隻鐵血雖然武器勁但太沖動又冇腦 搞到被智取
佢個對手太勁 冇計
一黎ko佢支炮 再用散彈槍100%命中
又要執返佢d武器對付返佢

個黑鬼真係好勁....city nigga
虎膽龍威都係鐵血一個導演拍
大家睇左終極預告未? 好型
望落好暴力,好能爽皮
隻反派bad blood boss氣場
巴打邊到買
其實AVP 1 個scar算唔算係超曬班
打敗埋queen 雖然係死唔去
我覺得佢喺unblooded 黎講實力超哂班
cd warehouse
ssp widesight都有
都係100蚊2隻
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞