(開定先)《鐵血戰士: 血獸進化》討論區

1001 回覆
153 Like 8 Dislike
今日介紹另一樣Wolf攜帶嘅裝備

Cleaner Case

中文解做清道夫之盒, 係專門為毀滅證據而造嘅裝置
裡面總共包括三樣嘢: 一個額外嘅自爆裝置, 追蹤注射器, 化屍水

Wolf平時會將個盒掛喺背後

下面詳細講下三樣嘢嘅作用

自爆裝置

呢樣嘢唔使多講, 用嚟毀滅體積較大嘅物件, AVP入面Wolf用佢消除墜落飛船嘅痕跡

追蹤注射器

一種為追蹤目標而用嘅器具, 抽取目標嘅DNA樣本, 然後注射入微型電腦分析, 就可以喺面具中顯示目標嘅足跡

Wolf利用培育缸裡頭嘅體液, 得以追蹤抱面蟲嘅去向

化屍水

一種神奇嘅藍色液體, 會將接觸到嘅有機物溶解成類似漿糊嘅物體
AVP2入面, Wolf利用保存喺一個小瓶入面嘅化屍水溶解異形同受害人嘅屍體

即使被一個泳池咁多嘅水稀釋, 化屍水依然能夠發揮作用

過程中發生嘅化學作用將整個泳池嘅水都蒸發

必要時亦可當作一種武器, 本身耐酸嘅異形都抵抗唔到化屍水

支嘢Bug Bug哋, 每次都倒勁多, 但倒極都有

我都覺 倒極都仲有 泳池個幕倒左半支都有 但餵異形飲個到又有成支
個樽應該有壓縮作用
樓主除左漫畫同電影之外
有冇留意過ps2隻game
入邊有好多特別既武器,例如靜止人既地雷,好似關刀咁既長矛,全部設計都好正
冇記錯劇情係講未來人拎血獸dna mix人類
我冇玩過
你熟嘅可以講下, 隻game叫 AVP:Extinction
我玩個隻叫
Predator: Concrete Jungle
故事大約係講30年代,主角scarface係城市同愛爾蘭黑幫作戰,受左傷想自爆攬炒
點知炸唔死自己 ,佢既族群知道左後黎左接佢
地球人知道佢既存在,重得到佢既裝備,之後更令到人類文明大跳躍,
所以佢俾長老決定流放佢,只係留左把長矛俾佢同一大群好似異形既生物打
流放左100年後,長老見佢唔死,俾機會佢救贖自己就係搞返掂舊屎(好想知血獸可以有幾長命)

大家可以見到有好多唔同既武器
例如我所講既glaive(左上角3把),係一把好似關刀咁既長槍,佢同長矛一樣,
係唔用既時候可以縮細佢,佢同長矛最大既分別係,glaive唔會拎去投擲用,
另外切割能力非常強,係遊戲入邊可以將敵人一開二
基本上樓主介紹過既武器都係張圖到出現過
另外要提既係,係隻遊戲入邊既長矛大師係會著住金色甲
Scarface真男人
齋講鐵血嘅game真係買少見少, 多數都係溝埋異形出
隻game入邊都有異形出現
不過佢令fans知道更多關於鐵血既世界觀
新電影美國嗰邊已經評為限制級
不過香港三級應該冇乜可能
Concrete Jungle 我都玩過,印象中要打機械人
咁scarface 最後有冇死到???
唔出奇呀 呢套又唔係兒童向既戲 預左唔會賣細路市場 3級應該有望
我鍾意睇avp多d
香港三級標準高啲
avp2又殺細路又殺大肚婆先得IIB

執返舊屎,重殺症bad blood同救走幾隻鐵血
新電影美國嗰邊已經評為限制級
不過香港三級應該冇乜可能
唔出奇呀 呢套又唔係兒童向既戲 預左唔會賣細路市場 3級應該有望
香港三級標準高啲
avp2又殺細路又殺大肚婆先得IIB

都係 口爆個大肚婆呢下好撚有諗頭 仲要望住一隻隻蛋灌落去
唔知有冇old news 到,嚟緊新果套係白人毒撚(Hawkins) 做導演
笑死
其實真正黑到乜撚都睇唔到嘅得avp2
其它鐵血電影決戰都係夜晚, 已經算係傳統
今集個決戰專登重拍成夜晚
點解鐵血戰士唔可以日頭打交 又唔係異形
之前試映反應話隻巨型鐵血喺日頭唔夠恐怖
所以又重拍過成個高潮位, 改咗做夜晚
夜晚可以幫手小用d cg 同道具?
同個套xx藏龍一樣
一次過介紹埋剩低嘅裝備

儀式用匕首

成人儀式中Young Blood都會攜帶嘅裝備, 作為收取戰利品或最後武器之用
原材料相信係異形骨, 可以免疫異形血嘅腐蝕

Avp入面, 失去所有其他武器嘅Celtic逼不得已使用匕首

Scar使用匕首分解異形頭骨同尾巴

矛槍

一種可以發射類似矛頭嘅實彈類手持武器

發射嘅方法不明, 發射時並無任何火花及只產生微量聲響, 但射出嘅矛頭卻帶有極高速度與精準度

能量拳套

平時隱藏於微型電腦之中, 使用時會從微型電腦延伸出一層金屬外殼, 包裹住前臂及拳頭
此裝備能夠極大程度提升鐵血拳擊威力

使用此裝備嘅Wolf一擊就將幾呎厚嘅水泥板打穿
昇龍拳

至此, 電影入面出現過嘅鐵血裝備基本都介紹晒
嚟緊有機會我會逐個詳細講解電影入面出現過嘅鐵血, 敬請期待
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞